IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карло Котарели върна мандата за съставяне на правителство в Италия

Решението е било взето, след като Ди Майо и Салвини официално обявиха, че са постигнали споразумение за съставяне на правителство начело с Джузепе Конте

22:47 | 31.05.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Карло Котарели след срещата си днес с италианския президент Серджо Матарела <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Карло Котарели след срещата си днес с италианския президент Серджо Матарела Снимка: Ройтерс

Икономистът Карло Котарели се отказа от мандата да състави правителство в Италия, съобщи тази вечер Уго Дзампети, генерален секретар на президентската администрация.

„Президентът Серджо Матарела прие доктор Карло Котарели, който му върна мандата за съставяне на правителство и се отказа да го оглави. Държавният глава му благодари за работата“, заяви Дзампети, цитиран от БТА.

Матарела бе предложил на икономиста, работил в продължение на години в МВФ, да сформира „неутрално“ правителство, след като се провали опитът за съставяне на коалиционен кабинет с участието на Движението „Пет звезди“ и партията „Лига“ след парламентарните избори на 4 март.

След като лидерите им Луиджи Ди Майо и Матео Салвини официално обявиха тази вечер, че са постигнали споразумение за съставяне на политическо правителство начело с Джузепе Конте, Котарели се отказа да сформира технически кабинет, който трябваше да изпълнява служебни функции само няколко месеца до провеждането на нови избори.

Списъкът с кандидатите за министри, който трябва да бъде одобрен от президента, ще бъде огласен от Конте, който още тази вечер ще бъде приет от президента.

Церемонията по полагане на клетвата може да се състои още утре, в навечерието на националния празник на 2 юни - Деня на републиката. След това правителството ще бъде подложено на парламентарен вот на доверие.

Според партийни източници вече са съгласувани имената на министрите в бъдещия кабинет.

Джовани Триа, малко известен професор по икономика в римския университет Тор Вергата, ще получи ключовото икономическо министерство. Триа е критик на фискалната и икономическата политика на ЕС, но не е привърженик на излизане на Италия от еврозоната. 

Според източниците и двамата партийни лидери ще бъдат в новото правителство - за Ди Майо е предвиден поста на министър на промишлеността, а за Салвини - на вътрешните работи, посочва още БТА. 

Президентът Серджо Матарела се противопостави на първия опит на „Лигата“ и Движението „Пет звезди“ да съставят кабинет, като отхвърли издигнатия за министър на икономиката Паоло Савона, който е твърд противник на единната европейска валута.

Политическата криза и шансовете за нови избори в Италия разклатиха световните пазари. Според запознатите източници сега за Савона е отредено министерството по европейските въпроси, а външното министерство ще поеме Енцо Моаверо Миланези.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 4
fri
преди 5 години
Много се радвам на тази новина.На Савона е отредено министерството по европейските въпроси!(Савона е този, когото президентът отхвърли, защото бил против ЕС)- но.. така президентът си запази кожата (временно) хубави новини обичам да чета! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
fri
преди 5 години
А! И още една хубава новина очаквайте сравнително скоро - освобождаването на Великобритания от оковите на ЕС и предстоящи двустранни договори със САЩ (нали са си "братовчеди") :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
fri
преди 5 години
.. а скоро ще има и една хубава новина за Испания! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
fri
преди 5 години
Ето това е новина!! - на която можем да се зарадваме!Президентът се спаси от импийчмънт и бавене на процеса на свободата на Италия.Но сега вече пътят пред Италия е чист! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още