IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: С Бюджет 2019 икономиката ще се развива устойчиво

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси одобриха държавната план-сметка за догодина

18:16 | 01.11.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие на първо четене бюджета на държавата за следващата година.

Според законопроекта приходите ще бъдат 43,8 млрд. лв. или с близо 6 млрд. повече спрямо текущата година, а разходите ще достигнат 44,45 млрд. лв.

Основните направления за допълнителните разходи са повишаването на пенсиите и на заплатите в образованието, на държавната администрация и на системата за сигурност. Очаква се дефицит в края на 2019 г. в размер на 0,5% от БВП или около 600 млн. лв.

Обявените приоритети са социалната политика, образованието, отбраната и политиката по доходите. Данъчните ставки при корпоративните данъци и данъците върху доходите се запазват. 

Министерството на финансите ще спази изискването на НАТО България да отделя 2% от БВП за отбрана към 2024 г., като за целта през 2019 г. за сектора ще бъдат предвидени 1,58% от БВП или 1,839 млрд. лв. 

Средствата ще се разпределят по проектите за модернизация на ВВС, Сухопътни войски и ВМС.

Предвидени са 40,4 млн. лв. за помощи за отопление, с 50% повече в сравнение с 2018 г.
150 млн. лв. ще отидат за хората с увреждания, а 7 млн. лв. за децата сираци без право на наследствена пенсия. За социални и здравноосигурителни плащания сумата ще бъде над 17 млрд. лв. 

Предвижда се увеличаване на минималната работна заплата от 510 лв. на 560 лв. от 1 януари 2019 г., на 610 лв. от 1 януари 2020 г. и на 650 лв. от 1 януари 2021 г.

Догодина се очаква държавният дълг да намалее от 22,2 на 20 млрд. лв., с което страната ни ще третата с най-нисък дълг в ЕС, коментира финансовият министър Владислав Горанов по време на разискванията.

По думите му с така предложената рамка България изпълнява ангажиментите си за запазване на фискалната стабилност. „Не променяме параметрично данъчната система. Даваме възможност за устойчиво развитие на икономиката. Не увеличаваме дела на намеса на държавата в нея“, посочи той по повод обвиненията, че се увеличава размерът на парите, които се преразпределят от държавата.

„Проектобюджетът за 2019 г. изпълнява предназначението си и гарантира изпълнението на основните приоритети на държавата. Сигурен съм, че дебатът в парламента по бюджета ще бъде конструктивен, защото сблъсъкът на идеи по темата е важен за всички“, посочи той и подчерта, че популизмът не е добър инструмент за правене на политика, въпреки че е на въоръжение в почти цяла Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
bertram
преди 5 години
устойчиво ще се разиви икономиката за обръчите от фирми, електоралните единици (тия дето знаят да пият, бият и крадат) .... егати дясното управление - само мислят кой данък да увеличат (или праг), агенция след агенция, харч след харч, раздуват ДА повече отколкото всички социалистически правителства накуп не са радували...и накрая ние сме десни... нито десни нито патриоти (продавачи на паспорти всъщност).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
studioaa
преди 5 години
Икономиката е прегряла и скоро ще се срине под учудените погледи на този псевдо-финансист правещ се на министър и неговия вожд от Банкя. Разбира се всички ще отричат да имат нещо общо с тази криза и ще твърдят, че било някакъв нещастен случай и цените на това или онова или лихвите за причината. 2019 май ще бъде бъде римейк на 2008, само пуканките липсват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Коя икономика ще се развива успешно при продължителен процес на изтичане на квалифицираните кадри и оставане с пенсионери, необразовани роми, инвалиди и мухльовци не ставащи за нищо?Некои муутри много са си повервали нещо. Все пак добре че е Горанов там в МС да им оправя поне малко счетоводството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още