IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабият долар не успя да спре ръста на индексите

Срещата на ЕЦБ и слабите американски данни обезцениха зелените пари

12:08 | 12.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

Доларът падна рязко спрямо кошница от основни валути, след като двете основни новини от САЩ в четвъртък, се разгледаха като значително по-слаби от очакваното. В същото време срещата на Европейската централна банка изстреляха еврото във възходяща посока. Доларовият индекс, който измерва силата на зелените пари спрямо кошница от шестте основни валути, падна с 0,51% до 91,63 пункта. Зелените пари възстановиха част от загубите си, след като регулаторът на Китай отхвърли доклад, според който страната може да спре купуването на щатски долари, което повиши стойността на американската валута след най-големия си 1-дневен спад за един месец насам. Най-използваната парична единица в света се бори да спечели тласък в първите дни на 2018 г., след като загуби около 10% срещу кошница от валути миналата година.

Първоначалните молби за безработни в американската икономика, противно на очакваното, бяха с 11 хил. повече от предната седмица. От 250 хил. молби през предходния период, докладът вчера показа 261 хил. Новината имаше значителна тежест и повлия спада при зелените пари. Най-негативен за долара се оказа индекса на цените на производителите, публикуван от министерството на труда на САЩ. Очакванията за ръст от 0,2% не се изпълниха и резултатът беше минус 0,1%.

Валутната двойка USD/JPY падна с 0,22% до 111,19 йени. Канадският долар поскъпна спрямо американския с 0,16%, достигайки до ниво от 1,2530 долара, а причината беше в неуредиците около отношенията между страните членки на Северноамериканската асоциация за свободна търговия (NAFTA), свързани със слуховете за напускане от страна на САЩ. Британският паунд също надви американската валута с 0,22% до 1,3537 долара, тъй като търговците са позитивно настроени към британския паунд в очакване на резултатите от индекса на потребителските цени на Великобритания, който ще бъде публикуван във вторник следващата седмица. Очакванията са за ръст от 3%.

На американския капиталов пазар отмина поредната сесия с печалби и нови рекорди. Индустриалният измерител Dow Jones industrial average се повиши до поредното си най-високо ниво за всички времена в четвъртък, спечелвайки 205,6 пункта до 25 574,73 пункта, тласнат най-вече от поредното поскъпване на акциите на Boeing. Компанията е една от тези, които се възползват най-много от икономическия растеж. Технологичният NASDAQ Composite също удари рекордно ниво, нараствайки с 0,8% до 7 211,78 пункта, повлиян най-много от ръста на компанията Apple. Ценните книжа на технологичния гигант се повишиха с 0,6%. Широкият S&P500 добави нови 0,7% към стойността си, достигайки поредното си най-високо ниво за всички времена от 2 767,56 пункта, подкрепен от ръста в енергийния сектор и цените на петрола. Резултатите от четвъртък показаха, че основните американски индекси са се възстановили от корекцията в сряда, породена от притесненията от възможността Китай да прекрати покупките на държавни облигации и САЩ да се изтеглят от NAFTA. 

Компанията Delta Air Lines отчете по-добри от очакванията на анализаторите финансови резултати, като новината изпрати акциите на компанията с 4,8% по-високо. От Homebuilder KB Home също отчетоха по-добра от очакванията тримесечна печалба, като акциите на корпорацията се повишиха с 12,3%. Компаниите BlackRock, JPMorgan Chase и Wells Fargo предстой да публикуват докладите си в петък. Очаква се приходите им да са нараснали със средно 10,6% през четвъртото тримесечие според S&P Capital IQ. Анализаторите и инвеститорите ще търсят указания как последните промени в данъчния кодекс на САЩ ще окажат влияние върху всяка компания. Президентът Доналд Тръмп е подписал законопроект миналия месец, че ще намали корпоративния данък на 21% от 35%.

Петролът достигнаха най-високото си ниво от повече от три години насам в четвъртък. Изненадващият спад в производството в САЩ, както и ниските нива на запасите, повлияха благоприятно на цените на черното злато. Световният бенчмарк на цените на петрола сортът Брент поскъпна с 44 цента до 69,64 долара за барел. В разгара на сесията цената достигна 69,88 долара, най-високата стойност от 4 декември 2014 г. Това е и последният път, в който сортът Брент надхвърли 70 долара за барел. Лекият суров американски петрол нарасна с 87 цента, или с 1,4%, при 64,44 долара. Пикът в сесията беше достигането до ниво от 64,77 долара за барел, което е най-високата стойност от 8 декември 2014 г.

Заседанието на Европейската централна банка постави началото на обезценяването на долара за сметка на еврото. На фона на слабия долар златото поскъпна до най-високата си стойност от четири месеца насам. Спот златото е нараснало с 0,43% на 1322,51 за тройунция. Фючърсите върху злато в САЩ с доставка през февруари бяха с 0,3% по-скъпи, достигайки 1.323,30 за тройунция. Сред другите благородни метали среброто нарасна с 0,24% при 17,004 за унция. Платината е с 1,13% по-високо до 982 долара за тройунция, след като достигна 982,10 долара, което е най-високото ниво от 15 септември 2017 г. Паладият претърпя корекция от 0,11% до 1080,22 долара.
В петък най-важните новини ще дойдат от САЩ с публикуването на индексите на потребителските цени и продажбите на дребно, като прогнозите са негативни.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

EUR/GBP

Тази седмица EUR/GBP се върна към бичите настроения и е много близо до върха за 2018-та г. от 4-ти януари. Вероятно ще видим тест на въпросната съпротива, но след това шансовете за продължение, както в едната, така и в другата посока са изравнени.

EUR/NZD

Тук „бичата поглъщаща свещ“ подсказва, че би могло цената да се покачва, коригирайки низходящия импулс от началото на годината. Дълбочината на корекцията, към този момент не може да се предвиди.

USD/CHF

Ценовото поведение и по-конкретно двете нетиращи се свещи, в комбинация със съобразяването на цената с 13-периодната пълзяща средна подкрепя вероятността за продължение на поевтиняването. Първата възможна подкрепа е на настоящото дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още