IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джером Пауъл официално пое ръководството на Федералния резерв

Пауъл става 16-ият председател на централната банка на САЩ

17:34 | 05.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Джером Пауъл официално положи клетва днес, поемайки ръководството на Федералния резерв на САЩ от Джанет Йелън.

Пауъл е 16-ият председател на централната банка на САЩ, коментира CNBC. Още от първия си ден обаче той е изправен пред редица предизвикателства: бурен фондов пазар, увеличаващи се лихвени проценти и последици от едно от последните действия на предшественика си – премахването на четирима членове на борда на директорите на Wells Fargo.

65-годишният Пауъл положи клетва в 9:00 сутринта местно време, наследявайки Джанет Йелън, която напусна Фед след 4-годишен мандат. Президентът Доналд Тръмп предпочете да не преназначи Йелън и вместо това се обърна към Пауъл, за който до голяма степен се смята, че ще продължи по сегашния път на Фед.

„За мен е чест да получа тази възможност да служа на американския народ“, казва Пауъл в свое изявление. „Аз и колегите ми ще останем бдителни и сме готови да отговорим на развиващите се рискове“.

Да продължи в същата посока обаче може да се окаже предизвикателство за новия гуверньор.

И Йелън, и Бен Бернанке преди нея се бореха с икономика със слаба инфлация и ниски лихвени проценти, което силно подкрепи фондовия пазар. Доходността по държавните облигации обаче сега са на няколкогодишни върхове, а фондовият пазар в петък приключи изключително трудна седмица, в която Dow изгуби 666 пункта в петък.

„В началото на мандата си искам да подчертая ангажимента си към това да обяснявам какво правим и защо го правим“, каза Пауъл.

Новият председател поема и Федералната комисия по отворените пазари в момент, в който тя има доста дупки за попълване. С напускането на Йелън в седемчленната комисия остават общо 4 свободни места. Тръмп номинира икономиста от Carnegie Mellon Марвин Гудфренд за едната позиция.

Пазарите до голяма степен очакват Фед да повиши лихвените проценти три пъти тази година, като първото повишение да е още на срещата през март. Комисията повиши основния лихвен процент с по четвърт пункт пет пъти под управлението на Йелън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 5
Иван Митев
преди 6 години
Джером Пауъл наследи държавната грешка за пренебрегването на вредното влияние от долара. При запазването на допусканата държавна грешка Джером Пауъл е със съдба на жертва и подсигуряван провал.Много американци разчитат Джером Пауъл да ги спаси от актуалните щети. Те са със заблуда, защото Федералният резерв на САЩ няма права за спасение от възникващите актуални щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още