IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на 18-то място в света по ръст на цените на жилищата

Страната ни се изкачва с две места в индекса на консултантската компания Knight Frank през първото тримесечие

10:29 | 17.06.19 г. 35
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България се изкачва с две места в индекса на консултантската компания Knight Frank за цените на жилищата през първото тримесечие на 2019 г.

Страната ни е поставена на 18-то място от 56 държави, след като през четвъртото тримесечие на миналата година заемаше 20-то място, въпреки отчетеното забавяне на ръста на цените до 5,5% на годишна основа спрямо 6,3% в края на 2018 г. На шестмесечна основа цените на жилищата у нас отбелязват повишение от 1,7%, а спрямо четвъртото тримесечие на миналата година са нараснали с 0,9%.

За второ поредно тримесечие Словения оглавява класацията на страните с най-бързо растящи цени на жилищата с повишение от 18,2% на годишна основа. Средните цени на жилищните имоти в страната са отбелязали силен ръст и за тримесечието, и за шест месеца, съответно 6,5% и 8,6%. Намаляващата безработица, ниските лихвени проценти и ограниченото предлагане в последно време са основните фактори за ускореното повишаване на цените.

Шест от страните в топ десет се намират в Европа. Унгария, която заема седмо място в индекса с ръст на цените от 9,2%, се появява за четвърти пореден път в топ десет. Латвия се нарежда след Словения с ръст на цените на жилищата от 11,9% на годишна база, следвана от Китай с повишение от 11,6%. В десетката попадат още Малта с ръст от 10,8%, Чехия (9,9%), Люксембург (9,3%), Унгария (9,2%), Мексико (9%), Тайван (8,4%) и Колумбия (8,3%). Преди България са още Индия, Холандия, Русия, Словакия, Литва, Португалия и Естония.

Жилищният пазар в Гърция набира инерция през 2018 г. с четири поредни тримесечия на годишен растеж, но все още има да извърви дълъг път. Цените остават с 40,8% под пика през третото тримесечие на 2008 г. През първото тримесечие на тази година цените на жилищата в южната ни съседка нарастват с 2,4%, което й отрежда 39-то място в индекса на Knight Frank.

Други слаби в миналото пазари като Украйна и Перу също отбелязват ръстове през първите три месеца на 2019 г. съответно с 1,3% и 2,9% на годишна основа. В същото време страни със силен ръст на цените на жилищата през 2017 г. и 2018 г., като Исландия, Турция и Нова Зеландия, сега се задържат в средата на подреждането с умерени повишения на цените от съответно 4,4%, 3,5% и 3,2%.

В САЩ ръстът на цените на жилищата се забавя до 3,7% на годишна основа през първото тримесечие спрямо 6,5% през първите три месеца на 2018 г. Във Великобритания политическата несигурност заради Brexit е довела до покачване на цените само с 1,4% на годишна основа.

