IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв трябва да е делът на криптото в портфейла?

Дигиталните активи усилват диверсификацията, тъй като не са корелирани с никой друг клас

17:30 | 16.06.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

„Всеки трябва да инвестира 1-2% от портфейла си в криптоактиви”, съветва Енекинг, добавяйки, че по-запалените може да отделят 5-10%. „По-висок дял обаче могат да си позволят само истинските експерти.”

 „Дял от 3-5% от портфейла е подходящ за млади професионалисти (18-35 г.)”, коментира Дейвид Мартин, главен инвестиционен директор в компанията за управление на активи Blockforce Capital. 

„Цифровите активи не са корелирани с никой друг клас”, отбелязва той, „така че те биха усилили диверсификацията в днешния свят на силно корелирани активи в глобалния пазар”.

„Бих казал, че дял до 5% за криптото в портфейла е добро начало за млад човек, който спестява дългосрочно”, съветва Джо Ди Паскал, главен изпълнителен директор на фонда за криптовалути BitBull Capital.

Той добавя, че при възможност портфолиото трябва да се балансира всяка година в зависимост от състоянието на пазара.

 „Имайки предвид волатилността и несигурността на криптото, аз бих му отделил малък дял в портфейла си – 5-10% е разумно число”, смята Маруан Гарсон, управляващ директор на деривативната крипто платформа Amulet.

Някои пазарни наблюдатели обаче препоръчват по-голям дял на дигиталните активи.

„В зависимост от рамера и състава на портфейла, както и отчитайки риск толеранса, някои инвеститори могат да вложат в криптовалути 6-18%”, посочва Грийнспан.

Според Скот Уедърил, главен риск мениджър в B2C2 Japan, 20% е разумен дял, но той добавя, че трябва да се инвестира само в биткойн.

Немалко анализатори подчертават, че инвеститорите могат да вложат и по-голям процент в цифрови валути, стига да имат необходимата експертиза.

Елиософ казва, че хората, които следят отблизо биткойна, могат да вложат до една трета от портфейла си в криптовалути.

 „За инвестиционните професионалисти на възраст 30-35 г. максималната експозиция към криптото трябва да бъде 30%”, отбелязва Мариус Рапсис, трейдър на дигитални валути.

„Делът може и да е по-висок за тези, които следят криптото от поне 2-3 години. Аз лично се занимавам от 6 години и ако възвръщаемостта ми падне под пазарната, ще огранича експозицията си до 20%.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
CryptoRobotics
преди 2 години
Търговията с криптовалута се счита за един от най-печелившите видове инвестиции и може да донесе много повече печалба от копаене, инвестиране или други начини за печалба от цифрови активи.Въпреки това, не си струва да забравяме за високите рискове и потенциални загуби по време на търговия на пазара на криптовалути. Ето защо, преди да започнат крипто търговия, търговците трябва да придобият необходимите знания и опит, тъй като тази сфера на дейност изисква дълбоко разбиране на пазара. Например, ако търговецът не знае как правилно да анализира пазара и да използва индикатори за движението на цените, тогава крипто търговията може да бъде истинска катастрофа.За да могат търговците да избегнат грешки при търговия, екипът на Cryptorobotics (https://cryptorobotics.co/the-best-cryptocurrency-trading-course-for-2022/) реши да пусне курс за търговия с криптовалути, наречен Основи на криптовалутите и крипто търговията. Този курс ще помогне на новите търговци да научат:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
redcretin = Червеният креетен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
"Добър опит, но защо спря точно като ти дойде времето да влезеш зад решетките? Или мислеше, че упражнението е да пиеш без да плащаш ;) "Рече redcretin, сиреч Червеният ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 10
redcretin
преди 4 години
Добър опит, но защо спря точно като ти дойде времето да влезеш зад решетките? Или мислеше, че упражнението е да пиеш без да плащаш ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Ако разбирате от Linux и програмиране,карате курс на СофтУни при Накови правите, каквото правят другите 90% -създавате собствена т.н. криптовалута, давате на няколко медии дазациклят в захлас на месец,обирате парсата иоставяте балъците да се оправят.След като се върнете от Бахами, Хавай, Бали...правите нова врътка :)Кога ще изчезнат тарикатите?Когато изчезнат балъците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 5
pixelfwd
преди 4 години
не влагайте повече в криптото, отколкото можете да си позволите да загубитеТова важи само няколко дни до месеци. Когато купиш крипто за 1000 лв (примерно) а след известно време се оцъклиш, невярвайки, че са вече 100 000, познайте как ще си подсвирквате, че "голям праз" ако ги загубя - точно никога. Крипто валутите са трудни за задържане. Иска се здрава ценностна система, и солидно разбиране както техническо така и философско, при това изцяло с практическа насоченост и много други. Ако знаете, колко хора станаха богати, подавайки на 100 долара? Питайте ги сега какво са загубили ... ще ви кажат ли,ч е са спечелили или обратното, въпреки, че вероятно са взели милион или два от продажбата? Не се оплитайте с тия "бабини" приказки. Работата е доста сериоана и не е за всеки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 19
ivailojelyazkov
преди 4 години
хероина.редовно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 13
Sakamano
преди 4 години
Биткойнът днес отново мина 9к, с което продължи възходящия си тренд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
Тия, които са напред с бъдещето събират токен-и. В превод: белези.Но не знаят, че Антихриста ще нулира всички и ще им даде своя си токен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още