IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролната война с Русия може до докара до фалит Саудитска Арабия

Задълбочаващият се бюджетен дефицит на Рияд и отчуждаването на Кралството от САЩ могат да създадат необратими щети за саудитците

11:11 | 20.03.20 г. 63
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Принц Мохамед бин Салман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Принц Мохамед бин Салман. Снимка: Ройтерс

Някои хора може би мислят, че решението на Саудитска Арабия от миналата седмица да увеличи максимално производството на петрол, за да срине цените и да фалира американските производители на шистово гориво, е нещо като първоаприлска шега от началото на март. Очевидно обаче, това не е така. Колективната амнезия изглежда е засегнала и саудитските власти, както и други членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), относно това какви катастрофални последици имаше последният опит на Саудитска Арабия да унищожи петролната промишленост в САЩ в периода 2014-2016 г. Сега резултатът от ценовата война с Русия може да се окаже много по-страшен за Рияд и картела, пише Саймън Уоткинс за Oilprice.

Последният път, когато саудитците опитаха тази стратегия през 2014 г., имаше много по-голям шанс за успех, отколкото сега. Тогава бе широко разпространено мнението, че американските шистови производители не могат да произвеждат петрол на устойчива основа при цена на добив, по-ниска от около 70 долара за барел за сорта Брент. Рияд също разполагаше с рекордно големи резерви на чуждестранни активи от 737 млрд. долара през август 2014 г., което даде реална възможност на саудитците за маневриране по отношение на поддържането на обвързаността на валутата им към долара и покриването на огромните бюджетни дефицити, които биха възникнали от спада на цената на петрола чрез свръхпроизводство. Освен това в този момент Русия беше само един заинтересован наблюдател в кулоарите на картела. 

Саудитска Арабия беше толкова уверена в своя план, че през октомври 2014 г. по време на срещите в Ню Йорк между саудитските служители и други висши фигури от световната петролна индустрия, тя разкри, че е готова да толерира цени на Брент „между 80-90 долара за барел за период от една до две години“. Това се оказа 180-градусов обрат от предишното разбиране от страна на други членове на ОПЕК, че Саудитска Арабия е техен водач, като прави всичко възможно да запази високите цени на петрола, за да повиши просперитета на картела. Независимо от това, на срещата в Ню Йорк, Саудитска Арабия даде да се разбере, че има две ясни цели в осъществяването на стратегията си за свръхпроизводство. Първата от тях беше да унищожи (или поне да забави напредъка на) развиващата се американска шистова промишленост, а втората беше да окаже натиск върху други членове на ОПЕК да допринесат за дисциплинирането на снабдяването. Това значително се различаваше от приемливия ценови диапазон, посочен по-рано от саудитския министър на петрола Али ал Найми като „100 долара, 110 долара, 95 долара“ за барел.

В рамките на само няколко месеца от предприемането на тази стратегия за унищожаване на шистовата индустрия в САЩ на саудитците обаче им стана ясно, че те са направили ужасна грешка в подценяването на способността на американския шистов сектор да се реорганизира. Оказа се, че много от най-големите оператори на сондажни проекти успяха да получат прилични печалби във времето на цени на Брент между 35-37 долара за барел.

Технологиите позволиха на тези компании по-ефективно оползотворяване на сондажите във връзка със съкратеното време за пробиване.

Най-важното е, че неумолимият възход на американския шистов сектор позволи на САЩ да намалят енергийната си зависимост от Саудитска Арабия и да разширят още повече обхвата на своя геополитически надзор, като се превърнаха в най-големия петролен производител в света.

В периода 2014-2016 г. държавите членки на ОПЕК загубиха приходи от петрол в размер на 450 млрд. долара заради по-ниските цени на „черното злато“, по данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Те все още се опитват да запълнят дупките във валутните си резерви и бюджети, натрупани за тези две години, тъй като цените на петрола се сринаха от над 100 долара за барел на Брент до под 30 долара за барел.

Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
не съм писал кой колко е ефективен , а какъв е общият дълг на цялата индустрия и за какъв период се дължи . кой на колко и на каква печалба и загуба е си го знае всяка една от компаниите и го има в отчетите им , които м/у другото са публични на най-големите ако зачетеш борсовия индекс ... в индустрията работят няколко хиляди фирми ... борбата м/у тях е кой колко голямо пространство за добиване има в един шистов басейн - има такива дето притежават права в/у милиони декари в различни щати и имат разрешителни за по 10-20 хиляди сондажа ... оперират едновременно по 50-100 сондажа в един басейн , даже имаше едни с 500 май бяха ... :))) ... борбата м/у тях е кой с каква техника и технология разполага , щото там не може да се спре да се дупчи ... м/у тях има такива дето са се усъвършенствали много , значи ще поспрът с хоризонталните сондажи ... ще се окрупнят фирмите , щото притежаването на права в/у даден басейн и вертикалните сондажи са си актив , който е ликвиден ... ще изчакат рассияните и чаршафите да се наиграят и пак ще си подкарат техните . сигурно някой някъде няма да му е приятно , да му мислят застрахователните и презастрахователните дружества . цена над $80-90 за барел няма да видим в близките петилетки ... на мен лично ми е през (цензура) и за шистовите компании , и за арабските добивни и рассиянските такива ... акции в такива нямам и няма и да имам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 7
korn
преди 4 години
Кво не виждаш бе умник,че Русия напада суверенните държави Грузия, Румъния Украйна, че е окупирала техни територии и изби хиляди невинни хора. Кво не виждаш че Русия се е разположила на една осма от сушата на планетата и че е трудно имаш военна база без да е близо до Русия. Как така не притискала никой, пък държи сметка,кой какви бази ще има на своя суверенна територия. Коя е Русия дадържи сметка на някой за квото и да е,извън нейната територия. Ква ти е на тебе Русия, че проповядваш руски интереси тук в суверенна България. Качвай се на Москвича и бягай в Евроазийския съюз на твойте господари и с мюсулманските казакстанци,узбекистанци и тем подобни да се молите на Алах и Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 4
dikens15
преди 4 години
Ти до яко т ъ п !!! Защо някой трябва да те завладява, за да те контролира. Темите за тия държави са много дълги, но с две думи мога да ти кажа, че аз лично не виждам Русия да притиска никого и да е обградила с военни бази нито една държава. По- скоро нея са я обградили и тя търпи санкции от много години. И я обвиняват фалирали държави, при които думите кредит и дълг са основните похвати за икономически растеж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 8 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
Само че драги тия шистаци са взели заеми от банки- нали се сещаш като почнат да спрат да ги погасяват какво ще стане с тия банки( справка 2008-***).Освен това има работна ръка- те като спрат да плащат моргиджи, кредити, кредитни карти и да издържат семейства как повлича крак пак към банките. Доста наивно разсъждаваш за женен, човек с деца. Ти сигурен ли си, че ти а не жена ти ( няма да питам как) издържа семейството!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Путин май не е на твоето мнение- да се басираме ли кой ще излезе прав, ти с тъ потията си или той???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Тия дето нямат проблеми при тая цена драги са цели две находища- едно в Таксас и едно в Колорадо!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
То обикновено *** като няма с какво да се похвалят се хвалят с деца и семейство!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 4
markov
преди 4 години
2/3 ша работят на цена 30 долара ли бе.....аре бе ! Вземи посмали МНОГО ! Доколкото си спомням имаше само два сондажа които могат да са рентабилни на подобна цена ...всичко останало е леш от шистаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
Как да не се опира на петрола икономиката на Щатите??? Ти знаеш ли какви са разстоянията там. И като второ вече не е най- голямата в света. Но дори като е голяма каква връзка това има с тяхното неефективно производство на нефт. Никакво!!!Ето ви малко да четете, че ходът на Путин не е никак случаен и руските ще държат тия цени докато не изпукат всички шистаци в Щатите.https://***.zerohedge.com/energy/putin-wont-blink-first-kremlin-rejects-potential-us-intervention-russia-saudi-oil-war
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 3
markov
преди 4 години
Тъй като те гледам може само да си омъжен :) Намали обидите срещу опонентите и намали полит. мотивираните плювни...тогава може хората да те приемат по-.сериозно. п.п. Бил имал жена и семейство че ми хубаво де 95 % от пишещите тук имаме също , ама това каква връзка има с темата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още