Като цяло индексът е отбелязал годишен ръст от 3,9% през първото тримесечие на 2019 г., което е най-слабото му повишение през последните три години. Нарастващите рискове за световната икономика на фона на търговското напрежение, по-слабият ръст на БВП на Китай и продължителните преговори около Brexit оказват влияние върху нагласите на купувачите. Knight Frank обаче отбелязва, че понижаването на основния лихвен процент от Австралийската централна банка и очакванията, че Федералният резерв ще последва примера й по-късно тази година може да дадат известен стимул на жилищните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 6 rate down comment 0
Blueberry
преди 4 години
Хипер-юбер-ултра дългосрочната прогноза за цените и търсенето на имотите в страната е крайно негативна:https://***.dnevnik.bg/sviat/2019/06/18/3926801_oon_svikvaite_-_v_bulgariia_nikoga_niama_da_jiveiat/?ref=home_mainStory
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 4
PlamenIvIvanov
преди 4 години
не видях никъде в този апокалиптичен сценарий да отговаряш това, което всички ни интересува - кога ще се спука прословутия балон и какъв ще е ефекта в % върху цените на имотите в София ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 5
PlamenIvIvanov
преди 4 години
Ще се ангажираш ли с конкретна прогноза в цифри или предпочиташ да продължаваш с локумите ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 4 години
https://***.investor.bg/po-sveta/453/a/globalniiat-imoten-bum-sled-krizata-vyrvi-kym-kraia-si--284157/?page=2статия от днес дата 18,06,2019 годинаГлобалният имотен бум след кризата върви към края сиСлед години на евтини пари и растящи цени нарастват признаците за проблеми на имотните пазари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 1
Blueberry
преди 4 години
"Прираст на София - отрицателен" може би вече е налице - за половин година регистрираните по настоящ адрес са намалели с почти 3000 души.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Когато се изчерпи ръста на кредитирането .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 6
Mohave __
преди 4 години
Лошият сценарий : безработица 30-40% , спад в доходите 30 % , ипотеки 17 % , депозитни лихви 10 % , прираст на София - отрицателен , цени на имоти в Гърция , Испания .... колкото у нас , криза по-дълга от нормалното /20 г - където , нито забавяне на съдебни изпълнения , нито рефинансиране могат да помогнат / , умножени данъци върху НИ заради бюджетни дефицити , срив на пазара на наеми заради висок % лична собственост и пренасищане , ..................................................... имотите стават непродаваеми , просто не струват нищо и се превръщат в тяжест , Това е напълно реалистично ! В момента дори щеше да е по- зле , ако не се бяха намесили цетралните банки с лудо печатане и не спасиха балона 2008 .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 1
Ivel
преди 4 години
Хайде да направим прогнози с двугодишен таргет, като минат ще видим кой е бил най-точен. Залагам на спад с 18-22%, като този спад ще бъде основно, формиран след лятото на 2020. Таргета е началото на лятото 2021 г . Дайте вашите версии, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 4
PlamenIvIvanov
преди 4 години
Hold your horses, woman :DВиж сега, с репутацията си нямам намерение да те запознавам. Прекланяне не търся. Казано най-кратко - има достатъчно много обективни фактори цените на имотите в София да нарастват последните години. Да, в момента топката е отскочила малко по-високо и корекция предстои, но балон - тц. Сравнения с 2008-*** - тц. Няма нужда да си чешем езиците, пък и време нямам, затова на вас двамата ви предлагам следното нещо - дайте си прогнозата. Кога ще се спука този балон, за който тръбите под всяка статия? Дайте два сценария - песимистичен и оптимистичен. Ангажирайте се след колко месеца какъв ще бъде ефектът в % намаление на средната цена на кв.м е София. Аз от своя страна ще направя същото. Накрая ще се пие бира и те така. Всичко друго е ала-бала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 8
lozkhris
преди 4 години
Те, предпоставките, не са ясни само на теб, това си го изясни па ти... Залюбилите се двойки са част от бруталния наплив от провинцията към София и Варна. И това е една от финансовите предпоставки за растежа на цените. Другата, при това даже по-важна, е нереалното надуване от брокери и строители на себестойността на жилищюата. Мантрата " за живеене или инвестиция" се тиражира под път и над път... Естествено, има го и бруталното обезлюдяване на села и малки градове, просто защото няма какво да работиш в Хасково и Павликени, освен ако не си местен феодал, мутра или номенклатура на ГЕРБ....И, извинявам се, ама тук се ВОДЯТ дискусии - това е икономически форум. Няма как да се прекломин пред безценното ти професионално мнение без то да е подкрепено с факти. Съжалявам, ама не сме запознати с репутацията ти на световен финансов гуру, която отдавна е надхвърлила Уол Стрийт, така че като искаш да бъдеш приет насериозно - скачаш с аргументи. И с по-малко самочувствие на вентилатор, to name just a few
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още