IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнителните директори на Shell и Total поставят под въпрос соларната енерегия

Възможността да се правят добри пари от този сегмент е много малка, смята мениджърът на Shell Бен Ван Бюрден

14:41 | 04.11.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>източник: Ройтерс</em></p>

източник: Ройтерс

Когато изпълнителните директори на едни от най-големите петролни компании изразят съмнения в рентабилността на соларната енергия и то в стая, пълна с инвеститори във ВЕИ, от това могат да произтикат известни недоразумения, коментира Bloomberg.

Именно това се случва във вторник в рамките на парижката конференция Energy for Tomorrow, където изпълнителните директори на Royal Dutch Shell Plc и Total SA заявяват, че соларната енергия не носи добра печалба.

„Растежът на енергията от възобновяеми енергоизточници е забележителен, но възможността да се правят добри пари от този сегмент е много малка“, казва изпълнителният директор на Shell Бен Ван Бюрден. По думите му десетте най-големи компании в бранша на се изплатили и цент дивиденти. 

Изпълнителният директор на Total Патрик Пуян е съгласен с мнението му. „Няма и една компания в този сектор, която да прави добри пари. Днес не се генерират приходи от соларната индустрия. Това е реалността“, добавя той. Total притежава контролния пакет акции в SunPower Corp., вторият по-големина производител на соларни панели в САЩ.

Инвеститорите във въпросни фирми обаче не закъсняват с отговорите си.

„Ние правим печалба, не сме благотворителен бизнес“, казва изпълнителният директор на Acwa Power International Пади Падманатан. Базираната в Саудитска Арабия фирма изгражда проекти, свързани със соларна енергия, които генерират ток на цени между 4,5-5 цента на киловатчас. „Ние правим печалба благодарение на енергията от възобновяеми източници“, добавя той.

През миналата година енергията от ВЕИ по отношение на кумулативния капацитет е по-висока от тази от въглища по данни на Международната енергийна агенция. Инвестициите в сектора са достигнали рекордни нива, достигайки 348 млрд. долара, показват данни на Bloomberg New Energy Finance.

„В основата си устойчивото побеждава неустойчивото“, заявява изпълнителният директор на Generate Capital Скот Якоб.

Вал Ван Лиероп, председателят на Chrysalix Venture Capital, дава за пример соларна компания, която е получила финансова подкрепа както от неговата компания, така също и от Shell, като заявява, че може би Ван Бюрден не е наясно с тяхната връзка.

Базираната във Ванкувър компания подкрепя чистите технологии и управление на ресурсите, и инвестира в Glasspoint Solar Inc., която използва соларна енергия и същевременно спомага за възстановяването на петролния бранш. Изграждащ се в момента проект в Оман с капацитет е от 1 гигават е един от най-големите в света и това се дължи именно на парите, добавя Лиероп.

Пуян от своя страна предупреждава, че бизнесът с енергия от ВЕИ върви надолу и губи популярност.

Световните правителства подкрепяха ВЕИ, но някои от тях могат да променя позицията си по въпроса. „От финансови съображения, може би не трябва да ги подкрепяме повече“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 7 години
То затова се нарича конкуренция и най-далновидният печели ... Мъск прави соларен покрив на цената на обикновен, а те не виждали добри пари в бизнес със соларите ... Как пък Мъск и компания във ВЕИ виждат ... След 10 години ще разберем, кой прав, кой крив. Но е едно е да четеш мнението изп. директор, друго е да четеш мнението на изп. директор, който е вкарал огормна част от богаството в компанията си ... тези директори освен да говорят за светлото бъдеще и да хейтят други бизнес, не могат да правят. Дали си вярват или не, си взимат заплата и ако ги шитнат милионите бонуси/пенсии ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
natty
преди 7 години
Не виждам нищо изненадващо в изказванията на тези господа, плащат им за да наливат вода в собствените им мелници, а не в тези на конкуренцията...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
KPetkov
преди 7 години
Ама те тия двамата верно не са уред. Къде са се набутали на сбирка на non-for-profit организации. Тях печалби не ги интересуват, а само субсидии. Дивидентите пък са някаква отживелица. Кой въобще повдигна въпроса за дивиденти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 6
0pk
преди 7 години
Е нали в това е смисъла на капитализъма?Ето примерно наще соларните батки, нямаше да строят соларни паркове на място на изсечените гори, ако някой не им подсигуряваше стабилни изкупни цени. Чист капиталъм, нали? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
kalendar
преди 7 години
А кога се прави? В кой сайт пишем?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
В живота на тези двамата всичко се прави единствено само ако има добри пари, така ли?Е..... време е да разберат, че не всичко се прави само когато им е гарантирана добрата тлъста сигурна печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
0pk
преди 7 години
Не е така. Да поканят емзетката, той ще им обясни, че в соларите е бъдещето. Е даже Мъск ще цепи пазара със соларни керемиди! Няма начин някви смо.тани петролни магнати да ги разбират тия работи с печалбите :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още