IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Петролът е застрашен от електромобилите и по-чиститата енергия

Според Международната агенция по енергетика газът ще стане вторият по големина източник на енергия в света

13:10 | 13.11.18 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Природният газ ще заеме мястото на въглищата като втори по големина енергиен източник след петрола до 2030 година заради усилията за намаляване на замърсяването на въздуха и повишеното използване на втечнен природен газ, прогнозира Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от Ройтерс и БТА.

В доклада си "Световни енергийни прогнози 2018" организацията посочва, че търсенето на енергия ще нарасне с над една четвърт между 2017 и 2040 година при едно по-ефективно използване на енергията. Ако обаче не бъдат въведени мерки за ефективно използване на енергията, увеличението ще бъде с над 50 процента.

Търсенето на газ в света ще се увеличава с 1,6 процента годишно до 2040 година и спрямо сегашното търсене ще бъде с 45 процента по-високо.

Оценките се основават на "Сценария на новите мерки", изготвен от МАЕ, който взима предвид закони и мерки за намаляване на вредните емисии и за борба с климатичните промени, както и по-висока енергийна ефективност при използването на горива, при сградите и други.

Китай, който е най-големият вносител на петрол и въглища, скоро ще стане най-големият вносител на газ, като нетният внос ще достигне равнищата на внос на ЕС до 2040 година, отбелязва МАЕ.

Китай е на трето място по използване на природен газ след САЩ и Русия, а вносът на синьо гориво покрива около 40 процента от нуждите на страната.

Нововъзникващите пазарни икономики в Азия ще представляват около половината от растежа на световното търсене на газ, а делът им при вноса на втечнен природен газ ще се удвои до 60 процента до 2040 година, отбелязва МАЕ.

40 процента от растежа на добива на газ до 2025 година ще се падат на САЩ, допълва организацията.

Световното търсене на електричество ще нараства с 2,1 на сто годишно главно заради засиленото използване в развиващите се икономики. Електроенергията ще представлява около една четвърт от енергията, използвана от крайните потребители до 2040 година, се посочва в доклада.

Въглищата и възобновяемата енергия ще разменят позициите си в микса от източници за производство на енергия.

Делът на въглищата се прогнозира да спадне от около 40 процента сега до една четвърт през 2040 година, а на възобновяемите източници ще нарасне до малко над 40 процента спрямо една четвърт сега.

Емисиите въглероден диоксид, свързани с енергията, ще продължат да растат с бавен, но стабилен темп до 2040 година. Спрямо равнищата от 2017 година те ще нараснат с 10 процента до 36 гигатона през 2040 година, главно заради петрола и газа.

МАЕ прогнозира, че електромобилите и по-ефективните горивни технологии ще намалят търсенето на петрол за транспорт до 2040 година, при това повече отколкото се е очаквало по-рано. 

Светът обаче все пак може да се сблъска с недостатъчно предлагане, ако няма достатъчно инвестиции в ново производство, предупреди организацията.

Според основния сценарий на МАЕ търсенето на петрол се очаква да нараства с около 1 милион барела дневно средно всяка година до 2025 година, преди да се установи на едно по-равномерно равнище на растеж от 250 000 барела дневно до 2040 година, когато ще достигне 106,3 милиона барела дневно.

Организацията отбелязва, че е повишила очакванията си за търсенето на петрол до 2040 година спрямо прогнозите си от миналата година с един милион барела дневно главно заради по-бързия близкосрочен растеж и промените в политиката на горивната ефективност в САЩ.

Цената на петрола според МАЕ ще достигне 112 долара за барел на фона на търсене, което изпреварва предлагането. Това е прогнозата според сценария, при който правителствата прилагат мерки за опазване на околната среда. Според другия сценарий, ако няма промяна в екологичната политика на правителствата, цената на петрола ще достигне 137 долара за барел, отбелязва ТАСС.

