IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 10 януари

07:43 | 10.01.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Винетки има тук-там, контрол няма никъде, а АПИ вдигна ръце

в. Сега

Хаосът с продажбата на електронни винетки за автомобилите не намалява и краят му не се вижда, въпреки че продължават уволненията в АПИ. "Поетапното" въвеждане на системата е доникъде и не е ясно кога елементарната услуга ще е достъпна за всички българи. Особено голям проблем това е в малките градчета в страната. Системата все още няма връзка с КАТ и на практика пътните полицаи няма как да осъществяват какъвто и да било контрол.
Под натиск от премиера Бойко Борисов председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Светослав Глосов също подаде оставка и тя бе приета.

Еврокомисар отряза министър Желязков и колегите му за плана "Макрон"

в. Сега

Ден преди насрочения за днес протест на българските превозвачи в Брюксел и заседанието на транспортната комисия в Европарламента наши политици направиха истинска дипломатическа офанзива в опит да спечелят европейска подкрепа срещу спорните законодателни поправки в пакет "Мобилност 1", известни и като плана "Макрон". В сряда ресорният министър Росен Желязков заедно със своите колеги от Унгария, Литва, Латвия и Полша се срещна с еврокомисаря Виолета Булц, за да я убеди, че промените в правилата са дискриминационни и ще навредят жестоко на източноевропейските фирми за товарни превози.

Комисар Булц обаче направи разочароващо изявление след разговора. Тя повтори познатите клишета, че предлаганите промени щели да донесат "осезаеми ползи" както за шофьорите, така и за фирмите и че "Европа се нуждае от ясни правила в този сектор".

3,9% ръст на икономиката - оптимистична прогноза, песимистичната е за 3,1

в. 24 часа

Оптимистичната прогноза за българската икономика през 2019 г. е за ръст от 3,9%, показва анализ на Уникредит Булбанк.  От компанията прогнозират забавяне на растежа на БВП до 3% през 2020 г. заради очакваното чувствително забавяне на развитите икономики и на влошаването на условията на финансиране. Според данните се очаква средногодишната инфлация да се повиши от 2,8% през 2018 г. до 2,9% през 2019-а, а през 2020 г. да се понижи до 2,6%.

Може да вземем F-16 и със заем, кабинетът сигурен, че цената ще падне

в. 24 часа

Вместо на разсрочено плащане, 8-те изтребителя F-16 блок 70, които България иска да купи от САЩ, да се вземат със специален американски заем. Това е една от опциите, по които ще преговаря българското правителство, научи “24 часа”. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов не опроверга тази информация, но уточни, че въпросът все още не е поставян на заседание на Министерския съвет.

Правителството одобри неговото предложение да поиска разрешение от парламента за старт на преговори със САЩ за закупуването на F-16. Освен това се иска и правото за отклоняване от предварително зададените параметри на проекта, а след това депутатите ще ратифицират окончателния вариант на договора.

Обявяваме приходите си от днес

в. Монитор

Физическите лица могат да подават годишната си декларация за облагане на доходите за 2018 година от днес. Декларацията може да се подава чрез електронната услуга и на хартиен носител в офисите на НАП. Подаване на Декларации за облагане с корпоративни данъци чрез електронната услуга също започна също от днес, 10 януари. Заради промени в данъчните и счетоводните закони, според които счетоводителите трябваше да приключат финансовата година до 10 януари и да отчетат пред НАП на кого какви суми са изплатили, данъчната кампания стартира от днес.

Бумът на тока оскъпява от пролетта млечните продукти с 5-6%

в. Монитор

Млечните продукти родно производство ще поскъпнат поне с 5-6 на сто на едро, като една от основните причини са високите цени на тока на свободния пазар, прогнозират мандраджии. Иван Грънчаров, собственик на млекопреработвателно предприятие, прогнозира, че от пролетта ще бъде принуден да вдигне цените. „Поскъпването е неизбежно, но няма да започне веднага, а евентуално от пролетта“, обясни той.

Записват ресторанти като онлайн търговци

В. Труд

Ресторантите, които имат собствени сайтове и предлагат доставка на храна до дома, трябва да се регистрират в НАП като онлайн търговци. Същото се отнася и за хотелите със собствен сайт, от който може да се направи резервация, обясниха за “Труд” данъчни експерти. Като няма значение дали плащането за стаята в хотела или доставената храна може да стане онлайн или по интернет може да се направи съответно само резервацията или поръчката.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
последната точка е пълен абсурд, тия експерти знаят ли че при онлайн покупки потребителят има право да върне стоката в 14 дневен срок без никакви обяснения? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още