IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в България функционира на забавен каданс

Корекция на цените на имотите надолу ще има, но все още е трудно да се предвиди каква ще е тя

08:23 | 15.04.20 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

В Arco Real Estate отчитат ръст на запитванията за покупка на жилище през първата седмица на април след резкия спад през март. „За нас това е индикация, че пазарът започва да се раздвижва“, казва Иван Козаров, търговски директор на компанията за недвижими имоти.

„Добрата новина е, че сегашната криза е породена от коронавируса, а не е следствие от икономически фактори. Ако бизнесът се върне към нормален ритъм в най-кратки срокове, възможно е ефектът върху пазара на недвижими имоти да е по-скоро положителен, тъй като много хора ще са осъзнали позитивите и сигурността на инвестирането в имоти. Ако обаче банките станат много по-рестриктивни в отпускането на ипотечни кредити, ако безработицата се увеличи в пъти, междуфирмената задлъжнялост, а оттам и тази на физическите лица нарасне, това ще доведе до невъзможност за изплащане на кредити и има вероятност сценарият да е по-негативен от този през 2008-2009 г.“, отбелязва Козаров.

Неговите очаквания са, че ако задържането на бизнеса "на пауза" приключи до края на април, нормалният ритъм на имотния пазар ще се възстанови в рамките на три до шест месеца. 

Според Снежана Стойчева, мениджър на имотния сайт Imoti.net, след несигурността през първата седмица на извънредното положение някои купувачи все пак са решили да довършат започнати преди ситуацията с коронавируса сделки, но като цяло пазарът се е свил с между 60% и 80%. „Хората, които са започнали покупка на имот, ще завършат сделките си. Тези, които купуват жилище с пари в брой, а такива са над 50% от купувачите, също ще сключат сделка, защото жилището е най-сигурната инвестиция, особено в период на криза. Хората, които купуват основно жилище, около 55% от купувачите на имоти, също няма да спрат да го правят. Може би ще предпочетат да изчакат малко в очакване, че цените ще паднат“, прогнозира Стойчева.

Тя отбелязва, че търсенията в Imoti.net са нараснали значително след въвеждането на извънредното положение. В нормално време те са били около 200 хил., а разглежданията на имоти – около 100 хил. През последните дни обаче редовно достигат 450 хил. „Причината е, че много хора са си вкъщи, имат възможност да сърфират в интернет, а имотите винаги са били интересни за разглеждане, особено сега с виртуалните огледи. Ние сме единствената платформа с обяви за недвижими имоти, която предлага такива. След като има търсене, хората най-вероятно ще узреят и за сделка“, очаква тя. 

Корекция на цените надолу ще има, не се знае кога и с колко

На този етап експертите се въздържат от прогнози за цените на жилищата заради неяснотата колко време ще продължи ситуацията с коронавируса и какви ще са щетите за икономиката. Ясно е обаче, че корекция надолу на цените, особено на надценените имоти, ще има. Снежана Стойчева отбелязва, че това се е случило почти веднага след въвеждането на извънредното положение, като цените на някои надценени имоти в недобър квартал и с недобро качество на строителството са намалели с до 10%.

Цените на недомислените, не особено качествените, енергийно неефективните жилища неминуемо ще спадат и след преодоляването на шока от кризата, смята Иван Велков. „Интересът към добрите предложения, особено в София, обаче ще расте, ако стереотипът цена на квадратен метър бъде заменен с интегриран и балансиран подход при оценката на ежемесечните комунални и други разходи и дългосрочните икономии и ползи при наличието на съвременни решения за имота, цялата сграда и/или район. В дългосрочен план ще се промени и търсенето на допълнително жилище или вила в извънградските зони и ще се върне отчасти интересът към по-малките градчета и села в перифериите на зоните със запазена икономическа активност“, смята той.

Според Гергана Тенекеджиева към момента цените на имотите са стабилни, а евентуални корекции може да се очакват в новото строителство. „Индивидуалните продавачи по-скоро ще изчакват нормализиране на ситуацията. Много е важно да се вземат предвид и мерките на банките, условията за ипотечно кредитиране и възможностите за временно отлагане на плащанията по заеми“, отбелязва тя.