Според МАЕ по пътищата до 2040 година ще има около 300 милиона електромобила, както прогнозираше и миналата година. Тези автомобили ще намалят търсенето на петрол с 3,3 милиона барела дневно, а при предишната оценка очакванията бяха за намаляване на търсенето с 2,5 милиона барела дневно.

Растежът на търсенето на петрол ще бъде породен от развиващите се икономики начело с Китай и Индия, а търсенето в развитите икономики се очаква да спада с над 400 000 барела дневно средно всяка година до 2040 година, посочва МАЕ.

Организацията, която съветва западните правителства по енергийната им политика, запази прогнозата си за броя на автомобилите в света, като очаква почти да се удвоят до 2040 година спрямо сега, нараствайки с 80 процента до 2 милиарда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
а праститутка беше ***, много добра но заразна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
добре де пратихме те на Запад зада научиш нещо да видиш как живеят белите, а ти си остана същия тъъпанар и се сгоди за суринамец ... Акъла ми е на на светлинни години от твоя, колко пъти да ти кажа че такива тъъпани като теб с лопати да ги ринеш по сиганските махали :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
julian12
преди 5 години
За тоя дето духха е щото чичо Сам дава жълти стинки непрофесионално троолене. Друго си е да имаш виШе журналист и да драскаш, ама 'де толкоз акъл у видинска простАтутка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 5 години
Хаааахаха... Петролът застрашен, ама цени между $112 и $137... :lol: Тези явно не са се допитали до нашто жулиенче и други подобни глъмове, дето редовно наторяват тука почвата със зелени екскременти... :lol:Иначе, то и планетата е застрашена от глобален катаклизъм... некога си... :lol: Имаше тука един жмок, дето онождаше дискусиите с предстоящите планетарни, галактически и вселенски промени ... нещо бега... дали не са го стигнали некъде...? :lol:"Организацията отбелязва, че е повишила очакванията си за търсенето на петрол до 2040 година спрямо прогнозите си от миналата година с един милион барела дневно главно заради по-бързия близкосрочен растеж и промените ...." и бла и бла и блабла... Организацията сека година може и ше си повишава очакванията, щото нещо требва да рупа и она, както е отбелязал по-долу моят млад фен Смарти... :lol:Изобщо, надай се ку ре на пияна жена... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
Sokratus
преди 5 години
Абе VW казаха, че до 2025 година ще са произвели 50млн електрически коли!Цената се качи с ограничаване на добива и падна с неговото увеличаване, за което имат най-голям принос Шистовите компании в САЩ! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 10
khao
преди 5 години
най вероятно ти си ме излъгал, често лъжеш. Въпреки че Стоенчо от каза че често те вижда на Дунав Мост, което обяснява и добрия ти стандарт за малкото акъл дето имаш... значи моя е грешката, но важно е че нещата се наредиха и се изяснихме кой си :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 7
majnata
преди 5 години
Кой те излъга че съм емигрант ... ?! Живея си и то много добре в България ...без да го клатя ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 12
khao
преди 5 години
мише, твоето мнение струва точно колкото на средностатистически цига.нин, къвто си ... ако ставаше нещо от теб нямаше да емигрираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 3
studioaa
преди 5 години
Спадът в цената на петрола наистина е причинен от спад в потреблението на петрол. Но този спад няма нищо общо нито с чистата енергия, нито с електромобилите, а с рязко нямаляла икономическа активност по целия свят и даже в САЩ. А това е индикатор за предстояща нова глобална икономическа криза и това няма нищо ибщо с бум зелени технологии. Цената на петрола падна с 60% през 2008, а всички знаем какво се случи тогава. Явно сега сривът на петрола предхожда срива на икономиката с 6-12 месеца и сривът на икономиката ще засенчи този от преди 10-на години и то с много... Скоро акциите, облигациите и имотите ще последват петрола...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 7
majnata
преди 5 години
Клати го ... то друго не става от тебе , кухо парче тъпо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още