IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в България функционира на забавен каданс

Корекция на цените на имотите надолу ще има, но все още е трудно да се предвиди каква ще е тя

08:23 | 15.04.20 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Според нея тенденцията през последните две-три години е, когато цените достигнат равнища, които купувачите не одобряват, те да се отдръпват. „В случая причината за отдръпването е друга, но ако се срещнат очакванията на купувачите и на продавачите, пазарът естествено ще се нормализира и възстанови“, очаква Стойкова.

Кога и как ще се случи това обаче ще зависи от развитието на икономиката. „Вече сме в икономическа криза, но макроикономистите са разделени по въпроса за нейната продължителност и за това как икономиката ще излезе от кризата. Някои считат, че при по-продължително извънредно положение икономиката ще се възстановява по-дълго – до средата или края на следващата година. Други пък са на мнение, че предвид бързото и дълбоко навлизане в кризата вероятността да излезем по-бързо от нея е голяма. Не знаем кой от двата сценария ще се сбъдне, така че трудно можем да прогнозираме с точност накъде ще поемат цените“, казва Добромир Ганев. Неговите очаквания са движението на цените да се определя най-вече от параметрите на конкретното жилище. „Едни имоти може да поевтинеят с 15%, а други – с 5%. Някои обаче може да повишат цените си, защото в дадения район вече никой не строи“, отбелязва Ганев.

Според Изабела Клисарска цените на имотите ще са функция на продължителността на извънредно положение, паузата в икономиката и доверието в утрешния ден на купувачите. „Хубаво е продавачите сега да преценят дали не са надценили очакванията си за цена при днешната икономическа среда“, съветва тя. Нейните оптимистични очаквания са от юни много купувачи да се насочат към покупка на ваканционни имоти по морето, в планината и до 50 км от големите градове. Негативният сценарий е между три и девет месеца хората да се въздържат да правят големи инвестиции. Тя очаква по-голяма пауза в продажбите на имоти ново строителство в сравнение с вече въведения в експлоатация сграден фонд, защото хората ще искат да ползват жилището веднага, а не след година или две. „Скъсява се времето за реализация на мечтаното жилище или имот“, отбелязва Клисарска.

Лек спад на наемите

Търсенето и предлагането на жилища под наем засега се запазва, а цените леко са намалели и са достигнали по-приемливи нива, сочат наблюденията на специалистите в сферата на недвижимите имоти. „Много от хората, които са имали интерес да отдават имоти в платформи като Airbnb, се насочват към дългосрочни наеми. Освен това завръщащите се от чужбина българи вероятно ще предприемат търсене на имот под наем, ако не решат да закупят собствено жилище“, казва Полина Стойкова. Тя допълва, че в зависимост от типа имот под наем понижението на цените е между 50 и 100 евро на месец.

Снежана Стойчева също очаква, че ще има раздвижване при наемите в най-близко бъдеще. „Ще се появят повече обяви за жилища под наем, защото много хора се освобождават от имота си поради невъзможност да плащат, връщат се по родните си места, напускат имот с по-висок наем, за да потърсят по-евтино жилище“, казва тя.

„Един от ефектите на настоящата ситуация е търсенето на предоговаряния на настоящите отношения между собственици и наематели. Нашият съвет към наемодателите е да бъдат толерантни към наемателите с оглед на запазване на дългосрочните отношения“, отбелязва Гергана Тенекеджиева.

Един от ефектите на настоящата ситуация е търсенето на предоговаряния на настоящите отношения между собственици и наематели.

Добромир Ганев не очаква наемният пазар да изпита съществени проблеми при настоящата ситуация, но все пак отбелязва, че поради загуба на работа или намаляване на заплащането част от хората, които са мигрирали към по-големите градове, може да се върнат в  родните си места, за да ползват собственото си жилище. „От друга страна, хора, които са предвидили да купят жилище, но няма да могат да го направят, ще излязат на наемния пазар или ще удължат договорите си за наем и няма да освободят жилището“, очаква той.

Строителството продължава

Жилищното строителство продължава, а очакванията са ако има забавяне или отлагане, то да е при обекти в начален етап или при такива, които все още не са стартирали. „Строителството е процес, който след като веднъж стартира, трудно се спира, особено ако става въпрос за пауза от месец-два. Всички компании ще опитат да продължат работа“, смята Полина Стойкова.

Според Добромир Ганев строителните компании, които са финансово стабилни и са си осигурили финансов ресурс за съответните проекти, продължават да строят. „Ако ограниченията заради коронавируса продължат, може да има предприемачи, които да изпитат затруднения, затова е рисково да се предприемат действия за покупка на имот „на зелено“, особено в много ранен етап на строителство“, предупреждава той и съветва купувачите да направят внимателно проучване на финансовото положение на предприемача и дали има осигурен ресурс.

За финансирането на новите строителни проекти историята и опитът на инвеститорите ще играят съществена роля, казва Гергана Тенекеджиева.  „Настоящата криза неминуемо ще отсее участници на пазара, които нямат достатъчно висока оценка, за да получат търсеното банково финансиране“, смята тя.

Иван Велков очаква затруднения да изпитат всички строителни компании, които нямат ликвидност и разчитат на текущи приходи от продажби „на зелено“ от конкретните им проекти или на такива от портфейлите им.  „Проблеми с вземанията им или при веригата им на доставки, подизпълнители и клиенти  може да се отразят негативно на цялата им дейност и оттам да се върнат обратно сред още по-широк кръг от пазарни субекти и заинтересовани лица“, допълва той.

