IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов: Здравната карта ще е готова до лятото

Системата за реимбурсиране на лекарствата също ще се промени, коментира здравният министър на здравен дебат на Puls.bg, организиран от Клуб Investor.bg

10:36 | 10.02.15 г. 3
<p>
	Здравният министър Петър Москов представя реформите в сектора на здравния дебат на Puls.bg. <em>Снимка: БТА</em></p>

Здравният министър Петър Москов представя реформите в сектора на здравния дебат на Puls.bg. Снимка: БТА

Дългоочакваната здравна карта на България, в която ще бъде записано в кой град от какви болници има нужда, ще бъде готова най-късно преди лятната ваканция на 43-тото Народно събрание. Това стана ясно от изказване на министъра на здравеопазването Петър Москов при участието му в здравния дебат на Puls.bg, организиран от Клуб Investor.bg на тема „Неотложните реформи в здравеопазването”. 

Направленията за преглед при специалист ще отпаднат като хартиен носител. Това обаче не значи, че ограниченията ще отпаднат, защото пациентите ще бъдат отчитани по електронен път, заяви Москов преди началото на участието си в здравния дебат на Puls.bg.

За възможността за отпадане на направленията за лекар специалист съобщи самият Москов преди дни в интервю за „Труд". Тогава той заяви, че новите правила ще бъдат факт до края на годината, като дотогава ще се въведе личната електронна здравна карта.

Същевременно днес Москов даде ясен сигнал, че ще провежда прогенерична лекарствена политика. Със сигурност разширяването употребата на генерични медикаменти – по-евтините аналози на иновативните, ще е в основата на концепцията за лекарствената политика, стана ясно от изказването му по време на дебата.  

Министерството на здравеопазването стои зад политиката, че където има възможност, трябва да се финансира по-евтиния генерик, а освободеният ресурс да отива за иновативни терапии, посочи министърът.

Ще има промени и в системата на реимбурсиране на лекарствата. Няма да се реимбурсира определен медикамент, а лекарствена терапия за заболяване. Така всеки ще може да получи от солидарния пакет пълния набор от лекарства за дадено заболяване.

В подробна презентация Москов представи реформата в системата на здравеопазването, включваща три здравни пакета.

Той подчерта, че ясно ще се дефинират източниците на финансиране на медицинските дейности в първия базов пакет, плащан от Здравната каса. Той ще включва покритието на около 95 процента от болестите, от които страдаме, и има статистика за това кои са те. Всички дейности ще се преостойностят и ще се финансират, така че да се осигури адекватно лечение за всеки, посочи Москов.

Всички други патологии остават във втория допълнителен пакет, поясни той и напомни, че това означава или листа на чакащите, или участие в доброволно здравно застраховане. Този пакет ще бъде и основната причина гражданите да се осигуряват за здраве, коментира той.

Третият спешен пакет ще бъде ангажимент на фиска. В него ясно ще се дефинира кое е спешно състояние.

В средата на годината ще има и общо становище на Министерството на здравеопазването с Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса за изваждане на групи заболявания от болничната помощ и прехвърлянето им в извънболничната, допълни здравният министър, като поясни, че мярката е с оглед оптимизиране на публичните разходи.

Събитието се проведе с подкрепата на Пощенска банка, ЗД Евроинс Живот, медицински комплекс "Д-р Щерев" и финансово-счетоводна къща Симбула.

* Актуализирано в 10.40

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Longin
преди 9 години
ако Москов успее в това начинание - като нищо ще стане следващият президент - справка един друг успешен министър , настоящ президент - успял в един забатачен с години сектор (дали е успешен и най подходящ за втората позиция е съвсем друг въпрос)просто нашето общество е толкова загубено и негативно че и едноокия става цар - поради рейтинга си - (най нормалното е политическа сила която има министър с висок рейтинг да се възползва от това)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
И другата карта също . Давай - скоростта е от значение !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Боян
преди 9 години
Браво, ако въведат личната електронна здравна карта, ще е направо революция в системата на здравеопазването, дано стане просто още не мога да повярвам, понеже я въвеждат от поне 13 години, но досега нищо, всеки се сеща защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още