IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските купувачи на имоти в Турция са се утроили през първото полугодие

Руснаците вече са втората по големина група чужденци, които се сдобиват с имоти в южната ни съседка

09:39 | 05.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През първото полугодие на 2019 г. броят на руските граждани, които са пожелали да придобият имот в Турция, е нараснал с 2,8 пъти спрямо същия период на миналата година, съобщава руският вестник „Комерсант“, като се позовава на изследване на имотната компания Prian.ru.

Руснаците вече са втората по големина група чужденци, които купуват имоти в Турция, след като през миналата година заемаха четвърто място. Гражданите на Ирак, Иран, Афганистан и Саудитска Арабия също проявяват голям интерес към турския имотен пазар.

Настоящата волатилност и спадът на стойността на турската лира са една от причините за повишаването на търсенето на имоти в Турция, казва анализаторът Анастасия Фалей от Prian.ru.

Решението на турското правителство да снижи ограничението за предоставяне на гражданство срещу инвестиция от 1 млн. долара на 250 хил. долара през септември м. г. също е засилило интереса към имотите в страната, допълва Фалей.

Апартаменти на цена между 80 хил. и 100 хил. евро се радват на голям интерес, твърди мениджърът за Турция в руския имотен сайт Tranio.ru Мария Жарая. „Невъзможно е да се намери добър имот в Европа на сходни цени. Затова турският пазар е много привлекателен за инвеститорите“, допълва тя.

Пазарът на имоти в Турция е отбелязал най-доброто си представяне през май в историята от гледна точка на брой продажби на чужденци в цялата страна. Пазарът достигаше исторически рекорди по продажби на чуждестранни купувачи във всички месеци от началото на годината.

Продажбите на чуждестранни купувачи са скочили с 62,5% миналия месец до 3925 жилища спрямо 2415 през май миналата година. През периода януари-май покупките от чужденци са нараснали значително – от 9756 на 17 263, или повишение със 77%, сочат данни на Турския статистически институт.

Истанбул продължава да е водещ избор на чуждестранните купувачи със 7894 закупени имота, следван от Анталия с 3425, Анкара с 977 и Бурса с 878.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още