IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето в Европа трябва да сложи спирачки и на Фед

При едновременно отслабване в трите основни световни икономики е ясно, че има проблем

16:15 | 03.11.18 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Увереността на Федералния резерв в неговата политика на увеличаване на лихвените проценти без съмнение беше стимулирана от съобщението от миналата седмица за силното представяне на американската икономика. Погледнете към Европа обаче и ще намерите причини, които да ви накарат да се съмнявате, посочва журналистът Карл Смит в свой материал за Bloomberg.

Икономическият растеж в еврозоната е едва 0,2% през третото тримесечие – силен контраст спрямо 3,5% в САЩ. Това става на фона на не толкова драматичен, но също толкова притеснителен спад на китайския растеж, който стана ясен по-рано този месец. И на двете места – както в Европа, така и в Китай, забавянето на международната търговия бе посочено като основна причина.

Всъщност признаци за същата тази слабост са налице и при американските данни. Наблюдава се силен ръст при вноса, което не е необичайно, когато икономиката се справя добре и потребителските разходи са силни. Той обаче е придружаван от тревожен спад на износа, общата стойност на който намалява до 23 млрд. долара. Брутният вътрешен продукт на страната щеше да бъде 5,4% без тази комбинация от повече внос и по-малко износ.

По-слабият ръст на износа в която и да е единична икономика винаги може да се окаже случайност. Но при едновременно отслабване в трите основни световни икономики е ясно, че търговската война на президента Доналд Тръмп вреди на световния растеж.

Поне досега стимулите от данъчните облекчения, приети в края на миналата година, помогнаха на САЩ да избегне забавянето на растежа, засегнало останалата част от света. След малка пауза през първото тримесечие растежът на годишна основа при потребителските разходи нарасна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 15 rate down comment 12
Krieghoff
преди 5 години
Да вземем да се запасим с рубли и турски лири тогава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 16
Krieghoff
преди 5 години
Офф, писна ми да ти слушам глупостите. ЕС долу, еврото долу.....ако Германия фалира то Раша трябва да не съществува. Вярваш ли си на глупостите дето ръсиш всеки път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 5
majnata
преди 5 години
Ами ако / само теоретично / бяхма приели еврото ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 27
studioaa
преди 5 години
Еврото скоро ще изчезне без значение каква монетарна политика се провежда, а Германия ще фалира подобно на своя фалит от 50-те години на миналия век. След като имаш над 8 трилиона евро държавен дълг общо федерален и местен нямаш друга алтернатива освен инфлация или фалит и двете алтернативи са едно и също. България отново ще е сред топ губещите след неизбежния разпад на ес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
takiteasy
преди 5 години
Мдаа....стигнахме до момента с острата абстиненция. Ако се спре хероина( debt )изведнъж, зависимият може да умре. Ако му се даде метадон (quantitative easing) се пристрастява още повече, щото метадона се оказа още по силна дрога. Най-добре да си остане на намаляващи дози хероин (debt). Така ще има дълго, дълго и болезнено възстановяване, но поне ще има такова. Този сценарий обаче не е популярен и ще разбие хегемонията на УСА, щото лешоядите кръжат...останалите сценарий, спиране или продължаване с пълна сила няма да сработят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още