IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: България показва нежелание за предварителна стъпка преди еврозоната

Страната няма планове да се присъедини към банковия съюз на Европа, което може да ѝ помогне за членство в зоната с единна валута

11:21 | 29.03.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България, която се опитва да укрепи пътя си към приемането на еврото, твърди, че няма планове да се присъедини към банковия съюз на Европа, преди да стане част от зоната с обща валута, предава Bloomberg.

Макар че влизането в банковия съюз преди еврозоната може да помогне да се облекчат опасенията около банковата прозрачност на фона на скандали за пране на пари в други части на Източна Европа, подобна стъпка не се обсъжда. България иска да се присъедини към механизма на валутните курсове ERM-2 – чакалнята на еврозоната – това лято.

България „работи активно за присъединяване към ERM-2, което е първата стъпка към продължаване на едновременно членство в еврозоната и банковия съюз“, казват от финансовото министерство в отговор по имейл на въпроси на Bloomberg.

Макар че опитът на страната да стане 20-тата страна членка на еврозоната получи подкрепа от лидерите на Германия и Франция, Европейската централна банка възприема кредиторите ѝ като ключов проблем, сочат двама източници, запознати с обсъжданията. Новините от Латвия, където третата по големина банка беше затворена от ЕЦБ на фона на обвинения от САЩ за незаконни действия, а гуверньорът на централната банка се бори с разследване за корупция, усложниха пътя на България към членството във валутния блок.

Усилията да постави банките си под надзора на ЕЦБ изпаднаха в застой от 2014 г. насам, когато правителството за пръв път се опита да се присъедини към Единния механизъм за надзор на фона на най-лошата банкова криза от 17 години.

Стрес тестовете от 2016 г. показаха, че финансовата система е стабилна и нито една банка не се нуждае от държавна подкрепа. Въпреки това според Европейската комисия съществуват известни слабости, след като две местни банки от общо 22 кредитора на страната трябваше да увеличат капитала си.

„Събитията в България и напоследък в Латвия, след банковата криза там, показват, че като икономика и като държава България ще спечели от банковия съюз“, коментира Любомир Митов, консултант на UniCredit, базиран във Вашингтон. „Контролът над надзора на банките и тяхната регулация ще бъде частично изнесена от страната и следена външно“.

България изпълнява всички условия за влизане в ERM-2. Левът вече е обвързан с еврото, публичният дълг е доста под средното за еврозоната и под тавана на ЕС и е на бюджетен излишък. Гарантирането на одобрение се превърна във въпрос на политическа воля от страна на властите в блока.

Възможно е България да присъедини към банковия съюз, създаден в отговор на финансовата криза на еврозоната, без да е член на валутния блок, посочва Рафаела Тенкони, главен икономист в Ada Economics в Лондон. Подобен ход ще предостави на ЕЦБ властта за надзора над най-важните банки в България и евентуалното им ликвидиране в случай на криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
нямаш избор всъщност. Нищо в банката не ти е гарантирано. Гарантирано е само да имаш в копанката и то колкото някой реши, че ти е необходимия минимум, не според мен, а според документа който ти изпратих. Аз избирам, да знам кой е пряко отговорен и да не се намира на 4000 км западно, когато фалират някоя банкa. Това е единственият начин да разберем изобщо, че управлението е зле. Когато обаче ЕЦБ гарантира за безумията тук, вожда може да си прави каквото поиска, докато го милват европейските пияници.Ако гарант е ЕЦБ и да управляват зле тук няма да го разбереш, което смятам е по-лошият вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
dzk
преди 6 години
Значи да избирам дали да са ми гарантирани 100К в банката, или само колкото реши някой? Хмммм...труден избор, а ти какво ще избереш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
Чудесно!А Горанов кво приказваше досега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
Прочети новия закон за гарантиране на депозитите в Европа.Там ясно е написано, че при криза банката вече не е длъжна да ти изплати 100К евро, а може да ти отпуска колкото реши, че ти е необходимо да живееш - подобно на гръцките капиталови контроли:Directive 2014/49/EU of the European Parliament and of the Council of 16 April 2014 on deposit guarantee schemes(OJ L 173, 12.6.2014, p. 149). As an example, Article 8(4) of this Directive provides that, during a transitional period,depositors should have access to an appropriate amount of their covered deposits to cover the cost of living withinfive working days of a request.https://***.ecb.europa.eu/ecb/legal/pdf/en_con_2017_47_f_sign.pdfhttps://***/2DeJpnT
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
Вече няма фалити. Никой не фалира бaнки. Бaнки се "спасяват", не се фалират.Въпроса е кой плаща, може ли да плаща, и ако не може кой е отговорен.С влизането в европейските банкови механизми всичко това остава неясно, и познай когато дойде време за "спасяване" кого ще спасят и от кого ще си събират дълговете на 140%. Джокер - това няма да си ти, а бойковците ще имат на практика неограничен ресурс за харчене, гарантиран от ЕЦБ, който при нужда ще бъде платен от данъкоплатците.В алтернативния вариант тукашните управляващи при криза са пряко отговорни и изложени на рискове, което определено ги кара да се замислят, преди да направят някоя глупост. В случая с КTБ извадиха чист късмет, което няма да се случи при следващата фалираща банкa.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Банковия съюз означава гаранции от ЕЦБ.Точно това не трябва да позволяваме да се случва, защото разграбването ще бъде жестоко.В момента, в който ЕЦБ застане като гарант зад БНБ, тукашните бойковчета ще издънят касата буквално за 1 ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
dzk
преди 6 години
"...ще предостави на ЕЦБ властта за надзора над най-важните банки в България и евентуалното им ликвидиране в случай на криза..." надявам се това да е просто неправилен превод. Иначе просто не знам как да се коментира това. Ако това е истина, значи при най-малкия намек за криза, или за нещо което някой брюкселски чиновник реши че е криза, то всички банки в България могат да бъдат затворени просто така. И никой тук няма да може да направи нищо дори и да иска. Не че някой много ще му се иска, но все пак ако стане нещо такова, поне хората тук ще могат да окажат някакъв натиск за решение и незатваряне на банки. Но ако всичко се решава някъде в Брюксел, върви оказвай натиск и излизай на улицата с искания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
mrynmryn
преди 6 години
Как ще имаме такива планове, след като ако сме там, няма да можем да фалираме още някоя банка и някоИ хора да изчезнат с парите?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още