IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирангейт в щатската политика

Вместо да постигне победа, Тръмп създава ново чудовище

13:31 | 06.01.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Там, където някога властваха обичаите на дипломацията, в момента се прилагат законите на джунглата. С активното участие на САЩ и Иран световната политика все повече е обект на триада от заплахи, изнудване и убийства.

Сега Техеран отмени международното ядрено споразумение, от което Вашингтон отдавна се оттегли и което европейците се опитват напразно да поддържат живо.

Това е първият силен политически отговор на произволното убийство в Багдад с дрон на иранския генерал Касем Солеймани. Войнствени отговори вероятно ще последват.

А най-новият принос на главния главнокомандващ в САЩ Доналд Тръмп за спиралата за ескалацията е да осъществи „непропорционално“ противодействие, ако Иран атакува американски граждани или американски цели, като заплашва с евентуални атаки срещу 52 цели в Иран.

Спомняте ли си операция „Иракска свобода“ в този контекст? Това беше името на кампанията на Джордж Буш в Месопотамия през 2003 г., с която факлата на свободата трябваше да освети царството на злото на Саддам Хюсеин.

В момента свободата изглежда за иракчаните така, че техният парламент гласува за изтеглянето на всички чуждестранни войници. Следователно водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава би била също толкова история, колкото и дейността на войниците от Бундесвера в страната. Премиерът Адел Абдел Махди призовава за „спешни мерки“ за прекратяване на присъствието на войски.

Изглежда, че под шиитското ръководство Иран и Ирак - с клонове в Ливан, Йемен и Сирия - ще намерят голяма обща позиция след елиминирането на боеца срещу ИДИЛ Солеймани. Погледнато по този начин, Тръмп не победи „чудовище“, а създаде такова.

Вижте повече по темата във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 20 rate down comment 7
многодобре
преди 4 години
...и Ирак лошшшш, много лошшш! иска да гони от територията си нашите хамерикански брачеди.Лооош Ирак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 18
Dr. Vatnikov
преди 4 години
"Там, където някога властваха обичаите на дипломацията, в момента се прилагат законите на джунглата. "Всъщност ако става въпрос за бяла държава, това е вярно, но дипломация с някакви ислямски фанатици не става. Уж споразумение имаше за обогатяване на уран, те си продължиха да го правят тайно.И именно това трябва да разберат европейските лидери - тия ислямисти от декларации и изказване на загриженост не разбират. Разбират само от тояга и това е факт. Американците го разбраха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 4
Achtung
преди 4 години
САЩ се нуждаят от високи цени на петрола, иначе шистовата революция умира под тежеста на дълговете, че не се знае дали няма да повлече и някой банки. Руснаците също ги устройва този развой на събитията, от другата страна на барикадата са жадните за евтини енерго ресурси Европа и Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
nikolait
преди 4 години
Тръмп има основно вътрешни приоритети. Да повиши цените на петрола, защото превърна САЩ в износител номер 1. Второ, да сплоти Америка зад гърба си след очевидния близкоизточен провал на крайните либерали през 21 век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още