IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нено Димов: Вината за кризата в Перник е на ВиК дружеството

Екоминистърт увери, че ще съдейства на прокуратурата, но няма да подава оставка

10:04 | 06.01.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Основният проблем в Перник е лошото управление на ВиК дружеството. Това заяви в ефира на БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов. По думите му, въвеждането на воден режим в града е въпрос на местните структури, а за проблема с дефицита на вода от язовир Студена е било ясно още през септември.

Всичко е въпрос на управление на местното ВиК – така министърът обясни защо чак сега са се намерили 30 млн. лева повече за оправяне на инфраструктурни проблеми във ВиК сектора в Перник.

Той е категоричен, че темата с водния режим в Перник се политизира, но увери, че правителството търси решение.

Над 70% е загубата на вода по водопровода на града, призна министърът. Сега се правят ремонти, които да спрат най-големите течове.

„След като местното ВиК докара до тук нещата, естествено, че държавата трябва да се намеси. Специфичното в случая с Перник е, че единственият ползвател на язовира е ВиК и ние получаваме информация и заявки от него. Септември месец още беше ясно, че водата ще стигне до края на годината“, каза Нено Димов.

По думите му през 2013 г., когато е управлявал кабинетът Орешарски, е спряна Оперативната програма "Околна среда" и сме можели да загубим значителни средства за ВиК. Перник е единственият областен център, който не е успял да подаде проект по Оперативна програма "Околна среда". Към 2017 г. всички проекти на другите областни центрове са били реализирани, обясни още министърът. 

На въпрос защо Димов не се е оттеглил от поста си, докато тече разследването за виновните за водната криза в Перник, той отвърна, че заедно с регионалния министър Петя Аврамова трябвало да помогнат на държавното обвинение да разбере точните проблеми в Перник.

Относно открития край Плевен боклук, който беше свързан от българските служби с италианската ндрангета, екоминистърът подчерта, че той се е намирал на лицензирана площадка, която има документи само за сепариране и съхраняване на отпадъци, но не и за горене.

„Край Плевен площадката е лицензирана - разрешено е сепариране и оползотворяване на отпадъци, не е разрешено горене. Има нотификация за внос, но трябва да се установи дали оползотворяването е в указания срок, който е една година. Второ - дали е в по-големи количества от разрешеното и трето, дали оползотворяването е станало по предписания начин“, коментира още Димов. Той е категоричен, че боклукът няма нищо общо със задържания боклук в Италия. Той обясни, че у нас няма издадено разрешение за внос на болнични отпадъци, каквито слухове имаше в публичното пространство.

Димов допълни, че 95% от боклуците се горят в циментовите заводи, а единственият ТЕЦ, който има право на такива дейности е ТЕЦ "Сливен". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
mvr0306
преди 4 години
В БГ има пилеене на вода; хайде на бас че ако поскъпне 2 пъти консумацията ще спадне от частните домове. А общински и държавни администрации също трябва да си лащат тока и водата от джоба и да видиш как и там рязко ще спадне коонсумацията и течоввете от кранчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
Вся власть Советам!
преди 4 години
Така ли? А какво е еднозначно на сушава година? Валежи с 30% по-малки от средногодишните? 20%? С 10%? Ако искаш да си стиснем ръцете на 5% по-малки от средногодишните за да ти пасне на теорията.Общо обем на язовирите в България е 7 млрд куб. м. Обикновено са запълнени средно по 70%, т.е. окло 4,5 млрд куб м. Годишна консумация на вода в България е близо 5,5 млрд. куб м. Т.е. за да стигнат 4,5 млрд куб. м за 5 години запас трябва да падата не повече от 15-17% по-малко валежи от средногодишните. А това изобщо не се усеща като сушава година. Две години с валежи по-малки с 30% от средногодишните и нещата отиват на кантар.Само че това е общата картина. На практика не може да се закара вода от единия край на страната до другия. Затова в даден район може да има водна криза и при много по-малко намаление на средногодишните валежи. Това за премахване на загубите са празни мечти. В нито една държава не са премахнати. А пилеенето е субективно мнение. Да сложим по един шапкар от МВРто до всяка чешмичка за да наблюдава дали се пилее ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
ВиК Перник са виновни ... и Путин ! Дебелана Лиляна - не !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
mvr0306
преди 4 години
сушава година не е еднозначно с нулеви валежи; и освен ттова ако няма загуби и пилеене на вода е напълно постижимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
Вся власть Советам!
преди 4 години
"язовирите затова са язовири за да действат като буфер и осигурят поне 5 годишен запас при сушави години."Абе ти добре ли си? Какви пет години те гонят? Ти май верно си от МеВеРето с тия налудничави представи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
mvr0306
преди 4 години
Загубата на вода в перник не е много по-голяма в сравнение със средната за страната. Т.е. местното ВиК няма по-голяма вина от другите в страната. ББ наи се хвалеше колко много водни проекта направил по оперативните програми! Резултата го виждаме, при условие че 2019 не беше много сушава, а язовирите затова са язовири за да действат като буфер и осигурят поне 5 годишен запас при сушави години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
evtimvz
преди 4 години
Разбира се, Ненчо! Прав си. И Гешев ще каже същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още