IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еманюел Макрон печели първия тур в оспорвана президентска надпревара във Франция

На втория тур на битката за президентския пост центристът ще се изправи срещу националиста Марин льо Пен

21:11 | 23.04.17 г. 30
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Независимият центрист Еманюел Макрон спечели първия тур на изборите за президент във Франция, съобщиха френските медии. Данните от екзитполовете показват, че в оспорвана надпревара бившият икономически министър в мандата на Франсоа Оланд е подкрепен от 23,7% от френските гласоподаватели. 

Срещу него на втория тур, насрочен за 7 май, ще се изправи Марин льо Пен, която има 21,7% от гласовете на французите, съобщи France 24, позовавайки се на данните на агенцията Ipsos. Останалите двама водещи кандидати - консерватора Франсоа Фийон и крайнолевия Жан-Люк Меланшон печелят по 19,5% от гласовете на французите.

Първи официални данни ще бъдат публикувани от Министерството на вътрешните работи около полунощ (01 часа българско време). Макрон вече обяви своята победа в обръщение към своите привърженици. Той благодари на кандидата на социалистите Беноа Амон, който спечели едва 6% от гласовете, и на кандидата на консерваторите Франсоа Фийон за подкрепата, която му оказват за втория тур на изборите. 

Еманюел Макрон увери своите привърженици, че на 7 май ще бъде новият президент на Франция. 

Социалистите определиха изборните резултати като "историческа санкция". 

В Националния фронт на Льо Пен  определиха резултатите като "победа на патриотите и подкрепящите националния суверенитет". Марин льо Пен заяви, че е време французите да бъдат освободени от арогантните елити.  

Изборите, които трябва да излъчат наследника на Франсоа Оланд, протичат при извънредни мерки за сигурност. За първи път в модерната история на страната французите гласуват в условията на обявено извънредно положение. Точно в 20 часа (21 часа българско време) всички изборни секции в страната бяха затворени.

Близо 47 млн. французи с право на глас избираха между 11 кандидати в битката за президентския пост. Избирателната активност е близка до тази преди пет години - към 17 часа близо 70% от избирателите вече бяха упражнили своя вот.  

Изборите протекоха спокойно, без сериозни притеснения за сигурността. Преди обяд две избирателни секции в Безансон бяха евакуирани заради паркиран съмнителен автомобил - обявен за откраднат и с фалшиви регистрационни номера. До инциденти не се стигна. 

* Информацията е актуализирана към 23:30 часа с коментарите на водещите кандидати в битката за президентския пост

Ето и основните моменти в кариерите и политическите платформи на Еманюел Макрон и на Марин льо Пен, публикувани по-рано днес от БТА. 

Допреди 3 години Макрон е неизвестен за широката публика, когато решава да приложи в света на политиката уменията си, придобити като инвестиционен банкер. Избран е за министър на икономиката в правителството на социалиста Манюел Валс. През август 2016 година обаче напуска и основава своето движение "Напред!" (En Marche!), като се обявява срещу статуквото. 

Той често критикува "свещените крави" от социалния модел като 35-часовата работна седмица, защитата срещу уволнения и доживотните назначения в държавния сектор. Освен това се зарича, че ще хвърли мост върху разделението между левицата и десницата, което отдавна доминира във френската политика.

Сред най-привлекателните за избирателите елементи в предизборната програма на Макрон са: освобождаване на голяма част от хората от плащането на т.нар. местен жилищен данък, пълно възстановяване на разходите за културни прояви, зъбни протези и слухови апарати, а също орязване на данъчните ставки за социалните придобивки на хората с ниски доходи в комбинация с данъчни спирачки за техните работодатели.

Главните предложения на центриста включват сливане на множеството пенсионни системи в държавния и частния сектор, както и сливане на системите за помощ на безработни. Понастоящем тези системи имат различен подход към хората с редовни доходи и самонаетите лица.

Макрон се обявява за поддържане на бюджетния дефицит под задължителните за ЕС 3 на сто от БВП и за намаляване на безработицата от 10 до 7 процента в края на петгодишния президентски мандат. В този срок той обещава инвестиции за 50 милиарда евро и съкращаване на държавните разходи до 60 милиарда евро годишно.

