IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските телекоми ще трябва да потърсят алтернатива на Huawei

Унгария може да не последва американския призив да се откаже от технологиите на китайския концерн, смята Саймън Бейкър от IDC

15:12 | 21.02.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Българските телекоми ще трябва да потърсят алтернативи на китайския телекомуникационен концерн. Ако има политическо решение Huawei да не бъде доставчик на 5G технологии, това ще принуди и българските оператори да се съобразят с него. Това мнение изказа Саймън Бейкър, програмен директор „Мобилни телефони за ЦИЕ“ в IDC, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria

„Мениджърите ще търсят диверсификация, Ericsson, Nokia, но и Samsung също вижда възможност да се включи. Основно това е проблем, който се извежда на политическо ниво след технически препоръки на силите за сигурност. Но засега може би тези телекоми трябва да изчакат единно решение“, каза анализаторът.

Той подчерта и още един проблем, свързан с оборудването за 4G, което вече се ползва. В някои страни има решение то да бъде сменено, ако е произведено от Huawei, а това значи и повече разходи.



Саймън Бейкър подчерта и двете страни на казуса - политическия въпрос, преплетен с финансово-икономическите измерения. „Милиарди инвестиции са поставени на карта. На фона на противопоставянето между САЩ и Китай тези решения за инвестиции ще имат дългосрочно влияние. Това е един от големите индустриални проблеми на новото време, защото е възможно оборудването за 5G да се забави“, каза още той.

"Това е едната страна. Вторият проблем е, че Вашингтон настоява военните съюзници на САЩ да не използват оборудване на Huawei в 5G мрежите си. Така че този въпрос има политическа и техническа страна".

Според Бейкър като цяло Huawei е по-важен за Централна и Източна Европа, отколкото за Западна Европа.  „Huawei има голям отпечатък в региона, има регионален хъб в Унгария, голямо присъствие в Полша. В повечето страни тук Huawei е много активен играч и се опитва силно да разшири присъствието си“, каза той.

По думите му, макар че някои централноевропейски страни искат да покажат, че са близки до американската военна политика, Унгария може да е изключение. „Мисля, че този дебат не е започнал в ЦИЕ. Много страни може да изчакат единна позиция на ЕС“, каза още той.

Целия разговор вижте във видео материала!  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 5
грифин
преди 5 години
значи - купувайте българското, може.а купувайте европейското, не може.що???!!щото мразим янките!дори ако се абстрахираме от икономически и софтуерни съображения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 1
george353
преди 5 години
А тези които ползват по-напреднали технологии ще имат ли преимущество пред тези с по-изостанали. Хайде сега всички дружно в името на общата доктрина, доброволно да спрем прогреса и да се върнем към телеграфа на Маркони защото него китайците трудно ще хакнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 2
pioner
преди 5 години
Твърденията, че американските служби не могат да контролират ефективно оборудването на Huawei са доказани. Ако решат да спрът интернета в някоя държава или манипулират ключова инфраструктура това е трудно с китайското оборудване. Колкото до аналоговите технологии по целия свят критичната инфраструктура се дублира по този начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 55 rate down comment 9
ПИЧ
преди 5 години
И аз мисля, че тази истерия около Huawei е пълна глупост. В крайна сметка, всеки телеком, който купува такова оборудване трябва да бъде оставен сам да вземе решение. Правителствата и техните уж тайни служби не трябва да се бъркат, с недоказани твърдения. И да не ми се правят на умници, че всички са едни хрантутници на издръжка на народа. Не са изкарали 5 лева, а взели акъл да дават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 18
Valentin13
преди 5 години
аз предлагам да купим технологии от северозточния "брат". който е съгласен, моля да гласува в червеното квадратче. който не е, нищо не разбира от технологии. независимо, че там използуват само аналогови технологии, те нет аналог в мире.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 18
ratten
преди 5 години
отписахме ли ги хуявей?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
Българските МЪПЕТИ ще трябва да потърсят алтернатива на Huawei
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 61 rate down comment 9
многодобре
преди 5 години
...пречи ли ви тази китайска грамада? ...чувствате се малки? ...единствено доларът и факта, че много страни го използват е нещото, което ги крепи за сега. ...но за сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още