IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lockheed Martin представи изтребителя F16 Блок 70 в Пловдив

Самолетите ще бъдат използвани най-малко до 2045 година, твърди производителят

17:40 | 11.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	В Пловдив бе представен изтребителят F-16 Блок 70 на Lockheed Martin. Презентация направи Джеймс Робинсън, директор бизнес развитие. <em>Снимка: БТА</em></p>

В Пловдив бе представен изтребителят F-16 Блок 70 на Lockheed Martin. Презентация направи Джеймс Робинсън, директор бизнес развитие. Снимка: БТА

Американският концерн Lockheed Martin, който произвежда изтребителя от четвърто поколение F16 Блок 70, представи самолета и неговите възможности в Пловдив. Според компанията това е най-новата и усъвършенствана модификация на изтребителя, на който се спря и българското правителство, предаде БТА.

F16 е успешен боен самолет, но модификацията Блок 70 е напълно ново поколение бойна техника, каза Джон Нилсън - директор комуникации за Европа, Индия и Израел. По думите му над 3 хил. машини F16 се използват успешно в бойни операции и големият интерес към него, в това число и към новите версии, означава, че те ще бъдат използвани най-малко до 2045 година. 

Нилсън посочи, че технологията за производство на F16 Блок 70 е съвместима с тази на F22 и F35 и според него, "ако България закупи тази техника, тя ще има възможност да се възползва и от достиженията и на тези модели".

До момента са произведени над 4600 самолета F16 в 139 версии за 28 страни. Отделно са модернизирани, структурно или в областта на авиониката, вече 1000 използвани машини. Досега на F16 има регистрирани над 400 хил. излитания и участието им в битки не е подобрено до този момент, казват от компанията.

Концернът има голяма поръчка от Бахрейн, което наложи изграждането на нова производствена мощност в Гринвийл, Южна Каролина и където ще се произвежда модификацията Блок 70, каза Джим Робинсън - директор бизнес развитие за F16 и военен пилот.

Той уточни, че има и заявка от Словакия и очаква до сделка да се стигне и с България.

Ако през юни-юли тази година правителствата на България и САЩ стигнат до договореност, българската поръчка ще започне да се изпълнява през 2023 година, коментира Джим Робинсън. Относно самия самолет той каза, че е с по-добра авионика, по-добри системи за насочване и за безопасност, с което надгражда доказалите се безупречни характеристики на F16.

F16 Блок 70 има 12 хил. летателни часа продължителност на живот и 8 хил. часа сервизен живот, което го прави много по-лесен за поддържане, твърди Робинсън.

Към този момент за България се коментират 8 изтребителя, като цената включва освен машините и оръжейните системи въздух-въздух и въздух-земя, подготовката на персонала и механиците, както и цялата инфраструктура за използването на самолетите, добави Джим Робинсън. В зависимост от нивото на подготовката на пилотите за преквалификацията им ще бъдат необходими 9 месеца и още 3 месеца ще се обучават инструктори. Подготовката на млади пилоти е с времетраене до 2 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още