IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обявяват бедствено положение в Перник заради водната криза

Казусът стигна и до Брюксел

09:43 | 20.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В Община Перник днес ще бъде обявено бедствено положение заради кризата с водата. Това реши преди дни Кризисният щаб в града на извънредно заседание. Досега жителите на общината имаха достъп до течаща вода по 10 часа на ден, от днес той ще бъде ограничен, съобщава БНР.

Според новия график, в различните райони на града и околните села, вода ще има по различно време. В централната градска част, кварталите „Изток", „Мошино" и „Тева", както и в по-малките населени места, черпещи вода от язовир "Студена", чешмите ще текат от 14 до 22 часа. 

Междувременно водната криза в града стигна и до Брюксел. Българският евродепутат Радан Кънев (ЕНП, "Демократична България") внесе в Европейския парламент необходимите подписи за въпрос с устен отговор до ЕК за водната криза в Перник, съобщава БНТ.

Според Емил Радев - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, обаче, тази стъпка може и да навреди на България, тъй като ще се изтълкува в контекст, че няма ефект от европейските средства, които се предоставят за страната ни. „Това ще бъде използвано да бъде атакувана България“, каза Радев пред БНТ.

Заради кризата с водата довечера жителите на Перник отново излизат на протест.

Припомняме, че областта е на воден режим от почти месец. Вчера водоподаването беше отново редуцирано от първоначалния план. Преди дни стана ясно, че спират водата и към индустриалната зона на Перник заради ремонта на спирателен кран.

Според доклад на "Софийска вода"  290 литра в секунда, което е 40% от дебита на яз. Студена, отиват за "Стомана Перник", които са потребявали 5 пъти повече вода за промишлени нужди, отколкото са заплащали. От МРРБ поръчали доклада, който е изготвен между 25 и 29 ноември, когато Перник вече беше на воден режим. Не е ясно обаче от кога датират нарушенията и дали и в момента има такива.

Въпреки липсата на вода в града и прилежащите му села, в КЕВР бе обсъдена и по-висока с 3% цена на водата в Перник от следващата година. Окончателно решение ще се вземе от регулатора на закрито заседание в последните дни на 2019 г.

Вчера обаче регионалният министър Петя Аврамова увери, че повишение няма да има. Тя обясни, че да определи цената на водата е законово право на КЕВР, но решението трябва да се въведе след общо събрание на съдружниците във ВиК Перник, където държавата има 51% и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще гласува против. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още