IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв трябва да е делът на криптото в портфейла?

Дигиталните активи усилват диверсификацията, тъй като не са корелирани с никой друг клас

17:30 | 16.06.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Какво количество дигитални валути трябва да съдържат портфейлите на инвеститорите? Зависи от много променливи, включително индивидуалния риск толеранс и запознатостта с криптовалутите, пише Чарлз Боверд за Forbes.

Инвеститорите могат да отделят малка или голяма част от портфейлите си за тези активи, като във втория случай имат възможност за по-голяма печалба, но и риск от по-сериозна загуба.

Трябва да се има предвид, че инвестирането в криптовалути е много спекулативно, а пазарът е до голяма степен нерегулиран. Всеки, който предприеме такава инвестиция, трябва да е готов да загуби всичко вложено.

Скорошно проучване показа, че възрастовата група 18-35 години е най-запозната с биткоин и е най-вероятно да инвестира в тази дигитална валута. Допускането е, че хората с дълъг инвестиционен хоризонт имат и по-висок толеранс за риск.

Преди човек дори да си помисли за инвестиране в криптовалути, той трябва да отчете няколко основни принципа. На първо място, „не влагайте повече в криптото, отколкото можете да си позволите да загубите”, подчертава Джейкъб Елиософ, фонд мениджър на криптовалути.

 „Това все още е много рисковано. Ако не сте в състояние да погледнете шеговито, ако стойността на инвестицията ви падне до нула, по-добре не я правете.”

Аргументът на Елиософ е правилен, тъй като някои инвеститори, които вложиха значителни дялове от спестяванията си в дигитални валути по време на пазарния балон, се опариха при спукването му.

Някои ентусиасти дори използваха студентски заеми, за да инвестират в криптовалути. Тези крайни примери обаче не трябва да отказват инвеститорите от възможността да се възползват от иновативните активи.

 „Ако не инвестирате в крипто активи, значи сте глупак”, казва Тим Енекинг, управляващ директор в Digital Capital Management.  

„Криптоактивите са отличен инструмент за портфолио мениджмънт заради асиметричните си рискове”, посочва Мати Грийнспан, старши анализатор в трейдърската платформа eToro.

С други думи, ако вложите малка част от портфейла си в дигитални валути, може да загубите, но и може да постигнете астрономическа възвръщаемост.

Последна актуализация: 03:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 5
nradev
преди 4 години
абсолютни глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още