IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Капиталовите буфери на една банка ни делят от чакалнята на еврозоната

Според финансовия министър страната продължава по предварително одобрения план за процеса, който продължава да се изпълнява

11:42 | 11.04.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Само една банка трябва да завърши докрай процеса по формиране на допълнителни капиталови буфери, за да може България да изпълни условията за присъединяване към т. нар. „чакалня“ на еврозоната, валутният механизъм ERM II. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на пресконференция с премиера Бойко Борисов и социалният министър Деница Сачева.

Горанов припомни, че след провеждане на стрес тестове на две български търговски банки бе препоръчано те да формират допълнителни капиталови буфери.

По думите на министъра едната го е изпълнила, а другата е готова на 70%, „с което и последните коментари на ЕЦБ ще отпаднат и вероятно след изпълнение на 100% и на този план за допълнителни капиталови буфери ще дадат положително становище за установяване на тясно сътрудничество по отношение на банковия съюз“, което е и условието за влизане едновременно в банковия съюз и ERM, каза министърът.

По думите на Горанов страната продължава по предварително одобрения план за процеса, който продължава да се изпълнява.

„Остава само една стъпка, за да бъде изпълнен напълно. Следващите седмици ще работим интензивно за изпълнение на последния елемент от този план. Имаме уверението, че ангажиментите от наша страна и от страна нашите партньори са непроменени и ако си свършим работата в оказания график, ще успеем да се присъединим едновременно към банковия съюз и към ERM“, посочи финансовият министър.

По думите му съсредоточени са всички усилия на отделните институции, за да се изпълни и последното условие за приемането на страната.

Министър Горанов също така заяви, че въпреки условията на коронавирус и тежката икономическа обстановка няма смекчаване на условията за приемане на страните във валутния блок и „чакалнята“ на еврозоната. Точно обратното, каза на свой ред премиерът Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
Colossus
преди 4 години
Епа не знаеш ли, коя се наложи да бъде спасявана с 1млрд. лева, при кризата с КТБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
red6
преди 4 години
Епа кажете на коя от двете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още