IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предупреждението на Apple закъсня с години

Компанията би трябвало да е наясно с пазарните тенденции, но въпреки това дълго отричаше да има проблем

13:06 | 03.01.19 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Оптимистичната история за бизнеса на Apple с iPhone се разпада пред очите ни. Късно снощи компанията сви прогнозата за приходите си за първото фискално тримесечие, което приключи през декември.

Apple обвини забавянето на китайската икономика и търговския спор между Пекин и Вашингтон за по-лошите от очакваното продажби в региона, който включва Китай, Тайван и Хонконг. Технологичният гигант твърди, че приходите му за първото тримесечие се очаква да спаднат с 5 на сто спрямо година по-рано. Но всъщност Китай може би се превръща в удобно извинение за компании, чиито продажби поемат надолу, пише в свой анализ Bloomberg.

Но това не е всичко. В необичайното писмо на Apple до инвеститорите главният изпълнителен директор Тим Кук посочва нещо, което трябваше да каже преди години: бизнесът с iPhone се е превърнал в по-маловажен заради промените на пазара на смартфони и в потребителското поведение. Това би трябвало да е лесно за прогнозиране от всеки, който се намира извън балона на Apple. Директорите не успяха да изпълнят задължението си да предупредят инвеститорите навреме за всичко това.

В писмото си Кук твърди, че на някои утвърдени пазари извън Китай покупките на нови модели iPhone “също не са толкова силни, колкото смятахме, че ще бъдат“. Компанията отдава това на икономическата слабост на някои държави, но и на други фактори, включително, че хората задържат старите си телефони по-дълго. В същото време мобилните компании спират субсидиите, което покачва цените на устройствата на Apple, а потребителите се възползват от по-евтината опция за смяна на батерията, вместо да купят по-нов и по-добър iPhone.

В допълнение Кук пише, че икономическите условия са забавили икономиката на Китай през втората половина на 2018 г. и покупките са били засегнати от търговската война между САЩ и Китай. Тук Apple също пропусна да предупреди навреме инвеститорите.

Преди два месеца Кук заяви, че бизнесът на Apple в Китай е „много силен“, дори на фона на признаците за икономическо забавяне и месеците, в които търговската война влезе във всички заглавия в медиите. Той не спираше да повтаря на инвеститорите, че смята, че САЩ и Китай ще решат търговския си спор и не даде индикации, че купувачите са повлияни от геополитическите вълнения. Възможно е през последните няколко месеца икономическите условия в Китай, Тайван и Хонконг да са изненадали Apple, но директорите не подсказаха изобщо, че може да има някакъв проблем в региона.

Също така е възможно условията в Китай да са се променили бързо, но тенденциите на пазара на смартфони не са нищо ново. Защо тогава Кук не каза нищо по-рано?

Компаниите за телефони в САЩ и на няколко други големи смартфон пазара от години се опитват да спрат да предлагат на хората iPhone на изкуствено ниска цена от 200 долара, както в по-ранните години на продукта. Този фактор, плюс не толкова по-драстичните промени в iPhone или в други смартфони и ръста на цените на някои нови устройства, накараха хората в САЩ да задържат телефоните по средно над три години спрямо около 2 години през 2014 г., твърди консултантът Читан Шарма. Досега Apple продаваше по-голямата част от новите си телефони на хора, които вече имат нейни устройства.

Тази тенденция се наблюдава от години. Но при всяка възможност Кук отхвърляше въпросите дали промените в цикъла на смяна на телефоните ще засегне приходите на Apple.

По време на обявяването на финансовите резултати на Apple през август един от анализаторите попита Кук дали компанията ще може да продължи да продава повече бройки iPhone след няколко години на фона на застоя на пазара на смартфони. Кук заяви увереността си, че Apple може да продаде повече телефони на хора, които вече притежават iPhone, отколкото на тези, които имат конкурентни устройства или такива, които никога не са имали смартфон. Това е отговор, идващ директно от 2015 г., когато всичко, което Кук каза, беше вярно. Но то вече не е и Кук трябва да знае това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 16 rate down comment 3
khao
преди 5 години
повече от нормално, след като умре Стиви даже и една маркетинг кампания не могат да направят като хората ... иначе си е нормален процес, след като умре основателя (техническия човек) и бъде сменен от бюрократа ... упадъка е незибежен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 3
mrynmryn
преди 5 години
Да... Кисело... Аз знам хора, които ядът цял месец "солети", за да си купят последния айфон. Не виждам как всеки с желание, да не може да си го позволи, особено с разни скапани договри от операторите, които ти се струват "изгодни", а в момента вероятно пиша на клавиатура, която струва 10 пъти над твоята, ако го правиш от комп. А по повод на депутатите - някой хора, обичат други хора, да пикaят върху тях (дори си плащат), но аз не съм от тях, но не ги и съдя. Та ако ти се водиш по стадото, много хора имаме друго мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Сещаш се, че аз не мога да "погледна" какво са си избрали депутатите!Ти явно можеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
"Айфоните са най-доброто нещо за момента, ако погледнете примерно почти всички депутати са ги избрали..."Отдавна те подозирам, че си депутатче на ГЕРБ, ама де да видим........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 3
wladoalex
преди 5 години
Това с депутатите, можеше да го пропуснеш. Малка част от тях ползват над 20% от възможностите на устройството. Иначе си прав. Най-доброто устройство е. Но от много време повтарям, че на цената на едно устройство на Apple, мога да си купя цяла екосистема на Android устройства. Телефон, таблет, РС или Chromebase и сега и телевизор с елементарен Android. Еуфорията и гъзарията ще отстъпят на икономията. Ще останат професионално свързаните с екосистемата на Apple.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
" Друг е въпроса, че качеството струва пари и не всички могат да си го позволят" Мога без проблем да си купя всякаква гризана ябълка!Но за разлика от водичката, която се плиска накъдето я заклатиш,моята глава не е Тиква за печене ипъровто нещо, кое гледам на телефона е параметъра SAR !!https://bg.wikipedia.org/wiki/SAR_%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 1
V.At.
преди 5 години
Само напомням. Преди 7-8 години смартфоните на депутатите бяха Блекбъри.Най-добрите! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 62
s3
преди 5 години
Абе що направо не кажете, че гроздето е кисело?Айфоните са най-доброто нещо за момента, ако погледнете примерно почти всички депутати са ги избрали, т.е. има защо. Друг е въпроса, че качеството струва пари и не всички могат да си го позволят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 4
Kikaha2
преди 5 години
тамагочи, майна.....днеска е актуално, утре го няма.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 11
ABBA
преди 5 години
ШТИГА Я!На всичко отгоре се оказа тия дни, че телефоните на Гугъл и новите Епъл-и най-много пържат главата, т.е. имат най-лош параметър SAR.Което е логично, само куха кратуна би си избрала отново гризана ябълка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още