IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стърджън: Джонсън не може да задържи Шотландия в Обединеното кралство насила

Британският премиер обаче твърди, че няма да позволи референдум за независимост на Шотландия

17:25 | 15.12.19 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Шотландският първи министър Никола Стърджън предупреди премиера Борис Джонсън днес, че не може да задържи Шотландия в Обединеното кралство срещу желанието на страната, предава Ройтерс.

Джонсън и правителството му многократно са казвали, че няма да позволят още един референдум за независимост на Шотландия, но Стърджън твърди, че след като Шотландската национална партия спечели 48 от 59-те места на Шотландия в британския парламент, нейната партия е получила мандат за едно.

"Ако той си мисли, че казаното от него "не" по въпроса приключва историята, то той ще открие, чев най-висша степен греши ", каза Стърджън в интервю за BBC.

“Не можете да задържите Шотландия в съюза срещи нейната воля… Ако Обединеното кралство ще продължи, това може да стане само със съгласие. И ако Борис Джонсън е уверен по въпроса за съюза, тогава трябва да бъде достатъчно уверен, за да позволи на хората да решат”, посочи Стърджън.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 20
Venislav
преди 4 години
Джонсън не изглежда лицемер. Както няма втори референдум за Брекзит така и за Шотландия. Иначе те ако искат всеки ден могат да правят референдуми. Всеки път на загубилите като не им изнася, хайде пак. Освен и след избори да почнем, деня след изборите ако има недоволни, нови избори да правим.Иначе ако искат да си правят да - само че това нито им гарантира влизане в ЕС, нито пък гарантира на Стърджън положителен вот. Това е очевидна политическа игра на изнудване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 39 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Шотландците могат да направят нов референдум точно заради Брекзита. Въпросът е ***: "В ЕС или при Нейно величество". Има фундаментално променени обстоятелства, така че ако решат няма кой да ги спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 5
Вся власть Советам!
преди 4 години
Национални парламенти има в Шотландия, Северна Ирландия и Уелс. В Англия няма национален парламент, там е парламентът на Обединеното кралство. Което създава впечатление че ЮК не е сбор на равноправни нации, а че англичаните управляват останалите. Което е факт, англичаните са сигурно към 80% от населението на ЮК. От гледна точка на англичаните това е ок, защото и без това другите нации са бедни и са на хранилка на англичаните, но от гледна точка на другите, те (каквото е и мнението на всяка колония) са бедни, защото англичаните им изсмукват ресурсите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 33 rate down comment 4
honaniga
преди 4 години
Абсолютно прав.Англичаните , така и не могат да понесат конкуренцията.Да са оправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 49 rate down comment 6
kane
преди 4 години
Точно! Забравил си да споменеш КанадаАнгличаните са надменни хора. Винаги са се смятали за по-висша форма от останалите народи. Това е и причината да напускат ЕС, защото не свиреха първа цигулка и не можаха да свиканат с поляци, румънци, българи и пр. дето са по-трудолюбиви и идват и успяват в родината им. И без да се притопяват и променят идентичността си. Към шотландците се отнасят по същия начин, като към по нисши от тях. И са в съюз само за да ги използват лицемерно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 50 rate down comment 4
honaniga
преди 4 години
Какъв нагледен пример накъде вървят общностите в които все още има класово разслоение според произхода или така наречени елити, богоизбрани, погалени от папата и т. н.Загуба на колониите- Щатите, Индия, Австралия чак до Хонг Конг.След Ялтенската среща останаха само Русия и Щатите.Сега губят влиянието си и в ЕС.И се почва.Шотландия, Ирландия, Гибралтар.Накрая ще остане само Англия да си плаща данъци на любимата кралица и всички англичани да тръпнат в нетърпение дали се е изакало бъдещият престолонаследник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 48 rate down comment 7
korn
преди 4 години
Шотландците могат да си провеждат референдуми всеки ден ако си искат. Не ги мисли шотландците, 5 милиона население в държава богата на петрол. Не знам как реши че англичаните помагат на шотландците. По вероятно е обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 39 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
Къде пише, че не може втори референдум? Има ли такъв закон? Съмнявам се, защото и лейбъристите искаха да организират повторен. Джонсън сега ще изглежда като абсолютен лицемер, защото напуснаха ЕС, а не позволяват на шотландците да напуснат GB. А мнението на хората може да се промени и за един ден, в случай, че и обстоятелствата коренно се променят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 43 rate down comment 6
bgMan
преди 4 години
Няма вече обединено кралство.UK трябва вече да го пишете разединеното кралство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 45
meto76
преди 4 години
Мнозинството в Шотландия е за оставане във Великобритания. Нищо не се е променило от референдума. Това, че шотландските националисти имат 48 от 59 места от тези в Шотландия не значи,че желаещите да се отцепят са мнозинство. Това се дължи на британската избирателна система мажоритарна в един тур. Така за един мандат, ако кандидата на шотландските националисти е взел 20 % от гласовете, консерватора 19%, лейбъриста 18%, партията на Брекзит 17%, зелените 15%,За избран се счита този с най-много гласове т.е. шотландския националист с 20% от гласовете. Но останалите 80% са против отцепването от Великобритания. Това, че имат 48 от 59 шотландски места в парламента не значи, че шотландците искат да са част от *** ЕС с *** като нас, а не да са част от най-развитата и напреднала нация в ЕС английската.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още