IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки - близо до границите на възможностите си да стимулират ръста

Сега "щафетата" трябва да се предаде на финансовите и икономическите министри, заяви генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия

13:59 | 03.09.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: ОИСР</em></p>

Снимка: ОИСР

Централните банки по света са "доста близо" до границите на възможностите си да стимулират икономиките, заяви в събота генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия.

При липсата на общи решителни политики глобалният растеж вероятно ще остане слаб, прогнозира Гурия в интервю за Ройтерс преди срещата на страните от Г20 в Китай.

"Оставихме добрите ни централни банкери да свършат цялата тежка работа", коментира Гурия.

"Това трябва да бъде като щафета. Продължителна приспособителна парична политика и след това стигате до втората смяна и подавате щафетата", каза той.

"Сега трябва да я предадете на финансовите министри, икономическите министри, търговските министри, технологичните министри, образователните министри... Сега е голямото време за структурни промени."

Отразявайки коментари на китайския заместник-министър на финансите, Гурия подчерта, че е необходима комбинация от координирани парични, фискални и структурни приспособителни политики, за да се съживи световният растеж, включително в Китай.

Той е относително оптимистично настроен за перспективите пред китайския ръст въпреки повишаващото се дългово бреме и смесения напредък по справянето със свръхкапацитета в ключови сектори под управлението на държавата.

Гурия прознозира, че Китай вероятно може да продължи да расте с по около 6,5 до 7 на сто през текущия петгодишен планови период (до 2020 г.) без големи изкривявания в структурата на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
нещо като теб ??? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
balkando
преди 7 години
Да достигнеш границите на възможностите си за нещо, което не ти е работа !? Бънджи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
SS-23
преди 7 години
Централните банки - близо до границите на възможностите си да стимулират ръста---хе хе хе... казах аз, че "дебелите ви икономически книги" - НЕ работят!Аз ще кажа , че централните банкери изобщо не са използвали и минимална част от "естествените възможности" за т.н. "растеж"... а тези възможности стъпват на сталиновият принцип - "има човек, има проблем" , което преведено на икономически език - "има балонен дълг - има проблем, няма балонен дълг - няма проблем" ! ОТПИСВАЙТЕ ве бастуни ... ТОВА ВИ Е СПАСЕНИЕТО ... толкова ли не е ясно! И растежа ще бъде почти моментален!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
Мдаа , това е най псуваната служителка в това учреждение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 7 години
"Сега е голямото време за структурни промени."не е лошо да се каже , какви са тия структурни промени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още