IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на 18-то място в света по ръст на цените на жилищата

Страната ни се изкачва с две места в индекса на консултантската компания Knight Frank през първото тримесечие

10:29 | 17.06.19 г. 35
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България се изкачва с две места в индекса на консултантската компания Knight Frank за цените на жилищата през първото тримесечие на 2019 г.

Страната ни е поставена на 18-то място от 56 държави, след като през четвъртото тримесечие на миналата година заемаше 20-то място, въпреки отчетеното забавяне на ръста на цените до 5,5% на годишна основа спрямо 6,3% в края на 2018 г. На шестмесечна основа цените на жилищата у нас отбелязват повишение от 1,7%, а спрямо четвъртото тримесечие на миналата година са нараснали с 0,9%.

За второ поредно тримесечие Словения оглавява класацията на страните с най-бързо растящи цени на жилищата с повишение от 18,2% на годишна основа. Средните цени на жилищните имоти в страната са отбелязали силен ръст и за тримесечието, и за шест месеца, съответно 6,5% и 8,6%. Намаляващата безработица, ниските лихвени проценти и ограниченото предлагане в последно време са основните фактори за ускореното повишаване на цените.

Шест от страните в топ десет се намират в Европа. Унгария, която заема седмо място в индекса с ръст на цените от 9,2%, се появява за четвърти пореден път в топ десет. Латвия се нарежда след Словения с ръст на цените на жилищата от 11,9% на годишна база, следвана от Китай с повишение от 11,6%. В десетката попадат още Малта с ръст от 10,8%, Чехия (9,9%), Люксембург (9,3%), Унгария (9,2%), Мексико (9%), Тайван (8,4%) и Колумбия (8,3%). Преди България са още Индия, Холандия, Русия, Словакия, Литва, Португалия и Естония.

Жилищният пазар в Гърция набира инерция през 2018 г. с четири поредни тримесечия на годишен растеж, но все още има да извърви дълъг път. Цените остават с 40,8% под пика през третото тримесечие на 2008 г. През първото тримесечие на тази година цените на жилищата в южната ни съседка нарастват с 2,4%, което й отрежда 39-то място в индекса на Knight Frank.

Други слаби в миналото пазари като Украйна и Перу също отбелязват ръстове през първите три месеца на 2019 г. съответно с 1,3% и 2,9% на годишна основа. В същото време страни със силен ръст на цените на жилищата през 2017 г. и 2018 г., като Исландия, Турция и Нова Зеландия, сега се задържат в средата на подреждането с умерени повишения на цените от съответно 4,4%, 3,5% и 3,2%.

В САЩ ръстът на цените на жилищата се забавя до 3,7% на годишна основа през първото тримесечие спрямо 6,5% през първите три месеца на 2018 г. Във Великобритания политическата несигурност заради Brexit е довела до покачване на цените само с 1,4% на годишна основа.

