Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Кръгом и бегом обратно към плановата икономика

Идеята на земеделското министерство за квота „родни стоки“ е всичко друго, но не и пазарна

   1| 2| 3    
1
 
2
 
30
Dr. Vatnikov до: Grosss
преди 1 година
Няма профилна снимка
Объркал си сайта, тавариш.
4
 
1
 
29
Grosss до: vladi_guetzov
преди 1 година
Когато вътрешният ти пазар е завладян от чужди компании и вносни стоки ти
вече си се превърнал в една колониална държава ,която не я чака нищо хубаво
в бъдеще.Има един много хубав филм за краха на Византийската империя а
той започва когато дават под аренда проливите на Венеция и Генуа.
2
 
7
 
28
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ох, стига с тези митове и легенди.
Големите вериги имат по-малък от 50% дял в продажбата на храни.
Никой не е накарал насила някой да ходи там да пазарува, като искаме да подкрепяме българското, нека да го купуваме, те ще го сложат в магазините си, като има интерес.
Но поврчето са патриоти само на маса.
Аз лично купувам български плодове и зеленчуци от пазара, сирене, месо, кашкавал и тн - от специализирани магазини от български производители, хляб от пекарна, и така - всичко хем е прясно, хем родно.
Ариела ще си го купя оттам, дето ми е най-изгодно, от препродавачи на всеки ъгъл, дето нямат никаква добавена стойност, няма нужда.

Но нека родните производители да не очакват, че някой ще купува нещо, на по-висока цена и с по-ниско качество от конкурентен небългарски продукт.
2
 
4
 
27
преди 1 година
Няма профилна снимка
Защо постоянно повтаряте опорни точки, които са абсолютно глупави и неверни?
Веригите "унищожили" българските магазини. НЕВЯРНО. Има много български магазини които се справят добре. Има магазини за по-качествени деликатесни стоки, които даже търсят локация близо до голям супермаркет, защото той привлича клиенти за тях. Имаме български вериги които цъфтят. Има естествено много хора, на които веригите пречат. Тези които нищо не разбират от търговия, а са се захванали с нея "щото е далавера". Тях пазара така или иначе щеше да ги изчисти. Големите вериги са само катализатор на този естествен процес.
Веригите убиват българския производител. НЕВЯРНО. Веригите дават възможност на добрите български производители да растат, като им осигуряват регулярни продажби, улеснена логистика (не ме убеждавайте че за един производител е по-удобно да разкарва стоката си по хиляди магазинчета, вместо да прати тировете до склада на голям търговец). Веригите дават сигурност на българския производител, защото той знае че от тях ще си получи парите, след уговорения срок. От малко магазинче да получиш пари навреме си е цяло чудо - дребния търговец първо си плаща личните разходи, лизинга на колата и т.н. а плащанията към доставчици са на последно място. Познавам хора които имат да си събират стотици хиляди от малки магазинчета.
Стратегически важно е за държавата да подпомага всички местни производители. НЕВЯРНО. Държавата трябва да подпомага добрите производители, за да растат, да са конкурентни и да излязат на външните пазари. Подпомагането на некачествено производство не е в интерес на никого, освен на подпомагания. Ако държавата стимулира всички, само защото са местни, ще убие конкуренцията и това ще доведе до повсеместно снижаване на качеството. Подпомагайки некадърника, убиваш кадърния.
2
 
5
 
26
lenko до: Solar Power
преди 1 година
Няма профилна снимка
Би ли дал линк към законите които ЗАДЪЛЖАВАТ Лидл да задели 50% от площта на магазините си за предлагане на несертифицирани и непродаваеми стоки, само защото са местни?
1
 
6
 
25
преди 1 година
Няма профилна снимка
Статията говори за свободен пазар. И "невидимата ръка" на пазара.
Питам, някой вярва ли още в тая теория.
За да съществува тази теория са необходими идеални условия.
Питам възможно ли е да има такива.
Възможно ли всичките 300 страни по света да имат едни и същи условия за производство на чесън(търсен в момента продукт).
Свободния пазар е като комунизма, теория практически невъзможна
4
 
3
 
24
преди 1 година
Понякога плановата икономика е супер полезна и решава неща ,коита дребния капитал неможе да направи ,но може държавата.Що се отнася за София -най-големия консуматор и пазар на плодове и зеленчуци в България,като и на месо и млечни продукти е необходима ,,Специална програма ,,,политика и инвестиции за да се създаде ХРАНИТЕЛЕН ПОЯС ОКОЛО СТОЛИЦАТА.Смисъла е да се изградят оранжерии,овощни насаждения ,ферми произвеждащи мляко и месо близо до столицата за да може да се засити огромните потребности от пресни и качествени продукти ,което е икономически обосновано и ефективно .София трябва да разчита на плодородните полета около нея и родното производство ,отколкото на внос на домати и ябълки от Полша и Гърция например.София като необятен пазар просто е специална и специални насърчителни мерки трябва да се приложат за зеленчуко производства ,производство на плодове ,месни и млечни продукти.
4
 
7
 
23
преди 1 година
Истината блесна-чуждите вериги са търговски площи на Германия и българите са купувачите на немски стоки.Те са в България да печелят и да задушават родното производство за сметка на тяхното.,така както задушиха и затриха малките и средните магазини,затриват и фермерството.България се оказа зависима колониална страна ,манипулирана, изнудвана и рекетирана.Германците не продават български домати и блузи при еднаква продажна цена с вносните , защото печелят повече от маржа между нея и закупената .Дори да имат само 1 стотинка по-голяма печалба на килограм домат са готови да наводнят пазара с вносен ,а българските производители просто загиват.Правилен и патриотичен подход на правителството ,но трябва да се възстановят българските магазини,вериги и пазари .
3
 
7
 
22
преди 1 година
Няма профилна снимка
Значи според Ленко да закриваме родното производство защото е калпаво и той няма къде да паркира и на следващия супер вирус когато всяка държава ще си спре износа на храни (както Индия и Виетнам сега) .... да папаме на Ленко работата ? Държавата трябва да има стратегия ! Трябва да има стратегия и в интернет връзките ! В момента и 3-те оператора са чужди и изяждат малките с дъмпинг.....
2
 
5
 
21
Solar Power до: terziеv
преди 1 година
Няма профилна снимка
Прав си Терзиев ! А аз в Кауфланд съм виждал плъхове, живи как щъкат така,че не ми ги хвали и тях :)