Цени от около и малко под 1000 евро на кв. м в София винаги ще предизвикват интерес, смята Полина Стойкова. Такъв има и в момента, казва тя и дава за пример предложение за нова сграда около Сточна гара отпреди няколко дни, която е в начален етап на строителство. „В същия район сме имали оферти за съседни сгради на цена от 1300 евро на кв. м и не сме успявали да ги реализираме дори в бума на пазара“, отбелязва тя.

Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 12 rate down comment 0
Yanis83
преди 4 години
Изпечените спекуланти казват:"Не ми хвали стока,не ми хвали цена,хвали ми пазара!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 7
gabarduk
преди 4 години
Вярно , че търсенето определя цената. Но да се има в предвид и предлагането. Едва ли някой купил на 1000Е квадрата ще го продаде на 800Е. Като няма и предлагане и тъсене цените ще си останат. Д му мислят строителите. Те ще трябва да се съобразят с новите условия и ако с кредити строят то ще трябва бързо да ги продадат за да си покрият кредитите. Който строи обаче със собствени средства може да почака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 2
wag1111
преди 4 години
И аз мисля, че кризата ще започне да се усеща съществено чак към края на годината. Сега още е рано. Всяко ново съкратено работно място води до следващо и т.н.. Затова и аз съм пас до 2021 или поне до Ноември. До тогава здраво работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 0
Веск
преди 4 години
Твърде рано е отчаяние и оптимизъм съответно у строители/брокери и купувачи. С 10 милиарден заем плюс парите от ЕС - още поне няколко милиарда може да се изработи план Маршъл условно казано. Парите ги има, Маршъл го няма. Нито един сериозен икономически експерт нямат управляващите или ако имат го крият и не им личи определено. Преписани от този и онзи нахвърляни мерки работа не вършат. Моята прогноза лична за сега е 6 месеца влошаване на ситуацията и след тях 2 години за да излезем на стабилен растеж, което не значи да се върнем или задминем нивата от 2019та. Говорим връщане към растеж. С умела политика каквато няма да видим с тази власт може и малко по-бързо ако и западните ни партньори се съвземат. Така, че за намаляване на цени има време 2 години поне. Ще почакаме за купуването. Лихвите ще се вдигнат, но не знаем с колко. Заемът като процент от цената ще намалее, ще трябва начален капитал повече. 12 годишния цикъл на икономиката на света е факт. За мен кризата си беше готова, вируса я ускори, а сега чакаме да видим дали и ще я задълбочи. Според мен да. Имаме крадитен рейтинг заевтини заеми, но нямаме макроикономисти дето да дадат насоките, имаме де, ама никой не ги пита. По-скоро астрологията дава смяна на властите навсякъде по света, въобще времена за промени. Така, че до края на годината съм повече от пас. Направо ме няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Още малко трябва да почакаш, сега още са с надути гърди, карат на квото са събрали предварително от миналата година и в началото на тази.След година някъде гащите ще са долу.Оглеждай се и сега, вече има ново строителство близо до Акт16 на 700 евро в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
wag1111
преди 4 години
От около 2 години чакам този момент и ако се окажеш прав за намалението на цената вместо 2, ще мога да взема поне 4 и да ги реновирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 0
Mnk17
преди 4 години
То потъването се определя от купувачите, като няма кой да купува и народа си отива по родните села. Нормално е търсенето на кутийки в София да намалее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
panther
преди 4 години
Няма страшно! Жилищният пазар в България е стабилен като Титаник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Според мен, ще има следните последствия в близко бъдеще:1. Як спад в продажбите, нещо като 5% от 2019.2. Як спад в цените, поне 35-40%. Ще има и добър улов за хора с кеш и закъсали строители.3. Минимизиране на разходите на купувачите, защо ти е да плащаш няколко хиляди евро комисионна на някой, че да те разведе по някои имоти, вместо да идеш САМ и да се договориш с инвеститора?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 0
Painkiller
преди 4 години
Оф, голяма мъка е на легнала и инвеститорпета, и брокрчетата. През ден ни пускат облъчващи статии как днес сме зле, ама след известно време ще сме си по старому и цените ще са в небесата отново. Даже онзи Ден Ивайло Митев от Идея Хоум се напъна още, та каза, че понеже пазарът бил изключително справедлив, след рестарт почваме от същите цени... Е, как никой друг освен пряко заинтересованите от продажби на имоти, не вижда през тия розови очила. Но пък ако има наивници да им вярват, на тях не можеш да им помогне никой...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още