Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

България е на 20-о място в света по ръст на цените на жилищата в края на 2018 г.

Страната ни отстъпва с шест места в класацията на Knight Frank

България е на 20-о място в света по ръст на цените на жилищата в края на 2018 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е на 20-о място в света по ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на миналата година, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Компанията отчита годишен ръст на цените на жилищата у нас от 6,3% в периода октомври-декември 2018 г. и 0,8% спрямо третото тримесечие на миналата година. Поскъпването на жилищните имоти се забавя в сравнение с третото тримесечие, когато повишението на цените достигна 7,5% на годишна основа и 2,8% на тримесечна основа, което отреди на страната ни 14-о място в индекса на Knight Frank.

Още по темата
За първи път Словения оглавява класацията на консултантската компания с годишен ръст на цените на жилищата от 15,1% през четвъртото тримесечие и 1,9% спрямо периода юни-септември. Ниските лихви по ипотечните кредити помагат на жилищния пазар в страната, като по данни на Словенската статистическа служба обемът от продажби почти се е удвоил от 5700 през 2009 г. до над 10 хил. в годината до третото тримесечие на 2018 г.

Дългогодишният лидер Хонконг се свлича от първо на 22-о място в класацията, като средните цени са отбелязали спад от 6,2% в последните три месеца на 2018 г. Понижението на цените е последица от затягането на жилищната политика през юни, волатилния фондов пазар, засилването на валутата и търговския спор между САЩ и Китай, който е оказал сериозно отражение върху нагласите на купувачите.

Само четири страни са отбелязали двуцифрен ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие, като след Словения се нареждат Малта (+11,8%), континенталната част на Китай (+10,7%) и Унгария (+10,4%). В десетката попадат още Мексико (+9,9%), Турция (+9,7%), Чехия (+8,7%), Латвия (+8,6%), Холандия (+8,4%) и Сингапур (+8,3%).

Средните цени на жилищните имоти в 56-те страни и територии, наблюдавани от Knight Frank, са се повишили с 4,3% в годината до декември 2018 г., което е най-слабият годишен растеж от третото тримесечие на 2016 г.

Само осем от 56-те пазара са регистрирали спад на цените през 2018 г., като половината от тях са в Европа. Това са Швейцария (-0.1%), Италия (-0.8%), Швеция (-1.5%) и Финландия (-2.9%). Но данните за Стария континент през 2018 г. обрисуват смесена картина – страните от Централна и Източна Европа са на предни позиции, Португалия, където цените са нараснали с 6,1%, изпреварва Германия (5,4%), а Великобритания (2,5%) изпреварва съвсем леко Гърция (2,4%).

Латинска Америка е най-силно представилият се регион в света през 2018 г., подкрепен от високия ръст на цените на жилищата в Мексико, Колумбия и Чили. Африка, където цените на жилищата са се повишили само с 1,6%, се представя най-слабо.

Knight Frank очаква по-голяма несигурност за икономиката, засилени пазарни регулации и растящи разходи по обслужването на дълга на големите икономики през 2019 г. Поради това компанията прогнозира, че ръстът на цените на жилищата в света ще се забави още през първото тримесечие на новата година.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

6
 
23
 
3
преди 1 седмица
Тикво-Рапона срина всякаква възможност за нормални инвестиции.
Земеделските субсидии ще изчезнат.
Хората се лъжат, че като купят 2-3-4-5 жилища, ще си запазят парите.
Коварна илюзия!
Раждаемост има само тая тъмна част от населението, която няма пари.
И после може дамо са си правят само частни музеи на тая жилищна площ.
Или както у немецку, да ти вземе държавата парламента,
да набута у него църни мигранти!

CHEERS !!!
2
 
18
 
2
преди 1 седмица
снимката казва повече от 20 класации и стъкмистики.....криворазбрана и кривопостроена циливилизация.....
3
 
37
 
1
преди 1 седмица
Все повече българи, започнаха да осъзнават и да проглеждат, че в последните, 5,6 години, някъде от 2014 та година, в България за пореден път се наду жилищен балон. В София, Пловдив, Варна и Бургас, благодарение на евтиния уж кредит, раздаван с лека ръка от банките на всеки срещнат едва ли не, множество статии, платени репортажи, от имотните агенции/брокери/, заради самите внушавания, че цените били нормални, пак чрез манипулация от медии, стойността на жилищата стигна извратени, ненормално спекулативни нива. Строителните фирми, също започнаха да спекулират с информация, колко им били скъпи парцелите, колко им се били вдигнали разходите, как и държавната администрация ги бавела за разрешителните за строежи/истината е че подкупите, ги дават строителите, а после ги плащат купувачите/, и така надутите до небесата цени на имотите се стовариха с пълна сила на гърба на купувача. Самия купувач на жилище в момента храни цялата верига паразити, от шефовете на банковите клонове, които взимат огромни бонуси за раздадените ипотечни кредити, през брокерите, които отделно надуват цените по качените обяви, до строителите на жилища, за които цялата философия е "ден година храни".
Стигаме и до качеството на строителството. Само хванете няколко работника по строежите и ги дръпнете на страна да ви кажат как се строи. Цялата обирджийска схема от към пестене на материали започва веднага след грубия стриеж, като на финала всичко старателно се замазва с красиви боички за да радва окото. Всички видяхме какво стана на строежа на BLD Sonata в жк. Младост, когато 30 метров кран падна на платното. Цените на този проект, запопнаха от 900,1000 евро на квадрат и стигнаха над 1300 евро на квадратен метър след като почнаха да копаят. Терена строителната компания не го е купила, дори, а го р получила срещу обезщетение от военните, на партерните магазини на с градата. Сами виждате как продават на прчалба и на 900 евро на квадрат и на над 1300, при много съмнително качество, на строителството. Жители живеещи наблизо писаха как се строяло, и как разбивали вече изляти колони. Това е просто пример, за това как за пореден път мафията в лицето на банките, имотните посредници, и строителните фирми заедно и синхронизирано запопнаха поредния грабеж, над българския купувач, чрез имотния пазар. Колкото повече хора разберат истината за спекулациите на имотния пазар, толкова повече цените ще тръгват само в посока надолу.

Още от България
Къщата на Яворов е обявена за публична продажба за трети път