Според Иван Козаров, ако банките станат по-предпазливи и рестриктивни при финансирането на сделки за недвижими имоти, това ще се отрази най-вече на начините и схемите на плащане за новото строителство. „Очаквам, че инвеститорите ще станат по-гъвкави и ще се ориентират към сделки с по-голямо плащане след акт 15 и акт 16 и практиката да получават близо 80% от цялата сума на акт 15 ще намалее“, казва той.

Паралели с кризата от 2008 г.

Според Иван Велков такива могат да се правят само отчасти. „Освен сходната и привична за нашите ширини обща депресия има и съществени разлики. Една от тях е, че тогава кризата и последвалата я няколкогодишна стагнация до голяма степен бяха резултат от поведението на търговските ни банки. Сега те могат да се окажат в ролята на отговорен и солидарен партньор. Другата е, че сега имаме достъп до много повече решения - градоустройствени, архитектурни, инженерни, разполагаме с много нови и по-добри материали, системи, инсталации и технологии и най-вече имаме разбирането, че сградите, в които работим и живеем, могат и трябва да предоставят все по-добри фундаментални и функционални условия за всичко, което правим в тях. Имотният пазар почти винаги е следствие, не причина. Сега обаче може да е и решение, стига да се подходи умно и с дългосрочни перспективи“, казва той.

Според Полина Стойкова при предишната криза пазарните участници по-бавно са асимилирали новата действителност, корекциите са се случвали по-бавно и по-трудно се е продължило напред. „Сега хората най-малкото имат опита от миналото и ще са по-подготвени дори за някои по-песимистични прогнози. Пазарът натрупа история и можем да се позоваваме на тези примери, докато през 2008 г. никога не бяхме преживявали такъв цикъл на спад“, отбелязва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 12 rate down comment 0
Yanis83
преди 4 години
Изпечените спекуланти казват:"Не ми хвали стока,не ми хвали цена,хвали ми пазара!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 7
gabarduk
преди 4 години
Вярно , че търсенето определя цената. Но да се има в предвид и предлагането. Едва ли някой купил на 1000Е квадрата ще го продаде на 800Е. Като няма и предлагане и тъсене цените ще си останат. Д му мислят строителите. Те ще трябва да се съобразят с новите условия и ако с кредити строят то ще трябва бързо да ги продадат за да си покрият кредитите. Който строи обаче със собствени средства може да почака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 2
wag1111
преди 4 години
И аз мисля, че кризата ще започне да се усеща съществено чак към края на годината. Сега още е рано. Всяко ново съкратено работно място води до следващо и т.н.. Затова и аз съм пас до 2021 или поне до Ноември. До тогава здраво работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 0
Веск
преди 4 години
Твърде рано е отчаяние и оптимизъм съответно у строители/брокери и купувачи. С 10 милиарден заем плюс парите от ЕС - още поне няколко милиарда може да се изработи план Маршъл условно казано. Парите ги има, Маршъл го няма. Нито един сериозен икономически експерт нямат управляващите или ако имат го крият и не им личи определено. Преписани от този и онзи нахвърляни мерки работа не вършат. Моята прогноза лична за сега е 6 месеца влошаване на ситуацията и след тях 2 години за да излезем на стабилен растеж, което не значи да се върнем или задминем нивата от 2019та. Говорим връщане към растеж. С умела политика каквато няма да видим с тази власт може и малко по-бързо ако и западните ни партньори се съвземат. Така, че за намаляване на цени има време 2 години поне. Ще почакаме за купуването. Лихвите ще се вдигнат, но не знаем с колко. Заемът като процент от цената ще намалее, ще трябва начален капитал повече. 12 годишния цикъл на икономиката на света е факт. За мен кризата си беше готова, вируса я ускори, а сега чакаме да видим дали и ще я задълбочи. Според мен да. Имаме крадитен рейтинг заевтини заеми, но нямаме макроикономисти дето да дадат насоките, имаме де, ама никой не ги пита. По-скоро астрологията дава смяна на властите навсякъде по света, въобще времена за промени. Така, че до края на годината съм повече от пас. Направо ме няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Още малко трябва да почакаш, сега още са с надути гърди, карат на квото са събрали предварително от миналата година и в началото на тази.След година някъде гащите ще са долу.Оглеждай се и сега, вече има ново строителство близо до Акт16 на 700 евро в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
wag1111
преди 4 години
От около 2 години чакам този момент и ако се окажеш прав за намалението на цената вместо 2, ще мога да взема поне 4 и да ги реновирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 0
Mnk17
преди 4 години
То потъването се определя от купувачите, като няма кой да купува и народа си отива по родните села. Нормално е търсенето на кутийки в София да намалее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
panther
преди 4 години
Няма страшно! Жилищният пазар в България е стабилен като Титаник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Според мен, ще има следните последствия в близко бъдеще:1. Як спад в продажбите, нещо като 5% от 2019.2. Як спад в цените, поне 35-40%. Ще има и добър улов за хора с кеш и закъсали строители.3. Минимизиране на разходите на купувачите, защо ти е да плащаш няколко хиляди евро комисионна на някой, че да те разведе по някои имоти, вместо да идеш САМ и да се договориш с инвеститора?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 0
Painkiller
преди 4 години
Оф, голяма мъка е на легнала и инвеститорпета, и брокрчетата. През ден ни пускат облъчващи статии как днес сме зле, ама след известно време ще сме си по старому и цените ще са в небесата отново. Даже онзи Ден Ивайло Митев от Идея Хоум се напъна още, та каза, че понеже пазарът бил изключително справедлив, след рестарт почваме от същите цени... Е, как никой друг освен пряко заинтересованите от продажби на имоти, не вижда през тия розови очила. Но пък ако има наивници да им вярват, на тях не можеш да им помогне никой...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още