IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо се увеличават таксите и комисионите на банките от октомври

Кредитните институции се презастраховат с вдигане на услугите заради регулации и евентуална криза през есента, прогнозира финансовият анализатор Стефан Христов

13:42 | 03.09.19 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Банките готвят масово повишение на такси и комисиони през октомври и няколко от големите кредитни институции вече информират клиентите на сайтовете си за това. Финансовият анализатор Стефан Христов заяви пред БНР, че банките се презастраховат, тъй като през последните години настъпиха доста промени с влизането в сила на нови регулации.

„Едната част от увеличението на таксите е свързана с банковите преводи в лева. Като цяло банките се стараят да увеличат таксите, там където се изисква участието на служител на банката”, посочи Христов и даде пример с платежните нареждания, които са на хартиен носител, и обясни, че обслужването има цена. Той обаче отбеляза, че прави впечатление, че средната цена на превод е 4 лева, „което е доста интересно, че всички банки работят на еднаква цена.“

Стефан Христов напомни идеята на банките хората масово да започнат да използват онлайн и мобилно банкиране.

Друга причина за повишаването цената на банковите преводи, според експерта е, че от декември влиза в сила нов регламент, който трябва да усредни плащанията в евро и плащанията в лева.

„Т.е., ако досега банката ви е вземала 3 лева за левов превод, трябва да ви взема 3 лева и за превод в евро, който в момента е примерно 30, 40, 60, дори 100 лева понякога“, отбеляза Стефан Христов и посочи, че така банките ще загубят част от приходите си и това ги принуждава да се презастраховат. По думите му това се отразява и на тасите за обслужване на сметки.

Експертът е категоричен, че определени банки започват да работят като мобилни оператори от гледна точка на подвеждането на клиентите. Той информира, че банковите застраховки стигат до 30 лева на година, дори при картовите плащания, което означава, че такава премия би трябвало да покрива многомилионни плащания, въпреки че се покриват минимални.

Стефан Христов напомни, че българските банки „прекалено дълго издържаха“ да не плащат клиентите такса обслужване и съхранение на парите, защото кредитните институции плащат разходи – процент върху сумата, която държат налична в БНБ.

„В момента им е доста трудно да го правят, въпреки че са на печалба“, коментира експертът и посочи, че в момента лихвите са нулеви, а банките работят на загуба по тези спестовни продукти. Той прогнозира, че в скоро време банките ще намалят праговете, които сега са около половин, един милион лева и нагоре, и ще започнат да вземат пари и за тяхното съхранение и определи, че това ще е около 0,6%.

Стефан Христов е на мнение, че банките се презастраховат с вдигане на услугите заради евентуална криза през есента.

„Въпреки стремежа към орязване на разходите си, като ги оптимизират в сравнение с минали години, стараят се да намаляват физическите операции в офис, банките продължават да разширяват клоновата си структура, което е много странно“, смята финансовият анализатор. Той отчете, че кредитните институции използват модерни технологии за увеличаване на сигурността на плащанията, но определи изоставането заради остарял софтуер и потвърди, че финтех компаниите ги изпреварват в това отношение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 1
micolli
преди 4 години
Изтеглих
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 1
micolli
преди 4 години
Не си спомням дали нямаше някакъв максимум за безплатно теглене на пари от собствена сметка, но веднъж изтеглих
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 2
micolli
преди 4 години
Аз съм бивш банков служител на ДСК. Работех в банката няколко години. Малко след като напуснах заминах за Англия. Когато дойдох тук си открих сметка в HSBC. Ами, какво да ви кажа. Като бивш банков служител проучих таксите им и бях втрещен. Оказа се, че нямат такса за откриване на сметка, такса месечна поддръжка, такса за теглене от банкомат, такса за превод по сметка на клиент в същата банка или друга такава във Великобритания. Не си спомням дали нямаше някакъв максимум за безплатно теглене на пари от собствена сметка, но веднъж изтеглих
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 11
khao
преди 4 години
Тъппий,ето тук е разликата между мен и вас ! Аз никога не съм искал да избивам българи ! Тъъъпий, още не сме се освободили, засега е един век, тече втори !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 8
khao
преди 4 години
тъъъп, има и кеш! ... ама има и закон който ни задължава да ползваме банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 20
khao
преди 4 години
тук си прав ... да заслужаваме ис мизеията, щом вече 30 год не можем да изгоним руския окупарот и неговите лакеи тук ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 7
michaelis12
преди 4 години
има тиквво примерно Рволута или N26 не са банки и си имат клиенти и нема такива такси .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
Всеки народ заслужава управлението си.Мо моята и твоя логика - заслужава си банките, т.е. таксите, лихвите, комисионните и всички екстри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 44 rate down comment 2
khao
преди 4 години
защото могат и държават аим го позволява ... има ли вариант в днешно време човек да не е клиент на банка ... няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 67 rate down comment 1
bstoyano
преди 4 години
Както е добре известно, този процес се нарича "щавене" или още "дране на кожа".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още