IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на мебели осигурява около 7-8% от износа на България

Най-големият проблем е намирането на качествени кадри, обясни Васил Живков от браншовата камара

16:59 | 20.11.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Производството на мебели осигурява около 7-8% от износа на България

Мебелната индустрия успя да се върне на предкризисните нива. Българските фирми са конкурентни износители и мебелният бранш носи около 7-8% от износа на България.

Това съобщи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Васил Живков от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

Той заяви, че през последните три-четири години в бранша се наблюдава сериозно развитие на технологиите и това го прави много конкурентен. 

Васил Живков посочи като фактор за развитие вътрешния пазар, където има увеличение на потреблението, особено през 2017 г.

Експертът съобщи, че в мебелната и дървообработващата индустрия са заети около 50 хиляди души, но като проблем се очертава намирането на качествени кадри. Сега компаниите от сектора разчитат на проекта за дуално образование „Домино“, а пилотно работата по него е започнала в Пловдив.

Предприемачът твърди, че в мебелната промишленост условията за труд вече са много добри и предприятията са модернизирани. „3D принтерът отдавна се ползва в процеса на проектиране“, каза той. 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 6 години
*** е че настроихме икономиката си да работи на ишлеме. Така не се получават високи заплати. Освен това, човекът не е прав. Износът е предимно от серийно производство. Там не ти трябват експертни кадри. Или по точно на 100 човека трябва да има 10 най-много, които да са експерти. Останалите са общаци, докери, пакетажници. Това е защото почти всичко е автоматизирано. Виж ако говорим за мебели по поръчка нещата са коренно различни. Но поръчковия износ е сигурно около 1%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Всъщност най-големият проблем е, че собствениците на бизнеса не искат да плащат на качествените кадри каквото те заслужават и затова много бързо ги губят. Които знае какво точно е и колко струва труда му не си губи времето с български работодатели, част от които са по-ттъпи и от общите си работници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още