Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

България е на 20-о място в света по ръст на цените на жилищата в края на 2018 г.

Страната ни отстъпва с шест места в класацията на Knight Frank

България е на 20-о място в света по ръст на цените на жилищата в края на 2018 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е на 20-о място в света по ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на миналата година, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Компанията отчита годишен ръст на цените на жилищата у нас от 6,3% в периода октомври-декември 2018 г. и 0,8% спрямо третото тримесечие на миналата година. Поскъпването на жилищните имоти се забавя в сравнение с третото тримесечие, когато повишението на цените достигна 7,5% на годишна основа и 2,8% на тримесечна основа, което отреди на страната ни 14-о място в индекса на Knight Frank.

Още по темата
За първи път Словения оглавява класацията на консултантската компания с годишен ръст на цените на жилищата от 15,1% през четвъртото тримесечие и 1,9% спрямо периода юни-септември. Ниските лихви по ипотечните кредити помагат на жилищния пазар в страната, като по данни на Словенската статистическа служба обемът от продажби почти се е удвоил от 5700 през 2009 г. до над 10 хил. в годината до третото тримесечие на 2018 г.

Дългогодишният лидер Хонконг се свлича от първо на 22-о място в класацията, като средните цени са отбелязали спад от 6,2% в последните три месеца на 2018 г. Понижението на цените е последица от затягането на жилищната политика през юни, волатилния фондов пазар, засилването на валутата и търговския спор между САЩ и Китай, който е оказал сериозно отражение върху нагласите на купувачите.

Само четири страни са отбелязали двуцифрен ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие, като след Словения се нареждат Малта (+11,8%), континенталната част на Китай (+10,7%) и Унгария (+10,4%). В десетката попадат още Мексико (+9,9%), Турция (+9,7%), Чехия (+8,7%), Латвия (+8,6%), Холандия (+8,4%) и Сингапур (+8,3%).

Средните цени на жилищните имоти в 56-те страни и територии, наблюдавани от Knight Frank, са се повишили с 4,3% в годината до декември 2018 г., което е най-слабият годишен растеж от третото тримесечие на 2016 г.

Само осем от 56-те пазара са регистрирали спад на цените през 2018 г., като половината от тях са в Европа. Това са Швейцария (-0.1%), Италия (-0.8%), Швеция (-1.5%) и Финландия (-2.9%). Но данните за Стария континент през 2018 г. обрисуват смесена картина – страните от Централна и Източна Европа са на предни позиции, Португалия, където цените са нараснали с 6,1%, изпреварва Германия (5,4%), а Великобритания (2,5%) изпреварва съвсем леко Гърция (2,4%).

Латинска Америка е най-силно представилият се регион в света през 2018 г., подкрепен от високия ръст на цените на жилищата в Мексико, Колумбия и Чили. Африка, където цените на жилищата са се повишили само с 1,6%, се представя най-слабо.

Knight Frank очаква по-голяма несигурност за икономиката, засилени пазарни регулации и растящи разходи по обслужването на дълга на големите икономики през 2019 г. Поради това компанията прогнозира, че ръстът на цените на жилищата в света ще се забави още през първото тримесечие на новата година.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

6
 
24
 
3
преди 1 година
Тикво-Рапона срина всякаква възможност за нормални инвестиции.
Земеделските субсидии ще изчезнат.
Хората се лъжат, че като купят 2-3-4-5 жилища, ще си запазят парите.
Коварна илюзия!
Раждаемост има само тая тъмна част от населението, която няма пари.
И после може дамо са си правят само частни музеи на тая жилищна площ.
Или както у немецку, да ти вземе държавата парламента,
да набута у него църни мигранти!

CHEERS !!!
2
 
19
 
2
преди 1 година
снимката казва повече от 20 класации и стъкмистики.....криворазбрана и кривопостроена циливилизация.....
3
 
38
 
1
преди 1 година
Все повече българи, започнаха да осъзнават и да проглеждат, че в последните, 5,6 години, някъде от 2014 та година, в България за пореден път се наду жилищен балон. В София, Пловдив, Варна и Бургас, благодарение на евтиния уж кредит, раздаван с лека ръка от банките на всеки срещнат едва ли не, множество статии, платени репортажи, от имотните агенции/брокери/, заради самите внушавания, че цените били нормални, пак чрез манипулация от медии, стойността на жилищата стигна извратени, ненормално спекулативни нива. Строителните фирми, също започнаха да спекулират с информация, колко им били скъпи парцелите, колко им се били вдигнали разходите, как и държавната администрация ги бавела за разрешителните за строежи/истината е че подкупите, ги дават строителите, а после ги плащат купувачите/, и така надутите до небесата цени на имотите се стовариха с пълна сила на гърба на купувача. Самия купувач на жилище в момента храни цялата верига ***, от шефовете на банковите клонове, които взимат огромни бонуси за раздадените ипотечни кредити, през брокерите, които отделно надуват цените по качените обяви, до строителите на жилища, за които цялата философия е "ден година храни".
Стигаме и до качеството на строителството. Само хванете няколко работника по строежите и ги дръпнете на страна да ви кажат как се строи. Цялата обирджийска схема от към пестене на материали започва веднага след грубия стриеж, като на финала всичко старателно се замазва с красиви боички за да радва окото. Всички видяхме какво стана на строежа на BLD Sonata в жк. Младост, когато 30 метров кран падна на платното. Цените на този проект, запопнаха от 900,1000 евро на квадрат и стигнаха над 1300 евро на квадратен метър след като почнаха да копаят. Терена строителната компания не го е купила, дори, а го р получила срещу обезщетение от военните, на партерните магазини на с градата. Сами виждате как продават на прчалба и на 900 евро на квадрат и на над 1300, при много съмнително качество, на строителството. Жители живеещи наблизо писаха как се строяло, и как разбивали вече изляти колони. Това е просто пример, за това как за пореден път мафията в лицето на банките, имотните посредници, и строителните фирми заедно и синхронизирано запопнаха поредния грабеж, над българския купувач, чрез имотния пазар. Колкото повече хора разберат истината за спекулациите на имотния пазар, толкова повече цените ще тръгват само в посока надолу.

Още от България
Три екипа ще разработят концепции за развитие на Централна минерална баня