IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в България функционира на забавен каданс

Корекция на цените на имотите надолу ще има, но все още е трудно да се предвиди каква ще е тя

08:23 | 15.04.20 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Жилищният пазар у нас започва плахо да излиза от вцепенението през първите две седмици от извънредното положение и свързаните с него ограничителни мерки с цел овладяване на разпространението на коронавируса, но това се случва бавно и с ограничен обем от сделки, показва допитване на Investor.bg сред специалисти в сектора на недвижимите имоти.

Хората, които не са се отказали от покупка на имот в настоящата ситуация, търсят завършени жилища предимно за собствено ползване, а офертните цени все още запазват равнищата си отпреди ситуацията с коронавируса. Банките затягат условията за отпускане на ипотечни кредити, а строителството засега не е спряло, макар че се очаква забавяне на проекти, които все още не са стартирали или са в начална фаза на строеж. 

„При всяка криза активността и оборотът логично спадат, намаляват процентите на оптимистичните сценарии и успешните реализации, растежът в сектора като цяло се свива“, казва Иван Велков, председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация и президент на ФИАБЦИ България, международната федерация на специалистите по недвижими имоти. Според него в условията на извънредно положение още по-ясно ще си проличат дефицитите и ненаучените уроци в имотния сектор. „Очаквам трайна и категорична преподредба на приоритетите и нагласите на всички участници на пазара – много повече качество вместо количество, много повече внимание към средата вместо към цената, много повече добавена стойност и умно потребление, повече поддръжка и повече управление“, коментира той.

Сделки на бавни обороти

„Жилищният пазар диша тежко, но е жив“, казва Добромир Ганев, председател на Управителния съвет на „Национално сдружение недвижими имоти“ (НСНИ) и управител на Форос. Сделки продължават да се сключват, но със значително намалял обем. Огледи на имоти както за продажба, така и за наем, също има, но с по-малък интензитет в сравнение с периода преди въвеждането на извънредното положение, допълва той.

"Пазарът на недвижими имоти е пряко свързан с основните икономически отрасли. Когато те са във възход, е нормално да наблюдаваме ръст на обемите в сектора. Обратната зависимост също е валидна – период на забавяне на икономиката ще бъде съпътстван със забавяне и рецесия на жилищния пазар", коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на Адрес "Недвижими имоти". Според нея обемът на клиентите с непроменени доходи се свива значително, тъй като кризата е засегнала почти всички сектори, а това ще промени финансовата достъпност на жилищата и ще доведе до ограничаване на сделките.

Тя отбелязва, че в началото на извънредното положение клиентите на компанията й са предпочели да изчакат заради множеството неизвестни около ситуацията с коронавируса. "Но вече виждаме как хората постепенно започнаха да се приспособяват. Тези, които активно търсят жилище, продължават да разглеждат оферти и да се интересуват от предлагането“, казва Тенекеджиева.

Компанията отчита увеличение на запитванията през последните дни, като посещенията на сайта й са отбелязали ръст от 30% спрямо първата седмица на извънредното положение, а огледите са се покачили с 20%, макар че остават с 4,5 пъти по-малко в сравнение с обичайния им средноседмичен брой.

„Някои от собствениците, обитаващи жилищата, които са обявили за продажба, предпочитат да изчакат. Продажбите са основно от клиенти, излизащи от инвестиция“, казва Тенекеджиева.

В същото време купувачите са възприели изчаквателен подход и интересът им към покупка на имот е намалял в пъти, отчитат от компанията за недвижими имоти „Явлена“. „Това обаче дава възможност на продавачите при бърза и адекватна реакция, изразена в промяна на цени и условия от тяхна страна, да реализират имотите си бързо и да си осигурят свободни парични средства“, казва Изабела Клисарска, управител на „Явлена“ и сертифициран оценител.

Според нея трайността и посоката на промяната в поведението на продавачите и купувачите в дългосрочен план ще зависят основно от продължителността на кризата. Към момента обаче пазарът продължава да се движи от жилищни нужди. „На преден план излизат все повече търсения на изгодни имоти, а купувачите могат да бъдат разделени в две категории – хора със спешна нужда от имот и купувачи-инвеститори, които оценяват изгодния имот“, отбелязва Клисарска.

Хората ще продават големите си апартаменти, търсейки по-малки жилища с цел оптимизиране на разходите

Гергана Тенекеджиева очаква купувачите да бъдат в по-силна позиция на пазара, като някои ще изчакват раздвижване в цените, а други ще използват момента да сключат изгодна сделка, настоявайки за по-големи отстъпки „Продавачите, които не бързат да реализират сделка, ще са в изчакваща позиция предвид по-ниските от очакваните оферти, които ще получават за имотите си. Ако преди COVID-19 собствениците на имоти продаваха жилищата си, за да си купят по-големи имоти, то сега предстои обратната тенденция, наблюдавана и през предходната криза. Хората ще продават големите си апартаменти, търсейки по-малки жилища с цел оптимизиране на разходите“, казва тя.

Търсят се къщи в околностите на градовете

Спад на запитванията и на активността с около 70% през първите две седмици на извънредното положение регистрират в компанията за недвижими имоти Bulgarian Properties. От началото на април обаче хората са започнали да се приспособяват към специалния режим на работа и броят на запитванията се е увеличил, казва изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова.

„Прави впечатление, че хората, които сега сключват сделки за покупко-продажба, са много по-подготвени, информирали са се предварително за имота, включително чрез онлайн възможностите, които предлагаме, и са готови да вземат решение за покупка веднага след огледа. Те си дават сметка, че огледен туризъм при сегашните условия е невъзможен и започват да се пренастройват“, отбелязва тя. 

Според нея интерес има, но купувачите са в етап на изчакване и преосмисляне. „Когато публикуваме нова обява на сайта си, получаваме запитвания и това важи за всички големи градове“, казва Стойкова. Купувачите вече предпочитат завършени имоти пред жилища на етап строеж, особено в начален етап на строителство, въпреки че имотите ново строителство с атрактивна цена също привличат интерес, а къщите в околностите на големите градове и по морето започват да стават хит.

От „Явлена“ също констатират, че през последните седмици общият интерес на купувачите към имоти в градовете отслабва и все повече се засилва интересът към покупка на имоти в околоградските райони. „Тази тенденция започва да се усеща и в по-големите градове в цялата страна. В някои населени места като Ямбол и Сливен например въвеждането на извънредното положение създаде по-резки промени и пречки за сключване на сделки, отколкото на други места. Причината беше, че допреди въвеждането на новия Закон за мерките и действията по време на извънредното положение местните служби по вписванията фактически бяха преустановили работа, а това от своя страна не позволяваше да се сключват сделки в нотариална фирма. Сега вече службите работят и има установен ред за осъществяване на сделки“, казва Изабела Клисарска.

Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 6
michaelis23
преди 4 години
пожелаваме им скоротечно потъване .... че нешо цените са кат в Токио а качеството кат в Зимбабве :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още