IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на 18-то място в света по ръст на цените на жилищата

Страната ни се изкачва с две места в индекса на консултантската компания Knight Frank през първото тримесечие

10:29 | 17.06.19 г. 35
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България се изкачва с две места в индекса на консултантската компания Knight Frank за цените на жилищата през първото тримесечие на 2019 г.

Страната ни е поставена на 18-то място от 56 държави, след като през четвъртото тримесечие на миналата година заемаше 20-то място, въпреки отчетеното забавяне на ръста на цените до 5,5% на годишна основа спрямо 6,3% в края на 2018 г. На шестмесечна основа цените на жилищата у нас отбелязват повишение от 1,7%, а спрямо четвъртото тримесечие на миналата година са нараснали с 0,9%.

За второ поредно тримесечие Словения оглавява класацията на страните с най-бързо растящи цени на жилищата с повишение от 18,2% на годишна основа. Средните цени на жилищните имоти в страната са отбелязали силен ръст и за тримесечието, и за шест месеца, съответно 6,5% и 8,6%. Намаляващата безработица, ниските лихвени проценти и ограниченото предлагане в последно време са основните фактори за ускореното повишаване на цените.

Шест от страните в топ десет се намират в Европа. Унгария, която заема седмо място в индекса с ръст на цените от 9,2%, се появява за четвърти пореден път в топ десет. Латвия се нарежда след Словения с ръст на цените на жилищата от 11,9% на годишна база, следвана от Китай с повишение от 11,6%. В десетката попадат още Малта с ръст от 10,8%, Чехия (9,9%), Люксембург (9,3%), Унгария (9,2%), Мексико (9%), Тайван (8,4%) и Колумбия (8,3%). Преди България са още Индия, Холандия, Русия, Словакия, Литва, Португалия и Естония.

Жилищният пазар в Гърция набира инерция през 2018 г. с четири поредни тримесечия на годишен растеж, но все още има да извърви дълъг път. Цените остават с 40,8% под пика през третото тримесечие на 2008 г. През първото тримесечие на тази година цените на жилищата в южната ни съседка нарастват с 2,4%, което й отрежда 39-то място в индекса на Knight Frank.

Други слаби в миналото пазари като Украйна и Перу също отбелязват ръстове през първите три месеца на 2019 г. съответно с 1,3% и 2,9% на годишна основа. В същото време страни със силен ръст на цените на жилищата през 2017 г. и 2018 г., като Исландия, Турция и Нова Зеландия, сега се задържат в средата на подреждането с умерени повишения на цените от съответно 4,4%, 3,5% и 3,2%.

В САЩ ръстът на цените на жилищата се забавя до 3,7% на годишна основа през първото тримесечие спрямо 6,5% през първите три месеца на 2018 г. Във Великобритания политическата несигурност заради Brexit е довела до покачване на цените само с 1,4% на годишна основа.

Като цяло индексът е отбелязал годишен ръст от 3,9% през първото тримесечие на 2019 г., което е най-слабото му повишение през последните три години. Нарастващите рискове за световната икономика на фона на търговското напрежение, по-слабият ръст на БВП на Китай и продължителните преговори около Brexit оказват влияние върху нагласите на купувачите. Knight Frank обаче отбелязва, че понижаването на основния лихвен процент от Австралийската централна банка и очакванията, че Федералният резерв ще последва примера й по-късно тази година може да дадат известен стимул на жилищните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 38 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 4 години
Тази тема засяга всички ни. Не само мен, теб или трети лица. Всички знаем какво се случи преди 10 години и какви бяха последствията за икономиката, за всеки един човек. Смятам за разумно реалността да бъде описвана коректно, а не чрез платени статтии и внушения на имотни агенции, строителни предприемачи и банки. Цените на жилищата отдавна са във фаза имотен балон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 7
michaelis12
преди 4 години
защото буллгаристанския олигархат спекулира с живота на хората, като надува кошари като тия на снимката за 200 хил евро със заплати от х хиляя леа, като по тоя начин жилищата са пряко свързани с оцеляването и оставането на остатъците от племето на територията ..... След като копторите с външен, вътрешен и всякакъв вид от 16 век като в Зимбабве са 18 в света по ръст, а заплатите са 268ми в света по ръст тогава къде отива племето я познай от веднъж ?? Ами евакуира се не ти требе жокер и тва е вече от 89та година насам ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
Kikaha2
преди 4 години
а снимката е една от най-красиво-романтичните за първата половина на 2019, класирана на 3-то място от 56 държави..... не питайте кои са на първите 2 места...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 24
PlamenIvIvanov
преди 4 години
Наистина от чисто любопитство - защо темата за цените на имотите в България е толкова болезнена за теб, че под всяка една статия за изливаш толкова много приказки? Искаш да купуваш/продаваш/отдаваш/наемаш? Каква е причината?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 11
nkavrakov1982
преди 4 години
Изкуствено ниските лихви на банките раздуха нов балон при цените на жилищата. И децата са наясно с това. Повториха 2008 *** година като по учебник. Това е истината. Заплатите на хората не са нараснали с големи темпове. Извратените лихви обаче удариха цените на имотите и ги направиха нереално, изкуствено, спекулативно завишени ценово. Следва всеки човек, инвеститор, купувач на имот, колко струва този имот, само защото е поскъпнал благодарение на кредитен балон, пари раздавани на всеки срещнат от банките. Това което стана 2008 ***, със срива на пазарите и цените на жилищата се повтаря. Всичко зависи от купувачите. Няма стока, пазар, на който всичко да расте до безкрай, цените на жилищата също. Колкото повече се надува балона, толкова по грозно ще се спука и банките ще прибират жилищата на хората отново. В България обаче, за разлика от Европа, развитите страни, няма закон за личния фалит. Не само че ще ви вземат жилището, ами и ще сте вечни длъжници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още