IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв трябва да е делът на криптото в портфейла?

Дигиталните активи усилват диверсификацията, тъй като не са корелирани с никой друг клас

17:30 | 16.06.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

„Всеки трябва да инвестира 1-2% от портфейла си в криптоактиви”, съветва Енекинг, добавяйки, че по-запалените може да отделят 5-10%. „По-висок дял обаче могат да си позволят само истинските експерти.”

 „Дял от 3-5% от портфейла е подходящ за млади професионалисти (18-35 г.)”, коментира Дейвид Мартин, главен инвестиционен директор в компанията за управление на активи Blockforce Capital. 

„Цифровите активи не са корелирани с никой друг клас”, отбелязва той, „така че те биха усилили диверсификацията в днешния свят на силно корелирани активи в глобалния пазар”.

„Бих казал, че дял до 5% за криптото в портфейла е добро начало за млад човек, който спестява дългосрочно”, съветва Джо Ди Паскал, главен изпълнителен директор на фонда за криптовалути BitBull Capital.

Той добавя, че при възможност портфолиото трябва да се балансира всяка година в зависимост от състоянието на пазара.

 „Имайки предвид волатилността и несигурността на криптото, аз бих му отделил малък дял в портфейла си – 5-10% е разумно число”, смята Маруан Гарсон, управляващ директор на деривативната крипто платформа Amulet.

Някои пазарни наблюдатели обаче препоръчват по-голям дял на дигиталните активи.

„В зависимост от рамера и състава на портфейла, както и отчитайки риск толеранса, някои инвеститори могат да вложат в криптовалути 6-18%”, посочва Грийнспан.

Според Скот Уедърил, главен риск мениджър в B2C2 Japan, 20% е разумен дял, но той добавя, че трябва да се инвестира само в биткойн.

Немалко анализатори подчертават, че инвеститорите могат да вложат и по-голям процент в цифрови валути, стига да имат необходимата експертиза.

Елиософ казва, че хората, които следят отблизо биткойна, могат да вложат до една трета от портфейла си в криптовалути.

 „За инвестиционните професионалисти на възраст 30-35 г. максималната експозиция към криптото трябва да бъде 30%”, отбелязва Мариус Рапсис, трейдър на дигитални валути.

„Делът може и да е по-висок за тези, които следят криптото от поне 2-3 години. Аз лично се занимавам от 6 години и ако възвръщаемостта ми падне под пазарната, ще огранича експозицията си до 20%.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 5
nradev
преди 4 години
абсолютни глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още