IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теодор Славев: Думам ти Унгария, сещай се България

85% от критиките на Европейския парламент към Унгария са валидни и за България, посочи експертът от Българския институт за правни инициативи

13:36 | 17.09.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Теодор Славев: Думам ти Унгария, сещай се България

85% от критиките, отправени към Унгария в доклада на Европейския парламент (ЕП), са валидни и в България.

Това каза Теодор Славев, Български институт за правни инициативи, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

"Основните критики към Унгария са насочени към влиянието на другите власти върху съдебната власт и независимостта на институциите. В някои случаи може да се види, че политическата практика в България дори надвишава проблемите, посочени в доклада за Унгария", посочи експертът.

Според него именно притесненията за множество сходства между критиките срещу Унгария и тези за България са причината ГЕРБ да гласуват в подкрепа на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Славев е на мнение, че все пак най-вероятно Унгария няма да бъде лишена от правото си на глас в Съвета на Европа.

Той поясни, че не кризата с мигрантите и отношението към нея на Орбан са довели до решението на ЕП.

„Гласуването на ЕП е логично продължение на наблюдението му на взаимодействието на европейските институции с правителството на Унгария отпреди 6 години. До това доведе промяната на Конституцията на Унгария, направена от правителството на Орбан. На практика тя увеличи влиянието на изпълнителната власт в независимата съдебна власт чрез създаването на нов орган, който да отговаря за кариерното израстване и наказанията на съдии. Предприеха се законови стъпки за уволнения на съдии. Беше приета и оставката на бившия председател на Върховния съд на Унгария, който по-късно осъди държавата в Европейския съд по правата на човека. Именно с това се появиха и опасенията на европейските институции, че в Унгария има нарушения на ценностите на Европейския съюз (ЕС)“, смята Теодор Славев.

Според него прозрачността на провеждане на избори и финансирането на партии в страната също са част от доклада на ЕП.

„Конкретни примери за корупция не са посочени в основния доклад, но има препратки към независими изследвания на неправителствени организации и институции на ЕС, в които се твърди, че има злоупотреба с европейски средства“, напомни той и посочи, че днес предстои Унгария да вземе решение дали ще обжалва решението на ЕП в Съда на Европа, като според него страната ще направи именно това.

Какви са прогнозите за изборите в България за Европейски парламент и настроенията в българското общество?  Какво показват проучванията за нагласите на унгарците към ЕС?

Вижте целия разговор във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
аз мисля че за 5 бона на някой от Перник би го оцветил тоя цайс Славев ли е къв е и повече няма да говори тъпотии, ако продължава, то следваща стъпка отвъдното и готоо явно с такива не може по друг начин .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
panther
преди 5 години
Ислямистките *** и сега пребиват г.ей.таците с камъни. Ге.й.так, който защитава ислямистките изро,ди и плю.е орбан е уникално мал.о.умен г,ей,так.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
panther
преди 5 години
много внимание към правата на г.ей.таците нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
panther
преди 5 години
Мазните *** скоро ще бъдат пребити с камъни от европейските народи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 5 години
Прав си! Много си прав! Любимото дете на Сорос изпълзя от дупката си. И за твое съжаление това е .....Орбан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 12
993
преди 5 години
Четете статистики и тогава приказвайте колко бил велик Орбан... https://ec.europa.eu/eurostat/documents/3217494/9210140/KS-HA-18-001-EN-N.pdf/655a00cc-6789-4b0c-9d6d-eda24d412188
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 8
studioaa
преди 5 години
Децата на сорос пак изпълзяха от някоя миша дупка, където удобно на се настанили и винаги готови за действие и пръскане на лъжлива пропаганда. За съжаление ще ни са наложи да им смушаме брътвежите докато парите на дядото не свършат, онези 18 милиарда $. Хубаво би било да имаме по-голяма инфлация, за да се отървем от тях по-бързо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 16
khao
преди 5 години
ето за това губите тежест в очите на хората, щото тия дето дерибействат тихо (като боко и прасс) не ги закачате ... ако му бяхте набили шута на Орбан овреме, нямаше да го изкарва сега че го правите заради мигрантите, въпреки че вие за това го правите.поуката за всички малки пишман диктаторчета е, дерибействайте колкото искате но тихо, само се правете че ни слушате и всичко е точно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още