IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки и потребители в търсене на решение на франковата задлъжнялост

Проблемът е особено остър след поскъпването на швейцарската валута през януари

08:18 | 29.04.15 г. 73
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банки и потребители в търсене на решение на франковата задлъжнялост

Няколко хиляди потребители, обединени в неформално сдружение, се борят за отпадането на "франковата задлъжнялост" и срещу високите лихви по ипотечните кредити в България. Проблемът е особено остър след 15 януари – тогава Швейцарската централна банка премахна минималния обменен курс от 1,20 франка за едно евро, това оскъпи рязко местната валута и вноските на потребители, взели франкови заеми.

Припомняме, че от началото на 2011 г. швейцарската валута поскъпна силно заради интереса на инвеститорите, търсещи сигурно убежище. Те вкарваха парите си в швейцарските банки, като не ги спря дори ограничителната мярка -  лихва по овърнайт депозитите от -0,75 на сто.

Силният швейцарски франк се превърна в заплаха за местната икономика, износителите и туризма. Затова Швейцарската национална банка фиксира курса на националната валута към еврото през септември 2011 г.

Междувременно в редица страни от Източна Европа франковата задлъжнялост се превърна в основен въпрос за финансовата система. Например около 550 000 – 600 000 поляци имат ипотечни кредити във франкове за 38,4 млрд. долара, което е близо 40% от общия ипотечен пазар. Затова през март тази година Асоциацията на банките в Полша (ZBP) предложи да бъде създаден Фонд за преструктуриране на ипотечни кредити, насочен към най-пострадалите заемополучатели, и на стабилизационен фонд, който да помогне на други клиенти да конвертират швейцарските заеми в злоти.

60 000 хървати също са изтеглили заеми в швейцарски франкове. През януари парламентът в Хърватия реши да фиксира обменния курс на един франк към 6,39 куни за следващите 12 месеца.

В Унгария още преди пет години имаше сериозен проблем, тъй като 82% от общата задлъжнялост на домакинствата бяха в швейцарски франкове. Там от ноември 2014 г. кредитополучателите имат право да конвертират своите заеми в унгарски форинти, писа през януари тази година германският Die Welt.

В България обаче проблемът не засегна толкова голям дял от кредитополучателите. Според анализ на Industry Watch 0,8% от всички банкови заеми на физическа лица са в чужди валути като щатски долари, швейцарски франкове, японски йени или британски паунд.

Разпределение на кредитите на домакинствата според валутата. Източник: Industry Watch по данни на БНБ

Обединени във Facebook, засегнатите в България настояват банките, които са отпуснали такива кредити, да коригират лихвите според първоначално договорените нива и да върнат изцяло надвзетите суми.

Доколко тези искания са основателни?

Според неформалната организация отпуснатите в България кредити във франкове са основно ипотечни и са най-много 5000, отпуснати в периода 2006 – 2008 година основно от Пощенска банка, но и от Банка Пиреос, както и от УниКредит Булбанк (наследени от Биохим). От Пощенска банка обаче казват, че в момента имат под 1000 клиенти с такива заеми, като средният срок на кредит в CHF е 21 г.

Получателите на такива кредити твърдят, че банките са им предлагали продукта, като са изтъквали ниската лихва и стабилността на швейцарската валута. Според кредитополучателите финансовите институции не са ги предупредили за рисковете при промяна на валутния курс, нито са обяснили, че е имало възможност тези рискове да бъдат предотвратени чрез застраховки.

Търсене на кредити в чужда валута. Източник: Industry Watch по данни на БНБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

