IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow изтри над 660 пункта в най-лошата си седмица от години*

Акциите на Apple официално са в корекция за първи път от 15 месеца

23:15 | 02.02.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Опасенията относно повишаването на лихвените проценти удариха тежко финансовите пазари в петък, след като инвеститорите започнаха да възприемат заплахата за инфлацията по-сериозно – рязка промяна на настроението, което характеризираше почти деветгодишното бичо настроение на фондовия пазар.

Продължаващата да се покачва доходност по облигациите прави пазара на акции да изглежда надценен на фона на последните рекорди. Масло в огъня наляха и последните данни за пазара на труда в САЩ. Неочаквано високи почасови ставки за заплатите са белег за по-висока инфлация, а с това – и за възможно по-широко пространство за действие от страна на Фед.

За първи път от 4 години доходността по десетгодишните американски облигации бе значително над 2,8 на сто.

Инвеститорите разпродаваха акции, облигации и суровини, като индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с над 660 пункта в петък и отчете най-лошата си седмица от началото на 2016 г. Доходността по 10-годишните облигации се повиши до най-високото си ниво от повече от четири години.

Като цяло в петък Dow изтри 668,64 пункта до 25 518,07 пункта. Днешният ден бе най-лош за Dow от декември 2008 г., когато индексът изтри 680 пункта. В процентно отношение спадът е най-голям от 24 август 2017 г., когато понижението бе с 3,6%.

Широкият индекс S&P 500 се понижи с 2,1% до 2 761 пункта, докато Nasdaq Composite index финишира с понижение от 2% до 7 240 пункта. 

Статистиката за седмицата също не изглежда никак добре. И трите индекса отчетоха най-високи седмични загуби от началото на 2016 г. Dow и S&P 500 изтриха 4,1 на сто и 3,9 на сто, докато Nasdaq загуби 3,53 на сто. В пунктове Dow изтри цели 1 096 пункта през седмицата.  

През 2016 г. Dow загуби 6,2 на сто в седмицата до 8 януари, докато S&P 500 се сви с 5,9 на сто през тази седмица. А Nasdaq загуби 5,4 на сто в седмицата до 5 февруари.

Embed from Getty Images

Така сега Dow изпрати най-лошия си ден от юни 2016 г. За S&P 500 и Nasdaq пък това бе най-лошият ден от  септемвти 2016 г. и август 2017 г. съответно.

"Хората поставят под съмнение условията, при които ще се купува при всеки спад", каза пред Wall Street Journal Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник в Allianz, имайки предвид както облигационния, така и фондовия пазар. Той добави, че световната икономика продължава да бъде силна, но очаква този ръст на волатилността да продължи.

Данните на Министерство на труда в САЩ показаха увеличаване на броя на работните места в страната с 200 хил. през януари. В същото време безработицата се запазва на 17-годишно дъно от 4,1%. Заплащането пък нараства с най-бързи темпове от средата на 2009 г.

След данните за пазара на труда трейдърите увеличиха залаганията си, че Федералният резерв ще увеличи лихвите три пъти през тази година, като покачването още през март изглежда почти сигурно. Бързо повишаващите се заплати обаче могат да изискат по-агресивни действия за задържане под контрол на инфлационния натиск, отбелязва Ройтерс.

„Това, което е полезно за средностатистическия американски работник, в крайна сметка е отрицателно за акциите, защото се увеличават шансовете за по-нататъшно увеличение на лихвите“, коментира Майкъл Антонели, управляващ директор в Robert W. Baird.

Доходността по десетгодишните държавни облигации се повиши до 2,818%, след като бяха публикувани данните за пазара на труда. Това е най-високото им ниво на възвръщаемост от началото на 2014 г. 

По отношение на отделните компоненти имаше смесени сигнали.  

Оптимизмът в днешната сесия идва от Amazon, чийто акции поскъпнаха с 2,87% до 1429,95 долара, след като онлайн търговецът обяви рекордна печалба от близо 2 млрд. долара, подкрепена от ръста в продажбите и промените в данъчното законодателство. Goldman Sachs постави нова цел за цената на акциите от 1825 долара, което е с една четвърт под сегашната стойност.

Акциите на оператора Sprint също бяха едно от положителните изключения. Те поскъпнаха с около 6%, след като концернът повиши прогнозата си за обема на парите си в брой за миналата година. Броят на клиентите в периода между октомври и декември пък се е увеличил неочаквано силно – с най-висок ръст от 3 години.

Но иначе инвеститорите имаха малко поводи за радост.

Акциите на Apple Inc. се потопиха с 4,4% до 160,37 долара за брой, най-ниското ниво на затваряне от три месеца и достатъчно, за да станем свидетели на първата официална корекция от 15 месеца, след като инвеститорите не останаха доволни от разочароващата прогноза на компанията.. Акциите на концерна загубиха 10,5%, откакто отчетоха рекордната стойност от 179,26 долара. Мнозина на Wall Street определят понижение до 10% от значителен връх като „спад“, отстъпление от 10% до 20% като „корекция", а понижение от над 20% "мечи пазар“. Последният път, когато Apple претърпя корекция, бе когато акцията поевтиня с 10,6% от 25 октомври 2016 г. (118,25 долара) до 14 ноември 2016 г. при цена от 105,71 долара.

Освен това Apple приключи на нива, само с 0,6% над 200-дневната пълзяща средна, която от мнозина се приема като разделителна линия между дългосрочните тенденции на понижения или ръстове.

