Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Вл. Горанов: Приемането на еврото ще донесе само ползи

Предпочитаме да се присъединим към банковия съюз и еврозоната едновременно, казва финансовият министър в интервю за Investor Digest

   1| 2| 3    
3
 
3
 
29
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Идеята за Еврото по принцип е много хубава! Но дори при равни условия, може да се спори за въвеждането му, по отношение на идентичността, историчността и др. фактори. А какво да кажем за нашите условия? Съкратен, орязан бюджет, който е покрил всички коефиценти не означава изпълнени критерии! Липсата на свобода на дееспособност за младите, стимули за бизнеса и сигурност, от държавата са основни проблеми, отдалечаващи ни от зоната. Ниският стандарт на живот, засегнат във вторатата част на статията, също не може да бъде пропуснат. Така, че влизането не бива да бъде самоцел, а условията за това трябва да бъдат реални а не шаблонни цели.
1
 
12
 
28
Lucifer до: pipet
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Това че ще има дълга опашка от мераклий за лапане е по-вече от сигурно. Друг е въпроса дали от ЕЦБ, познавайки чудесно нашите паразити а и имайки горчив гръцки опит, дали изобщо ще им го позволят?... аз мисля че контролът ще е безпрецедентен, за което предварително им благодаря! И ако тая дълга опашка от паразити не успее да лапне нищо, тогава същите ще ревнат вкупом да излизаме от ЕЗ. По това ще се ориентираме чудесно: ако си мълчат доволно, значи 10 млрд изгоряха, но ако реват неистово да бягаме от €, значи контролът е солиден и българинът може да си отдъхне...а може би е прекалено хубавко за да е истина...е нека поне да си помечтаем....надеждата умира последна....
2
 
11
 
27
pipet до: QUANTUM
преди 10 месеца
Това са големи игри с големи играчи. Никога не сме вземали важни решения сами, а е било под диктовка и условия,питайте И.Костов и Миглена Кунева.
2
 
19
 
26
pipet до: Иван Митев
преди 10 месеца
При падането на валутният борд ще се освободи резерва от 10 милиарда лева и вече записват лакомите ( свои хора) на опашката за присвояването им. И с бодри крачки след Гърция...
7
 
4
 
25
преди 10 месеца
Навярно заради лошите последици при ползването на лева, някои специалисти предлагат в Република България да се въведе еврото.
Държавите с прилагането на еврото са със сходни (както в Република България) лоши последици.
Тези специалисти какво ще предложат за спасението на държавите, които ползват еврото?
Истината е, че съвместно със създаване на ползи, левът и еврото създават щети.
Сега Европейският съюз не зачита поведението на Европейската централна банка да прилага еврото без защита срещу създаваните от него щети.
При допусканото пренебрегване на щетите от еврото Европейският съюз е със съдба на жертва и подсигуряван провал.
Днес за Република България съществената необходимост е ползването на защита срещу щетите от лева.

4
 
2
 
24
data до: QUANTUM
преди 10 месеца
Точно , въпреки че по принцип подкрепям влизането в евро зоната то няма да реши проблема че 25 % от кредитите в Бг се оказаха не обслужвани . Няма как при такова отписване лихвите да са ниски и това си е чисто наш или по скоро на южна европа феномен
7
 
15
 
23
преди 10 месеца
леле, леле напрао Господ ни пази от тоя деббил Горанов дет е завършил изгорелото у Свищов в Обедната почивка .... тц тц тц добре, че тия у ЕЦБ не са иддиоти кат него и нема ни пуснат нивга с тва евро щот ше сме им само вътрешно отделение и а дано че иначе ше стане мазало с еврото дома, туризъм ако е имало неккъв с евро нема има никкъв, с цените напрао ше си еббе Франко Джаза мани мани ..... аре да свалят правителството нешо и тоя тъппанар селлски да пали за село да пасе оФцете ....
3
 
