IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След влизането в еврозоната България ще внася по 91 млн. евро годишно към ЕСМ

Това ще бъда вноската на страната ни през първите 5 години от приемането ни в клуба на богатите, заяви финансовият министър

11:34 | 09.11.18 г. 19
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

България ще прави вноски към Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) едва от момента, в който страната ни влезе в еврозоната. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на петъчния парламентарен контрол.

Едва след този момент страната ни ще има и достъп до средствата, които механизмът предоставя при възникване на икономическа криза. 

Според сметките на финансовото министерство (изготвени през 2017 г.) през първите 5 години след влизането на страната ни в клуба на богатите, България би плащала по 91 млн. евро на година към ЕСМ. Това е около 0,16% от днешното ниво на БВП или приблизително 0,45% от бюджета за 2018 г., обясни министърът. След петата година и до края на преходния период в рамките на следващите 7 години България няма да има финансови задължения да прави вноски във фонда.

Горанов уточни, че срещу вноската си България, както и останалите държави членки от еврозоната, ще ползва фонд срещу кризи в размер на 500 млрд. евро.

По думите на министъра страната ни ще ползва т. нар. "адаптиран временен ключ" при изчисляване на вноските в размер на 0,5639% от капитала на ЕСМ.

Според Горанов, когато брутният вътрешен продукт на България достигне 75% от средния за ЕС, което се очаква на 12-тата година от приемането ни в еврозоната, страната ни трябва да внесе разликата между пълния и временния ключ за вноската. Според изчисленията от 2017 г. става дума за 238 млн. евро общо или около 0,43% от сегашния размер на БВП.

Относно опасенията, че вноските са непосилни за страната ни Владислав Горанов поясни, че няма притеснения. Според него въпросът не е актуален предвид новите възможности и ползите, които достъпът до ЕСМ ще даде на страната ни.

Европейският стабилизационен механизъм е постоянно действащ планиращ фонд за финансово стабилизиране на страните от еврозоната, заменящ Европейския фонд за финансова стабилност, разполагащ с 440 милиарда евро и Европейския механизъм за финансово стабилизиране, разполагащ с 60 милиарда евро, предоставени от Европейската комисия. Работата му започва на 1 юли 2012 г. Решенията на фонда се взимат с мнозинство, което изключва възможността от блокиране на решенията от малки страни.

Малко след това в кулоарите на парламента финансовият министър обяви пред журналисти, че, ако не се бойкотира работата на парламента, по-другата седмица Бюджет 2019 влиза в зала на второ четене.

Той уточни, че с председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова са правили план и според него би следвало през следващата седмица, след като изтече срокът за предложения между първо и второ гласуване, да се проведе заседание на Комисията по бюджет и финанси, на което да бъде разгледан бюджетът с постъпилите предложения. „И по-следващата седмица да имаме дебат в пленарна зала“, заяви още Горанов, цитиран от Агенция „Фокус“. Той обясни, че графикът ще бъде изпълнен, ако не бъде нарушен от неработене на Народното събрание. „Виждате позицията на част от партиите в него – предпочитат да бойкотират работата“, допълни още финансовият министър.

Относно партийните субсидии в Бюджет 2019 г. той обясни, че партиите трябва да имат легален източник на финансиране, защото в противен случай ще попаднат в зависимост от хора, които имат възможност да използват политическите партии за свои цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 19
Иван Митев
преди 5 години
Грешката на Европейският съюз за неограничени щети от вредните последици от работата на Европейската централна банка (ЕЦБ) е същественият причинител за нарастващи щети в Европа.Прилаганият подход на Република България за присъединяване към Валутния механизъм II (ERM II) и Банковия съюз подпомага за нови щети за българите. При запазването на сегашната държавна грешка, колкото по-добре работи Министерството на финансите да изпълни приетия план, толкова Република България е с по-големи щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 9
mrynmryn
преди 5 години
Ключовата дума е "ще", ама ако не ни, пак сме 10-та дупка на кавала за инвестиции, вдигат се лихвите по заеми и всичко народ с импотечни се чуди какво да прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 21
majnata
преди 5 години
И десет минуса да ми сложиш това е положението ... *** няма , гайда иска !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 4
rainmaker
преди 5 години
Ти въобще имаш ли капацитета да осмислиш съдържанието на статията или просто си прочел заглавието?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 12
nkavrakov1982
преди 5 години
Ще, ще, ще... Бъдеще неопределено време... Дотогава ни Европейски съюз... нито Еврозона може да има..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 16
majnata
преди 5 години
По този повод зам.-управителят на Чешката национална банка е заявил, че нито едно правителство с поне малко достойнство, не би могло да приеме тези условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
sultan
преди 5 години
Като погледнах снимката на министъра, ми заприлича да Пеевски в първия момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 20
majnata
преди 5 години
Браво , гениално ... донор на богатите , звучи направо гордо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още