IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стърджън: Джонсън не може да задържи Шотландия в Обединеното кралство насила

Британският премиер обаче твърди, че няма да позволи референдум за независимост на Шотландия

17:25 | 15.12.19 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Шотландският първи министър Никола Стърджън предупреди премиера Борис Джонсън днес, че не може да задържи Шотландия в Обединеното кралство срещу желанието на страната, предава Ройтерс.

Джонсън и правителството му многократно са казвали, че няма да позволят още един референдум за независимост на Шотландия, но Стърджън твърди, че след като Шотландската национална партия спечели 48 от 59-те места на Шотландия в британския парламент, нейната партия е получила мандат за едно.

"Ако той си мисли, че казаното от него "не" по въпроса приключва историята, то той ще открие, чев най-висша степен греши ", каза Стърджън в интервю за BBC.

“Не можете да задържите Шотландия в съюза срещи нейната воля… Ако Обединеното кралство ще продължи, това може да стане само със съгласие. И ако Борис Джонсън е уверен по въпроса за съюза, тогава трябва да бъде достатъчно уверен, за да позволи на хората да решат”, посочи Стърджън.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 49
Стоян Петров
преди 4 години
И до кога трябва да се провеждат референдуми? Докато на шотландците им омръзне и решат да гласуват с "да" ? Както и преди съм писал Шотландия няма да се отдели, защото шотландците са прагматици. Годишната субсидия от Лондон към Единбург е в размер на 50 милиарда паунда. Ако приспаднем приходите от нефта и други данъци, мисля че нетната е не по-малко от 35 милиарда паунда. Пресъхването на този извор поне според мен ще доведе до рязко свиване на заплатите, което през 21-ви век е нелогично който и да е здравомислещ човек да пожелае. Шотландците наистина са изправени пред труден избор - рогът на изобилието или някакви трохи от Брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 49
Venislav
преди 4 години
Защото вече имаха такъв референдум наскоро. През колко време да смятаме че може да се мени мнението на хората, не може да се организират референдуми за такива въпроси все едно е нормален изборен цикъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 54 rate down comment 8
korn
преди 4 години
Борката,защитника на демокрацията и волята на народа, щял да забрани на народа на Шотландия да си правят референдум и сами да решават бъдещето си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още