16
 
22
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Мисля, че е изключително важно хората, които влизат в дискусия по такива значими теми, като приемането на еврото, да са запознати и да имат някакъв опит. Имам усещането, че нещата, дискусията, се води на политическа основа, а е важно решението за влизането в Еврозоната да бъде базирано на икономически обосновки...Преди няколко месеца Софиянски излезе и каза, че лева е подценен и че проблемът с бедността може да се реши с едно фиксиране на лев евро 1:1. Побиха ме тръпки. Този човек беше ПМ на България и е взимал решения, които ни касаят всички нас. Такова непознаване на материята е опасно. Общо взето хора, които са прочели тук-там неща от вестниците и коментират....Трябва да е ясно следното, смяната на едни хартий с други не води до промяна на икономическото поожение - т.е. не може да се стане богат само със смяна на печатната машина и маслото. Ползите, за които говори Горанов не съм сигурен, че съществуват. Той казва, че полза ще бъде намаляването на риска при кредитирането и достъпа до евтин капитал. Въвеждането на еврото по никакъв начин не променя кредитния риск на бг банките или на икономиката. Резултатът от тази заблуда го виждаме в Гърция. Гърция влезе в Еврозоната и извднъж взе да пуска дълг на същите нива като дълга на Германия - изобщо не ми е ясно какви са били тези инвеститори дето са купували гръцки дълг. Аз ако съм инвеститор и трябва да избера на кого да си дам парите, много ясно, че ще искам по-висока премия за инвестиция в България. Бг банките ще имат достъп по финансиране от страна на ЕЦБ, но трябва да се знае механизма на това как работи пазара на ликвидност в Евро. Банка с кредитна позиция под ААА трудно може да се докопа до ниски лихви - и сега не им пречи ,ако са сатбилни да си набавят капитал. 2ро ако искаш пари от ЕЦБ, те не ти ги дават без нищо, а дават срещу гаранция- примерно ДЦК. Мисля, идеята, че ще взимаме пазри без лихви не е вярна....Темата е толкова широка, че не виждам дали така накратко може да се приключи. Но важното е, че трябва да се информират хората какви са рисковите - примерно, разпадане на ЕС. Какво ще се случи с българските валутни резерви? Има ли шанс да не си ги получим обратно? При нова криза, да не се окаже, че ние ще плащаме сметките на другите. и т.н. и т.н.
5
 
6
 
21
крас до: Специалист по всичко
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
ФОНДА Е ВЗАИМОСПОМАГАТЕЛНА КАСА С ТОЧНО РАЗПИСАНИ ЦЕЛИ ЕДНА ОТ КОИТО БЕШЕ ТАЗИ ДА РЕШИ ПРОБЛЕМА С КТБ , с който държавата нямаше никакво отношение!

Не си прочел това което съм написал за ФГВБ : "ВЗАИМОСПОМАГАТЕЛНА КАСА няма активи" !!!!

ПРОБЛЕМА С КТБ не бе държавен , а на участващите в тази ВЗАИМОСПОМАГАТЕЛНА КАСА банки, които ТРЯБВАШЕ ДА ГО РЕШАТ с увеличаване на капитала !!!

Защо да го правят това УВЕЛИЧЕНИЕ НА КАПИТАЛА , когато се намери едно правителство на което изобщо не му беше работата да се превръща във ФИНАНСОВА ИНСТИТУЦИЯ и осигурява пари на някакъв БАНКОВ ФОНД!!!

Истинско БЕЗУМИЕ е ДЪРЖАВАТА ДА ТЕГЛИ ОТ ТЕЗИ БАНКИ ЗАЕМИ И ДА ГИ ДАВА НА ТЯХНАТА ВЗАИМОСПОМАТГАТЕЛРНА КАСА !!!

ЗАЩО ТЕЗИ БАНКИ НЕ НАПЪЛНИХА ТЕХНИЯ ФОНД С ИЗИСКВАЩАТА СЕ СУМА И НЕ ПЛАТИХА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА АКЦИОНЕРИТЕ НА КТБ??

ЗАЩО РИСКА ГО ПОЕ ДЪРЖАВАТА ?!!!!

ДЪРЖАВАТА ДА НЕ Е БАНКОВА ИНСТИТУЦИЯ или пък ти си адвокат на всички тези престъпници вкарали ни в един схеми на обслужване на задължения по които нямама никакво отношение като данъкоплатци?!!

КТБ е христоматиен пример какво представлява ПАРИЧНИЯ СЪВЕТ и как с фиктивни фалити не някой друг , а пак ДАНЪКОПЛАТЕЦА ЩЕ ПЛАЩА НА ТАРИКАТИТЕ!!

Знаеш ли колко ПРОЦЕНТА от ДЪРЖАВНИЯ ЗАЕМ отишъл за КТБ е възтановен на ДЪРЖАВАТА?!!

ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ СИНДИКА МОЖЕ ДА РАБОТИ И НА ЧЕРВЕНО С РАЗНИТЕ ДЕЛА ПО ЦЕСИИТЕ.

Аферата КТБ няма да е последна!!!

Виж какви ги върши БНБ с разрешението за продажба на ОБЩИНСКА БАНКА на едни СВЪРЗАНИ лица с които ВАНЬО ТАНОВ води война, завършила с неговата смърт.

УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ РАНО ИЛИ КЪСНО НА НАС НИ ПРЕДСТОИ ДА ПРЕЖИВЕЕМ АРЖЕНТИНСКИЯ СЦЕНАРИИ НА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ВАЛУТНИЯ БОРД!!

Колкото по късно това се случи , толкова драматизма ще е по голям!!
4
 
2
 
20
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Това не са безвъзмездно дадени пари.
А Фондът не е акционерно дружество, така че банките не са акционери.