IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка може да намали лихвите за първи път от година насам

Управителят на банката Елвира Набиулина обаче обясни, че дори това да се случи, то няма да е достатъчно да стимулира икономическия растеж в страната

14:44 | 06.06.19 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ръководителят на Руската централна банка Елвира Набиулина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Ръководителят на Руската централна банка Елвира Набиулина. Снимка: Ройтерс

 

Управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина заяви, че е възможно централната банка да намали лихвите за първи път от една година насам на следващото си заседание на 14 юни, съобщава Bloomberg.

„Външните условия станаха по-нестабилни през последните седмици и ние ще вземем под внимание всички тези фактори, като смятаме, че е възможно лихвите да бъдат понижени“, каза Набиулина пред Bloomberg седмица преди заседанието на централната банка. Управителят на Руската централна банка обясни още, че последните данни потвърждават, че инфлацията се развива значително по-добре от очакваното.

„Централната банка остава предпазлива по отношение на прогнозите за инфлационните очаквания, като все пак не бърза да заличи двете изненадващи увеличения на лихвите от края на миналата година или да прави резки движения“, каза Набиулина.

По време на Международния икономически форум в Санкт Петeрбург управителят на Руската централна банка коментира, че облекчаването на паричната политика може да се възобнови в близко бъдеще.

Коментарите на Набиулина са сигнал, че централната банка в Русия е готова да възобнови паричното облекчение, тъй като инфлацията се забавя спрямо началото на тази година. Пазарът бе разделен доскоро в мнението си за посоката на решението през следващата седмица, но вече преобладават прогнозите за разхлабване.

Осемнадесет икономисти в проучване на Bloomberg прогнозират намаление от 25 базисни пункта до 7,5% на срещата през следващата седмица, докато трима не очакват промяна.

„Намаляването на разходите по заеми няма да е достатъчно да стимулира икономическия растеж, а Русия трябва да осъществи и реформи, за да постигне тази цел, каза още Набиулина в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
georgi_shum
преди 4 години
10 % ако е е "с връзки " или работи в силовите министерства..;) Един от мойте мениджъри преди месец взе на 11.5 % общо ГПР и беше много доволен;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 4 години
Набиулина се грижи за рублата и правилно. Да му мисли мужика, който трябва да плаща лихва 10% по ипотечния си кредит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още