A-акциите на Alphabet поевтиняха с около 5 на сто. Причината за спада са повишаващите се разходи на компанията майка на Google. „Способността за трупане на печалби на интернет концерна страда заради инвестициите“, пише анализаторът Дъглас Анмът от JPMorgan.

Особено зле се представиха листнатите на Dow петролни компании. Акциите на Exxon Mobil се озоваха на почти на дъното с понижение от 5,1 на сто, след като през четвъртото тримесечие както общата продукция, така и печалбата на акция останаха под очакванията. Еxxon Mobil Corp., най-големият публично търгуван производител на петрол в САЩ, публикува по-ниски от очакваните резултати за четвъртото тримесечие на миналата година, което снижи цената на акциите му с 3,6% по време на сутрешната търговия.

При Chevron понижението е с 5,6 на сто. Спрямо същия период на миналата година през четвъртото тримесечие печалбата на Chevron се увеличава повече от седем пъти до 3,1 млрд. долара, обяви втората по големина след ExxonMobil американска петролна компания. Концернът се е възползвал от положителен счетоводен ефект в размер на 2 млрд. долара, който е в резултат на американската данъчна реформа. Приходите се повишават с 19 на сто до 37,6 млрд. долара. Въпреки позитивните данни обаче се оказа, че те са под прогнозите на анализаторите.

Сред губещите се нареди и Visa с понижение от над 3 на сто.  

Кои са най-зле представящите се компоненти в Dow за седмицата? 

Статистиката е следната: при Chevron Corporation понижението е от 9,6 на сто, DowDuPont Inc. изтри 7,9 на сто, Intel Corporation загуби 7,8 на сто, а при UnitedHealth и Apple понижението e с 6,7 и 6,5 на сто съответно. 

При S&P 500 най-зле през седмицата се представиха акциите на Chesapeake Energy, които загубиха 16,8 на сто от стойността си. Компанията заяви, че ще съкрати около 400 служители, което се равнява на 13 на сто от общия брой наети. MetLife е също сред зле представящите се копоменти в S&P 500 през тази седмица. В понеделник застрахователят отчете разочароващи резултати. Акциите на MetLife се понижиха с 13 на сто през петте дни. 

Доларовият индекс на Bloomberg се повиши с 0,8 на сто - най-голямото повишение от над 10 седмици. Еврото поевтиня с 0,4 на сто до 1,2457 долара. Британският паунд поевтиня с 1% до 1,4123 долара. Йената се обезцени с 0,7 на сто до 110,144 за долар.

Десетгодишните американски облигации поскъпнаха с 5 базисни пункта до 2,834 на сто. Бундовете пък поскъпнаха с 5 базисни пункта до 0,77 на сто - най-високото ниво от над две години.

Лекият американски суров петрол (West Texas Intermediate) поевтиня с 0,5 на до 65,45 долара за барел.

Златото отчете най-големия си седмичен спад от началото на декември. Фючърсите изтриха 0,8 на сто до 1337,30 долара за тройунция.

*Актуализирано в 0,00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 4
lozkhris
преди 6 години
Аха... и аз какво разправях? Къде са тея, къде лепат минуси на постове, които не се връзват с действителността им на розовите еднорози?...А що не кажете кво стана с долара? При тея движения на всичко би трябвало гущерът да се вдигне драматично...Трънки - мръдна с два / 2 !! / пипса и затвори на евро= 1.2460...Де ви е обратната корелация, за която се леят дитирамби всеки път, когато олиото, акциите и златото се вдигат?Сега става ли ясно, че всичко е манипулирано и че всякакви алабализми за "пазарни" сили са... алабализми.Колкото и да се отлага приемането на едно лекарство от болния, то в края на краищата ще се наложи да се приеме в по-големи дози, защото състоянието му се е влошило....в случай че изобщо е назначено правилното лечение ! 10 години държиме лихвите на абсурдно ниски нива, пеем мантри за заетост и чакаме инфлацията да се повиши до заветните 2%...А тя е много по-висока, при това отдавна, но нали задължително $ трябва да е нисък, че да си дундуркаме банките и корпоративните печалби..Другото - както дойде.Е, са дойде, макар и не в пълен блясък. Сривът на DOW 2007-*** беше от около 15000 на 6000. Ако сценарият се повтори / много вероятно /, този път ще падне до около 12-13000. Банките ще се стерилизират, който ял-ял, а спестяванията на обикновения американец - в джобовете на просветените...Да видим къде ще гръмне като следствие следващата операция по налагане на демократични ценности из Средния Изток...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Mohave
преди 6 години
Има и друго : казва се ,че седмицата за тях била най- лоша , а не на-хубава ! Те в състояние ли са да преценят кое за тях е хубаво и кое лошо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Money
преди 6 години
666 пункта надолу, с леко закръгляване. Числото на звяра! Това не е случайно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 6 години
Допуснах грешка при актуализацията, извинявам се. Коригирано е и благодаря за забележката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Colossus
преди 6 години
''Инвеститорите разпродаваха акции, облигации и суровини, като индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с почти 600 пункта в петък и отчете най-лошата си седмица от началото на 2016 г. Доходността по 10-годишните облигации се повиши до най-високото си ниво от повече от четири години. Като цяло в петък Dow изтри 2,6% от стойността си до 26 000 пункта.'' В ЗАГЛАВИЕТО ПИШЕ, ЧЕ ИЗТРИЛ НАД 650 ПУНКТА, ПОСЛЕ В СТАТИЯТА- ПОЧТИ 600? ДРУГОТО НЕЩО - НЕ Е ДО 26000, А ДО 25520!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още