IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За година работници са ощетени с 27 млн. лв. за заплати

Засилват се нарушенията, свързани с работното време, сигнализира КНСБ

16:59 | 19.04.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Засилват се нарушенията, свързани с работното време, сумираното му изчисляване и заплащането. 27 млн. лв. са неизплатените заплати за миналата година. Това каза вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов на форум за трудовите права, с който синдикатът отбелязва 100-годишнината на Международната организация на труда (МОТ). Данните са част от представения по време на форума четвърти годишен доклад на синдиката, свързан с нарушаването на трудовите права в България, предаде БТА.

Христов изтъкна, че въпреки законодателните промени нивото на неизплатените заплати за 2018 г. остава близко до това през 2017 г., когато е малко над 28 млн. лв., по данни на Главна инспекция по труда (ГИТ). 

Изпълнителният директор на ГИТ инж. Румяна Михайлова заяви, че инспекцията разполага с едва 360 инспектори, което е проблем при контрола. Половината проверки са планови, а другите са по сигнали. Малка част от сигналите са на синдикални организации.

Нарушенията, свързани с работното време за миналата година, са 19 524 броя. Най-много са в секторите търговия на дребно, ресторантьорство, растениевъдство и животновъдство.

За сумираното изчисляване на работното време се посочва, че се изготвят фиктивни графици, полага се труд повече от 12 часа на работна смяна. Нарушения има и при почивките и отпуските.

Продължава тенденцията от предходни години голяма група от нарушенията да са свързани с организацията за безопасност и здраве при работа. Такива са констатирани в секторите строителство, търговия на дребно, ресторантьорство.

Така КНСБ прави оценка, че работодателите не влагат достатъчно за безопасност и здраве на работното място и заключава, че това е причината страната ни да е на едно от челните места по брой смъртни случаи в Европа. В България те са 3,57 на сто хиляди заети при средно за ЕС 1,83 на сто хиляди заети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Sakamano
преди 4 години
Работниците са ощетени при случаи на ниска заетост. Сегашната не е такава. Или да работят, или да си търсят друга работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
s3
преди 4 години
Чак пък ощетени ... Че това са работници.Имали били свободно време, бачкали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още