IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малко родители знаят за софтуера за контрол на онлайн активността на децата

Според Ивелина Атанасова от DigitalKidz Foundation дигиталното ограмотяване на подрастващите е част от възпитанието на съвременните деца

18:19 | 13.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Малко родители са наясно, че съществуват различни видове софтуер за контрол на онлайн активността на децата. Това разкри в предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria Ивелина Атанасова, президент на DigitalKidz Foundation.

“Много е лесно да обвиняваме интернет и технологиите, да ги определяме като зло, отнемащо детството, креативността и уменията на децата ни. Те могат да бъдат инструмент и от нас зависи дали ние ще го овладеем или не“, коментира още тя.

Според нея използването на софтуер, който налага ограничения на времето, което детето прекарва в интернет и налагането на часови диапазон на сърфирането, е много по-добър начин за възпитание от отнемането на устройството от детето за определен период.

По думите ѝ амбицията на фондацията DigitalKidz е да подкрепя хората в усвояването на дигиталните умения и да им показва как точно могат да използват технологиите пълноценно.

Разговорите с децата относно опасностите в интернет трябва да започнат от много ранна възраст, твърди Атанасова. Според нея правилата за използване на дигиталните устройства и интернет трябва да се превърнат в част от семейните правила, „по същия начин, по който децата се учат да си мият ръцете, когато се приберат отвън, защото това е част от тяхната хигиена“.

Атанасова е на мнение, че всичко това е част от целия възпитателен процес, случващ се у дома.

„Трябва да бъдем много честни и откровени“, съветва тя, посочвайки, че за темите като порнография трябва да се говори у дома, защото има шанс детето да достигне до подобно опасно съдържание в интернет и да не знае как да реагира.

Изминали издания на UpDate гледайте тук

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още