61
rate up comment 6 rate down comment 1
pinoccio
преди 8 години
Явно, друже, го бъркаш с оперативния ливъридж. Не ти ли се струва, че точно това описваш. Финансовият ливъридж са точно игрите - суапове, мечки, бикове, оскубани катерици, къси позиции, дълги, опции, фючърси, девизи, хеджове, марджини и ... Но, както и да е, едва ли е толкоз важно в случая. Ако ги нямаше всички тези измишльотини, банките щяха да си бъдат класически търговски банки. Е, пак щеше да има кредити, пак щеше да има плач, но нямаше да е такава банкова вакханалия като сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 12 rate down comment 2
aleksandur777
преди 8 години
Никой не е взел франкове и банката не ги е и сънувала даже. Аз съм взел евро, а не франкове. Хората които съдят банката са вече стотици. Прочетете колко дела само са заведени. Второ банката защо на всички кредитополучатели е вдигнала лихвата с поне 20 процента още втория месец. Това е банка, която скоро няма да се оттърве от лошата кредитна репутация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 5 rate down comment 6
redcretin
преди 8 години
Жалък плач в стил "кой ми *** в гащите" + добри пари за адвокатите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 3 rate down comment 1
aleksandur777
преди 8 години
ТАКОВА РЕШЕНИЕ ИМА БАНКАТА, ЧЕ НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ПРЕПОДПИШЕ.ТОВА Е ПОРЕДНАТА УЛОВКА НА ПОЩЕНСКА БАНКА, С ЦЕЛ ДА ТИ ВЗЕМЕ ЖИЛИЩЕТО. ИМА СДРУЖЕНИЕ ПРОТИВ ТЕЗИ ПОРОЧНИ БАНКОВИ ПРАКТИКИ. КАЗВА СЕ - ZPK.BG
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 1 rate down comment 4
data
преди 8 години
Не съм съгласен :1.Кредита във валута носи валутен риск и той си има цена . Няма как всички по късно да се правят на изненадани че е дошло време за сметката . Да очакваш че един валутен курс ще се колебае в твоя полза в продължение на 20 г е смешно . Естествено може да се хеджира риска - но това не е за малки играчи .2.Огромното ниво на дълга при финансирането на повечето ипотеки прави изплащането им трудно за хора с сравнително ниски и непостоянни доходи . Съответно при циклични проблеми в икономиката и покачването на разходите ( лихвите) обслужването на дълга става невъзможно . Това за което говориш е просто прикритие на нуждата от по висока рентабилност за банките за да отпишат загубите си .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 0 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
първо...не съм сигурен, че си наясно за какво точно иде реч. Второ-не съм сигурен, че си наясно за йерархията на нормативните актове. Трето-не съм убеден, че решението ни касае нас, Четвърто-не съм сигурен, че за нас ще се получи така. Такова решение със задна дата...трябва да помисля, ама предполагам, че КС ще го отмени. Щото не можеш да имаш закони със задна дата. А по нашето законодателство няма проблем банките да си сключват така договори както си сключват сега. Въобще няма да се стигне до европейският съд(за чиито правомощия също не съм убеден, че си наясно).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 8 години
ми не е точно тъй : " Финансовият ливъридж (на английски: financial leverage) показва "степента на задлъжнялост" на фирмата, т.е. каква част от бизнеса (активите, инвестициите) е финансиран със собствени средства (капитал) и каква част със заемни средства (заеми, кредити, облигации и т.н.)."Уикипедия Демек с думи прости - колкото е по голям делът на заемния капитал - толкова е по голям риска да гризнеш дървото . И от там - колко е по висок размера на дълга : толкова е по голям размера на разходите ( лихвите ) в абсолютна стойност . :) Няма общо с бриджа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 4 rate down comment 0
absfresh
преди 8 години
Не е черно бяла ситуацията и хората извършили ГИГАНТСКАТА глупост да теглят кредит във валута, в която нямат доходи, не са единствените виновни и даже математиката показва, че са потърпевши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 8 rate down comment 1
absfresh
преди 8 години
Нямам кредит във франкове и не съм потърпевш по никакъв начин. Първоначално бях много негативно настроен към кредитополучателите във франкове, заради финансовата им глупост. Но като се позарових излиза, че нещата не са черно бели. Знаеш ли например, че първоначално кредитите на банката отпускала най-много кредити във франкове са били вързани към суис либор+цдс+профит за банката. Става кризата 2008а и служителите на банката получават устно нареждане да се преподписват договорите. Започва се едно , елате да преподпишем, защото и....... от 10 кладенеца вода. За по-недоверчивите има следното. Да преподпишем и защото е криза ви подаряваме 1-2 вноски, докато отмине. Само, че в преподписването случайно се вкарва компонентата базисен лихвен процент на банката. Ако бяхме нормална държава, дори сега 10 години по-късно тази банка щеше да бъде осъдена на чудовищни суми. Разговаряйки и съветвайки (преди 2 месеца) пострадали хора, как да си хеджират валутния риск, ми се изясни цялата схема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 2 rate down comment 0
pinoccio
преди 8 години
Ами финасовият ливъридж пак е следствие на игрите с валути и деривати, в частност - и лихви. Ако ги няма, финансовият ливъридж щеше да е термин от бриджа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още