IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Ганев: ЕЦБ не е склонна да допусне страната ни в ERM II

Идеята за разширяване на еврозоната е по-скоро политически шум, отколкото реално намерение, смята макроикономистът

10:09 | 05.06.17 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Георги Ганев: ЕЦБ не е склонна да допусне страната ни в ERM II

България изпълнява техническите критерии, но неформалните контакти очевидно показват, че Европейската централна банка (ЕЦБ) не е склонна да допусне страната ни да влезе във валутно-курсовия механизъм ERM II. Идеята за разширяване на еврозоната е по-скоро политически шум, отколкото реално намерение. 

Това коментира Георги Ганев, икономист и програмен директор по икономическите въпроси в Центъра за либерални стратегии, в ефира на "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му здравето на ЕС ще се подобри значително, ако властта се върне на национално ниво, дори по-ниско - на регионалното и общинското ниво.

В документа за размисъл относно задълбочаването на икономическия и паричен съюз на Европейската комисия доста по-слабо е застъпен моментът с връщане на "изграждането на сградата на Европа" на основата на четирите свободи, коментира още Ганев.

„Пиер Московиси (еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси, б. ред.) малко предварително обяви, че ще направи предложение, на което няма да може да се откаже, и то беше малко а ла Марио Пузо. Единственият субект, към който може да се направи такова предложение, е ЕЦБ, защото тя е европейският орган, тотално блокирал разширяването на еврозоната“, аргументира се макроикономистът.

По думуте му е факт, че от десет години ЕЦБ не е допуснала никого във валутно-курсовия механизъм ERM II, а Европейската комисия не може да прави предложение.

Дали това са риторични приказки след Brexit? Отговора ще намерите във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 2
vzhekoff
преди 6 години
То по тази логика Италия изобщо трябваше да е оградена с бодлива тел и ток...Всички тези разговори са за вдигане на цената на входния билет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
Lucifer
преди 6 години
Шшшшшт....Ганев....млъкваш до като ни приемат...после лай колкото щеш....да му мислят те.....проблема вече ще е само техен....иначе с тоя борд сме винаги като закопчана безопасна игла а е по-добре да бодеш от колкото само да те бодат...тъй че умната...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 9
majnata
преди 6 години
Изненадите не са желателни...остров на стабилността начело с Боката ...хеле па и у еврозоната ! Магарето за какво го канят на сватба бре ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
bertram
преди 6 години
според мен ЕК и ЕЦБ са напълно наясно с това #КОЙ# какво прави в българската политика, съдебна система и банков сектор. Макар и да ни тупат по рамото за пред телевизора не си правя илюзии, че ни се радват особено. Малка държава сме, а те имат куп дипломати, фирми и представителства на наша територия + това сме оперативно интересни покрай трафика на хора и наркотици от Азия към Европа. Едва ли имаме с какво да ги изненадаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 7
KPetkov
преди 6 години
Никой не знае какви ще са ползите. Долната статия може да ти е от полза. Поляците засега казват, че ще пропуснат. Ние явно сме по-по-най. Както обикновено.https://***.ft.com/content/37144902-448c-11e7-8d27-59b4dd6296b8The Polish authorities quickly realised how EMU imbalances were the key reason behind the euro sovereign debt crisis. Warsaw has signalled that in the next 10 years it has no interest in joining. The country needs time to bring Polish living standards more in line with the rest of the continent.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 1
Frosty
преди 6 години
До сега ползите бяха харчене, ядене, пиене на корем и накрая друг ти плаща сметката. Нали видяхте как живееха до преди няколко години гърците - богато и безгрижно на гърба на еврозоната.Но келепирът вече приключи, ЕЦБ затвори крана и от тук нататък, който иска да харчи много ще плаща с лихвите.Нема вече келепир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 10
Dimat
преди 6 години
Де да беше така,ама няма да е!България,а другите държави извън еврозоната,ще бъдат натикани вътре,независимо,дали изпълняват "критерии" на ЕЦБ и от тяхното желание,поради необходимостта,да им се навлече още една,окончателна усмирителна риза,от която няма измъкване.Иначе,току виж,започнал масов "екзит" и от целият райх да остане само дойчоландия.Затова- усмирителна риза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 15
studioaa
преди 6 години
Слава Богу, бях се притеснил, че наистина ще влезем в тази огромна черна дупка наречена еврозона. Метафората черна дупка идеално пасва на региона с най-нисък икономически растеж в целия свят и дългове надвишаващи 90% от БВП средно. еврозоната е пример за провален икономически и социален модел, колкото по-далеч сме от нея толкова по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 13
vzhekoff
преди 6 години
Някой може ли да каже какви ще са ползите от замяната на валутния борд директно членство ? В ЕЗ влизат страни като Гърция, Италия, Франция, Белгия, Испания, че и други, с изключително лошо съотношение на дълга към БВП, с хронични бюджетни дефицити, с куп други проблеми. В същото време се предполага,ч е активите ни, оценявани на около 28 млрд ще преминат в ЕЦБ, срещу което няма да получим практически нищо, в същото време ще ни остане насрещен дълг. За какво ни е всичко това ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още