IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С десет години закъснява регулацията за къмпингуването в защитените зони

Трябва да се забранят строежите на първа линия към морето, категоричен е доц. д-р Косьо Стойчев

16:17 | 14.06.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Законът за устройство на територията е приет от 2001 г., а Законът за устройство на Черноморското крайбрежие влезе в сила през 2008 г. Регулирането на зоните за къмпинг в защитените територии е много закъсняло, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Косьо Стойчев от СУ „Св. Климент Охридски“ по повод новите промени в закона за къмпингуващите.

„Налице е едно тежко изоставане в устройственото планиране. В момента доработваме по-голямата част от общите устройствени планове на общините, които трябваше да са готови преди едно десетилетие. Днес възниква този конфликт, който до известна степен е буря в чаша вода. Трябва да се регулира по какъв начин ще се къмпингува в защитените зони“, посочи той.

Според Стойчев законодателството има право да налага все по-строги рестрикции, защото страната ни разполага с ограничен ресурс от плажна ивица в размер на 90-92 км.

Косьо Стойчев е на мнение, че един от проблемите на протестиращите в защита на правото за свободно къмпингуване е, че не се налага достатъчно строг контрол върху строителството на плажната ивица, а вместо това се засягат техните права върху природата. По този повод доцентът казва, че е грешка да се спре напълно строежа на хотели в летните ни курорти, а такава забрана трябва да има само за първа линия към морето.

Какво още коментира в студиото на Bloomberg TV Bulgaria доц. Косьо Стойчев вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
needle
преди 4 години
Доста закъсня, а през това време еколозите вместо да направят нещо, ходеха да правят *** по къмпингите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Schroeder
преди 4 години
Ами не е лошо да побързат, че зелените хипита опикаха всички дюни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още