Като цяло индексът е отбелязал годишен ръст от 3,9% през първото тримесечие на 2019 г., което е най-слабото му повишение през последните три години. Нарастващите рискове за световната икономика на фона на търговското напрежение, по-слабият ръст на БВП на Китай и продължителните преговори около Brexit оказват влияние върху нагласите на купувачите. Knight Frank обаче отбелязва, че понижаването на основния лихвен процент от Австралийската централна банка и очакванията, че Федералният резерв ще последва примера й по-късно тази година може да дадат известен стимул на жилищните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 20 rate down comment 9
nkavrakov1982
преди 4 години
Кредита раздува цената на имота. Това е ясно на всички. Не знам какво се опитвате да кажете, но няма значение. Едно е ипотека покрита със стабилни доходи, повтарям стабилни +самоучастие, друго са кредити раздавани на килограм, със 0% самоучастие, и самоучастието да е покрито с ВТОРИ потребителски кредит!! И не на последно място, вече и БРОКЕРИТЕ съветват ДА НЕ СЕ КУПУВА на тези цени!! За инвестиция особено, е финансово харакири. Повтарям тези дето са на пазара и имат интерес, брокерите на имоти те съветват да изчакаш срива на пазара. Няма какво да говорим повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 10
PlamenIvIvanov
преди 4 години
Както написах по-долу нямам намерение да изпадам в излишна дискусия. Смятах, че "опростявате" доста факторите, от които се влияе пазарът, но не очаквах, че базирате "теорията" си на ръста на "залюбили се двойки от провинцията" :D :D :D :DВсе пак е здравословно да си изясните не малко финансово дефиниции и концепции преди да давате акъл насам натам. Знам, че няма да го направите, но бях длъжен да го кажа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 24 rate down comment 9
nkavrakov1982
преди 4 години
Изключително точно го описа. Нищо против нямам хората от провинцията. Хората, които са финансово неграмотни, обаче ще бъдат наказани заради глупостта си. Примера който си описал с очите си го видях поне 5 пъти, само аз в последните 2 години. А, най големия фарс беше, той и тя от селата покрай Сливен. Тя мед. сестра за 1300 заплата, той беше управител в магазин за черна и бяла техника, пак със 1300. Теглят ипотечен с 0%,самоучастие,защото пари НЯМАТ, цената 65 000 евра за двустаен за ремонт, с вноска 500,600 лева за 30 години. Питам го знаеш ли си условията по кредита? ... Отговора беше шокиращ... Ааами не, то нали знам колко е вноската, за пръв път правя такива неща... Накрая разбра каква му е лихвата чак като купи, и вече всичко приключи. Питам го, сега си на 25,и то с проблеми със здравето, високо кръвно, наднормено тегло, течове на кръв от носа перманентно, ако останрш без работа... "Ааа ми то в Софията работа винаги ще намеря, беше отговора..." След месец се чеше зад врата и си вика... Еей то тоя кредит като се замисля сега, 30 години... Не са малко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 10
ivailojelyazkov
преди 4 години
пий си РЕДОВНО диазепама ве
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 31 rate down comment 6
lozkhris
преди 4 години
Напротив, има, само че не в такива размери. Докато има балъци ще има и такива, които ще правят пари от простотията им. В София има в момента над 15 000 празни жилища и нужда от ново строителство няма. Нужда няма, но строителство има. Продажби също. Брокери и строители тенденциозно си раздуват нещата, те имат полза от това. Проблемът е в купувачите. Когато студент от Хасково се залюби със студентка от Павликени в Штудград, решението "Ами айдьи да устаним на Софията" се налага от самосебе си. Следва преструктуриране на потока с бурканитИ с лютен'цата в парични постъпления за първа вноска на жилище за младите новософианци. Нали не мислиш, че ТОЙ някога ще се върне в Хасково, а ТЯ - в Павликени... Нье, след 2 месеца започват да говорят с подчертано софийски акцент, а след още 2 са купили поредната душегубка в "квартал с престижна локация, в близост до училища, детски градини, метростанция и спирки на градския транспорт", а след още 2 тя е бременна с първата си софийска рожба.... Тези купувачи, строители и брокери не коригират цени - те надуват балон. Корекция беша спадът след 2008. Сега е надуване на нов балон и това ще стане ясно тогава, когато строители и брокери са осребрили глупостта на Хасково и Павликени, а новософианците с удивление са открили, че безплатен обяд няма, особено в някоя банка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 17
PlamenIvIvanov
преди 4 години
Съгласен съм, че темата трябва да се отразява обективно, което е валидно и за всички останали теми.Всъщност нещата са много по-комплексни, по-сложни и взаимовръзките между отделни фактори са доста повече от тези, които се коментират и в статиите на ***, и в коментарите (ти). Имотен балон сравнен с този от 2008 - няма. Корекция на цените - ще има (вече има). Но не ми се влиза в излишна полемика, предполагам какъв ще е резултатът, ако го направя тук. Просто наистина ми беше любопитно защо се пенявиш чак толкова много под всяка една статия...не че разбрах отговора де. Сори че питах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
И с по 1 дете икономиката ни ще расте с по 3% на година. Гаранция!За сметка на вятърни перки, PR и реклама, данък върху растежа на кривите краставици и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Така де, на Тиково-Рапона и по едно чаааве му стига да си спретне статистиката, сиреч стъкмистиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 9
ABBA
преди 4 години
Тикво-Рапона не го интересува, че младите няма къде да си гледат децата.Старите станаха егоисти, или поне част от тях,богатите купуват по 10 жилища и ги правят частни музеи,що данъците им го позволяват.Икономика няма - къде да се влага!След 20 години, ако го има тоя сайт, няма да има кой да го цъка.Планета Пайнер ще е последна,заедно с игрите за зомбита и пр. лиги и лиготии............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 5
michaelis12
преди 4 години
у нас специално не са поскъпнали заради нисколихвени кредитни балони щот лихвата е 8%, а поради никаквата ни икономика жилищата са единственото където може феодала да изкара още някой лев отгоре като смъкне още 6 кожи от гърба на селляка. Лихвите в сравнение с Германия са ни 3/4 ПЪТИ по високи, я си престай да имахме жилищен кредит с 1%-2% лихви ? Тогаа сигур една кошара в Люлин треаше да е над 1 млн. лв. .... :)) Но това като е закостено дълбоко в съзнанието на куххото ни племе, че требе на сека цена да си купиш коптора, за да си успял щот инак не си мъж - цитат от титана бат Пеша за тва ше теглят остатъците "мъжкари кат Пешака" ярема и ше плащат баснословните лихви на банките на Запада както и мизерните заплатки на наще брокерчета и също платените статии кат тази ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още