IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на ЕС 2020: Повече пари за конкурентоспособност, околна среда и сигурност

Основен фокус на финансовия план е предоставянето на средства за изменението на климата, съдаването на работни места, сигурността и солидарността

15:02 | 19.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейският съюз (ЕС) успя да постигне споразумение за бюджета на общността за следващата година.

Трите основни институции на блока – Европейският парламент (ЕП), Съветът на ЕС и Европейската комисия (ЕК), договориха финансите на общността за догодина, съобщават от пресцентъра на ЕК.

Основен фокус на бюджета е предоставянето на средства за изменението на климата, съдаването на работни места, сигурността и солидарността. Бюджетът за следващата година ще подготви също така прехода към следващия бюджетен цикъл, който ще бъде седмият и последният в рамките на текущия период 2014—2020 г.

Средствата за догодина са разделени в две основни рамки - 168,69 милиарда евро бюджетни кредити за поети задължения (средствата, за които могат да бъдат сключени договори през дадена година) и 153,57 милиарда евро бюджетни кредити за плащания (средствата, които ще бъдат изплатени).

Разбивката по пера показва, че 21% от общия бюджет ще бъдат изразходвани за мерки за борба с изменението на климата.  Програмата LIFE за околната среда и изменението на климата ще получи 589,6 милиона евро, което е ръст от 5,6% спрямо 2019 г. Програмата „Хоризонт 2020“ ще получи 13,46 милиарда евро – с 8,8% повече.

Енергийното направление на Механизма за свързване на Европа, което инвестира в широкомащабното внедряване на възобновяеми източници, в модернизирането на съществуваща инфраструктура за енергиен пренос и в изграждането на нова инфраструктура, ще получи 1,28 милиарда евро. Тук ръстът е от 35% на годишна основа.

Почти половината от средствата – 83,93 милиарда евро бюджетни кредити за поети задължения (ръст от малко над 4%), ще спомогнат за повишаване на конкурентоспособността на икономиката. От тях 58,65 милиарда евро (ръст от 2,5% спрямо 2019 г.) ще бъдат изразходвани за намаляване на икономическите разлики в държавите членки и между тях, за увеличаване на растежа, за създаване на работни места и за стимулиране на сближаването посредством европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИ фондове).

За европейските земеделски стопани ще бъдат отпуснати 58,12 млрд. евро.

Ще продължи да се предоставя подпомагане за сигурността и управлението на миграцията. В рамките на новия бюджет 2,36 милиона евро ще бъдат заделени за фонд „Убежище, миграция и интеграция“, фонд „Вътрешна сигурност“ и агенциите, които работят в тези сфери (Европол, Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex, Европейската служба за подкрепа в областта на убежището и Агенцията на ЕС за оперативното управление на широкомащабни информационни системи в пространството на свобода, сигурност и правосъдие (eu-LISA).

Споразумението за финансовата рамка се основава на презумпцията, че след като Обединеното кралство напусне Европейския съюз най-късно на 31 януари 2020 г., то ще продължи да дава финансов принос и да участва в изпълнението на бюджета на ЕС до края на 2020 г., както ако беше държава членка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още