IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажбата на италиански акции може да накара Рим да промени посоката

Италианският бюджет може да се окаже, че ще претърпи още промени

13:37 | 10.10.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В началото на тази седмица станахме свидетели на ново увеличаване на доходността по италианските държавни ценни книжа, докато правителството продължаваше борбата с детайлите около новия си бюджет за 2019 г. В същото време политическите лидери се затрудниха и да изпратят нужното послание до инвеститорите, които стават все по-притеснени за бъдещите разходи на страната и плановете й за взимане на заеми.

Дълбочината на скептицизма на пазара, пред която са изправени италианските държавни представители, наскоро бе подчертана от факта, че единият от двамата вицепремиери Матео Салвини трябваше отново да заяви, че раздялата с еврозоната не е непосредствен приоритет за Рим. Друг министър от италианския кабинет, известен със своите анти-ЕС наклонности, почувства необходимост да заяви, че „няма начин“ Италия да не спази задълженията си по своя дълг в размер на 2,3 трлн. евро. Това по никакъв начин не би могло да бъде част от какъвто и да е било типичен план на европейско правителство, посочва CNBC в свой материал. 

А при един друг знак за проблеми сред властите в Рим разделеното правителство на премиера Джузепе Конте пропусна с над седмица важен законов краен срок за предаването на парламента на документи с по-подробната икономическа прогноза на правителството. И когато те се появиха най-накрая, цифрите в закъснелия доклад бяха на някои места значително по-различни от тези, които първоначално и доста публично бяха предложени от Салвини и неговия колега от Движението „Пет звезди“ Луиджи ди Майо.

Първоначалното обещание за утрояване на целите за дефицит на предишното правителство за следващите три години до 2,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) всяка година би направило много трудно за Рим ежегодното свиване на своя дълг от 130% от БВП, каквито са европейските бюджетни правила. Особено след като последните прогнози за растежа на италианския финансов министър Джовани Триа бяха толкова различни от прогнозите на независими икономисти и на Европейската комисия. По-късно Триа трябваше да изпълни предишно предупреждение, понижавайки прогнозите за растеж на своето министерство за сегашната фискална година от 1,5% до 1,2%.

Според европейския комисар по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси политиците в Рим трябва да бъдат честни с италианците за възможността за изпълнение на техните предизборни обещания и трудностите, които ще трябва да бъдат преодолени, за да се превърнат тези обещания в реалност.

„Повече публични разходи… могат да те направят популярен за малко, но кой плаща накрая?“, попита реторично той. „Комисията ще използва всички свои сили“, за да защити „италианските интереси и европейските интереси“, посочи още Московиси.

Главните актьори в Рим отговориха на тези критики от Брюксел по типично сприхав начин. Ди Майо заяви, че „няма план Б“ и Италия няма намерение да отстъпва от плановете си. Салвини пък определи Московиси като един от „враговете“ на Европа.

Но след като получи чернова на бюджетния план на Италия след по-малко от седмица, Европейската комисия може да принуди страната да направи промени – за първи път в историята на блока.

А преди това все още има шанс продължаващата пазарна разпродажба да накара преосмисляне на политиките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 34 rate down comment 1
khao
преди 5 години
Не бе, аз им го направих, но темата на статията е друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 4
majnata
преди 5 години
ами полага им се ... още от гърция трябваше да гризнат дръжката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 6
studioaa
преди 5 години
Разпродажбата на италиански облигации ще изложи на показ предстоящия срив на еврото и еврозоната. Италия дори и да фалира няма да изчезне каквато ще бъде съдбата на еврозоната и европейския съюз и лирата ще свърши работа на жабаря... Най-големите губещи ще са кредиторите им т.е Германия и Франция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 4
mick
преди 5 години
Мдаа само в опозиция са популисти.. то италианския дълг от нищото е дошъл. Без тоя дълг - какво ли би била Италия? Някой правил ли е сметка какъв би бил БВП на дадена страна ако външния дълг падне наполовина? Колко ли би спихнал БВП? при положение, че има банкиране с частичен резерв и силно развита финансова борса..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 49 rate down comment 6
khao
преди 5 години
лесно е да си популист докато си в опозиция, ама като ти се даде власта празните ти приказки лъсват като гол гАз на месечина !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още