Други негови ключови идеи са: намаляване на корпоративните данъци от 33,3 до 23 на сто; системата за данъчни кредити за фирми да бъде превърната в постоянна спирачка върху данъчната ставка за ниско платените работници; 35-часовата работна седмица да остане, а компаниите да решават чрез преговори какво да бъде реалното работно време; ниско платените работници да бъдат освободени от някои социалноосигурителни вноски, което реално ще повиши доходите им.

Макрон иска да бъдат осигурени още 15 хиляди места в затворите, да бъдат наети допълнително 10 хиляди полицаи и де се увеличат разходите за отбрана от 1,8 на сто от БВП, колкото са сега, до 2 процента. Той обещава на всички 18-годишни да бъдат раздадени ваучъри на стойност 500 евро за кино, театър и концерти. Настоява да бъде наложена забрана учениците под 15 години да ползват мобилни телефони в училище.

Центристът предвижда, ако бъде избран, намаляване с една трета на числеността на Сената и на Националното събрание, съкращаване с една четвърт на персонала на местните власти и забрана за депутатите да назначават свои роднини като асистенти.

При основаването на "Напред!" критици твърдяха, че изгряващата звезда Макрон ще има кратък живот. Сега мнозина отдават впечатляващия му възход на обстоятелството, че е ново лице, и на неочаквания срив на няколко опоненти от водещите партии - социалистите на президента Франсоа Оланд са в отстъпление, а десноцентристкият кандидат Франсоа Фийон бе замесен във финансов скандал. 

Ако 39-годишният центрист спечели и вторият тур, той ще бъде най-младият държавен глава на Франция след Наполеон Бонапарт. 

Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 22 rate down comment 9
michaelis12
преди 7 години
сао не ми казвай, че някой 39 год. келлеш който ше става президент от никъде и нищото е читав в която и да било държава ..... :)) Ти що не си кандидат президент в България айде да не е във Франция или немаш още 39 навършени ? ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 9
michaelis12
преди 7 години
абе ше видиме ама не съвсем, те може да пишат, че тая била разведена 6 пъти и да я плюват ама само да еббеш дърти браннтии и да си банкерче лиззач на Ротшилда не е достатъчно за Макарона може и отзад да не е девствен знам ли го щом на 39г. е издигнат до президент на Франция, смятай що за гейй е ..... после всички гласоподаватели които са видяли нещо в Меленшоната против ЕС отиват при Льо Пеница а хората на Фийоната са в една лодка пак с тея на Льо Пеница. Така ги виждам аз нещата поне .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 8
Otka4eni reformatori
преди 7 години
Проблема е, че сега всички ще се обединят срещу Льо Пен и ще гласуват за макарона....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
Е , ти па *** критериите имаш ...всичко друго приемаш , ама само туй че се е оженил за 20 год. по стара жена вече не приемаш... : ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 10
bertram
преди 7 години
Гледам Макрон що годе компромисна личност...макар и от банкерското лоби...викам си един що годе нормален кандидат на фона на останалите.... и Хоп преди малко ми попадна материал за жената до Макрон, която се оказва 20+ години по-дърта от него ... била му учителка по френски в училище ... хайде и този отива в графата мекушави,извратени *** на брюксел...сигурно ще го изберат, но като го гледам ще е марионетка от класа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
Macron, Le Pen Take Lead In French Presidential Election: Live Feedhttp://***.zerohedge.com/news/2017-04-23/early-polls-shows-macron-lead-le-pen-second-live-feed-----------------However, according to official results, from the French interior ministry, Le Pen is leading with 24.3% of the vote, Macron is at 21.4%, while Fillon has 20.3%.-----------------Meanwhile, according to French official data: LE PEN GETS 24.2% IN FRENCH INTERIOR MINISTRY PRELIMINARY COUNT MACRON GETS 21.4% IN FRENCH INTERIOR MINISTRY PRELIMINARY---------------тоя път Ротшилда ше га лапне до гърло ми се струва сякаш .... колко и да лъжат колко и да мажат ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 11
michaelis12
преди 7 години
печели кожена гайда с два меха, отиат на балотаж и там ше почеша коня за гривата .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още