IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп ще спечели, ако Китай започне да продава американски ДЦК

Разпродажбите ще обезценят долара, което ще свие търговския дефицит на САЩ с Китай

19:55 | 14.05.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин ще е доволен, ако търговският дефицит с Китай се свие.<br />
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин ще е доволен, ако търговският дефицит с Китай се свие.
Снимка: Ройтерс

От дълго време политическият и бизнес елит на САЩ се трeвожи, че големият дял американски държавни ценни книжа (ДЦК), които Китай притежава, представлява стратегическа уязвимост за Америка, пише Карл Смит за Bloomberg.

Тези страхове бяха подсилени от информациите, че китайски учени търсят начини да продадат щатските ДЦК. За да са искрени обаче, тези учени трябва да кажат на лидерите си, че това не само ще нанесе вреди на местната икономика, но и ще бъде от полза на Доналд Тръмп.

Голяма разпродажба на американски ДЦК би имала два основни ефекта върху САЩ и глобалните пазари.

Първият и най-очевиден ефект би било спадането в цената на американските ДЦК, което автоматично ще увеличи доходността им. Това на пръв поглед изглежда е срещу често изразяваните предпочитания на Тръмп за по-ниски лихви. Наистина доходността на щатските ДЦК следва неотклонно лихвите на Федералния резерв.

Желанието на Тръмп за по-ниски лихви идва от загрижеността за подкрепа на икономическия растеж. Той иска Фед да понижи ставките само за да може американските банки да вкарат в икономиката част от своите резерви в размер на 1,4 трлн. долара.

Голяма разпродажба на щатски ДЦК от Китай би имала подобен ефект – с покачването на доходността им банките ще използват част от резервите си за покупки, което ще влее пари в икономиката и ще стимулира растежа.

Втори ефект от продажбата на ДЦК от Китай ще бъде обезценяването на долара. При продажбите китайците ще получат долари, които ще продадат срещу други валути като еврото, паунда или дори юана. Изливането на толкова много долари на валутния пазар ще обезцени американската валута. Това ще оскъпи американския внос и ще поевтини износа.

Тръмп вече даде да се разбере, че Америка трябва да изнася повече и да внася по-малко, като е готов да изпълно тази цел чрез вдигане на митата.

Американската администрация изглежда осъзнава това, поради което финансовият министър Стивън Манучин призова за по-слаб долар по време на Световния икономически форум в Давос.

В някакъв момент доларът ще поевтинее толкова, че вносът от Китай ще се балансира от увеличен износ. Търговският дефицит с Китай на практика ще бъде елиминиран, което е една от основните цели на Тръмп.

Трябва да е ясно обаче, че този процес ще бъде болезнен за американските потребители, както са болезнени и митата.

Накратко, ако Китай реши да продава големи обеми американски ДЦК, азиатската страна ще допринесе повече за целите на Тръмп, отколкото каквито и да било мита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 16 rate down comment 7
Ivel
преди 4 години
Ми те китайците са се понабълбукали доста с джънк, направо са прекалили. Наистина ще имат пробем, всичко зависи от изобретателността на китайските УЧЕНИ, това ми звучи малко смешно, *** то за нас винаги са ни били малко смешни китайците, но те си има свой стил и винаги успяват. Да се надяваме, че и сега ще успеят. Руснаците се поизбавиха от американския джънк ама те никога не са били ключов кредитот на САЩ.. Това че са купували американски ДЦК е от безидейност на китайските учени, просто на достаъчно дълъг период нямаше алтернатива. Сега са си впреганли мозъчетата и ще видим какво ще измислят. Не забравяйте, че потребителите в САЩ без китайските стоки загиват, за около седмица две, ще са на колене. Всичко е доста комплицирано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 5
0pk
преди 4 години
Аз не съм икономист, ама ако Тръм ще спечели, що ги налага със санкции ми не им каже: "Ае пчове - продайте резко наще книжа, докато ни се свие търговския дефицит!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 5
Ivel
преди 4 години
Накратко, хванали са ги за яйцата китайските учени, защо точно учени се занимават с този проблем, не е ясно, би трябвало да имат и добри икономисти в Китай освен учени. Тези продажби се правят лекичко, не на юруш, процеса си тече от 5-6 години и повече дори голебите кредитори на САЩ полекичко се избавят от тези ДЦК. Ясно е, на тях също не са им интересни стресови ситуцаии, където ще загубят от обезценката, лекичко по 5-10 % на година се прави това. И после ще видим какво ще стане след около 5-7 години ще има събитие, ще видим какво именно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още