IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три четвърти от населението на Азия е финансово неграмотно

Само 28% от анкетираните китайци са финансово компетентни, а в Индия - 24%

10:05 | 02.12.15 г. 7
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Почти три четвърти от населението на Азия на възраст над 15 години няма ясно разбиране на основни парични концепции, включително инфлация и диверсификация на риска, сочи проучване на Standard & Poor’s, цитирано от Bloomberg.

В Китай 63% от възрастните, притежаващи кредитна карта, са финансово неграмотни, а само 28% от анкетираните китайци са финансово компетентни, показва проучването. Сингапур отчита най-високия процент на хора в региона с добро разбиране на основните концепции – 59%, а Камбоджа и Непал отбелязват най-слабите резултати само с по 18%.

„Има ясни връзки между финансовата грамотност, финансовия достъп и силата на пазарите“, казва в изявление от сряда Кортни Гедулдих, изпълнителен вицепрезидент по обществените въпроси в McGraw Hill Financial, компанията майка на S&P Ratings. “Адресирането на финансовата грамотност е ключова стратегия за изграждането на по-силни, по-достъпни и по-устойчиви пазари по света“.

Финансовото включване е предизвикателство, но и възможност за Азия, като около 47% от хората на възраст над 15 години в Индия – или 415 млн. души, нямат банкова сметка, казва S&P. Макар че пакетът от финансови продукти, достъпни в Азия, постоянно се увеличава, като например в Китай собствениците на кредитни карти почти са се удвоили от 2011 г. насам, хората все още изпитват трудности с прости концепции като лихва, казва агенцията.

Проучването показва още, че 61% от възрастните китайци не спестяват средства за пенсионна възраст. В същото време 6 от всеки десет китайци нямат официални спестявания, а около 20% от възрастното население не използва банки.

В Индия 73% от мъжете и 80% от жени са финансово неграмотни. Общо само около 24% от възрастните индийци имат финансова компетентност, което е най-слабият резултат в страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка).

От проучването на агенцията вече стана ясно, че само 35% от българите са финансово грамотни. С това равнище страната ни е под средното ниво за Европейския съюз и сред последните в него по този показател.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
stefan333
преди 8 години
Тошкова пак е копнала някаква статия от някъде ама е объркала всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Стига с тая финансова грамотност бе , смешно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Ако овцете бяха грамотни и разбираха какво става щяха ли да се оставят да ги доят, стрижат и накрая да правят курбан с тях?"Грамотноста" често се разбира и като начин да научиш някой, че дадено нещо е "така" и трябва да го приема като "правилно".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Това, че някой има дебитна карта и знае какво е инфлация - прави ли го финансово грамотен? Това е СМЕХОТВОРНО !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
pinoccio
преди 8 години
Много интересно съждение - когато обикновен човек, скубан е язден гражданин, знае какво е инфлация и какво е диверсификация на риска, как това обстоятелство допринася щото пазарът да е по-развит? Получавам 1000 лева заплата тук или 2000 евро там, докато Сорос залага срещу еврото, както беше заложил срещу паунда и Темза натам, откъдето извира - за грамотност ли става дума или за спекула? Всъщност, спекулата движи пазарите, а грамотността само краси библиотеката ви в къщи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
ratten
преди 8 години
тая тема за финансовата неграмотност е любима на няколко "инвеститора" тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
ratten
преди 8 години
тая тема за финансовата неграмотност е любима на няколко "инвеститора" тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още